15.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Λέει πολλά το 5-5 του Ζερλάν…

Χρειάστηκε να μπουν 10 γκολ στα 92 λεπτά του Ζερλάν για να προβληθεί αγώνας του γαλλικού πρωταθλήματος… Το εντυπωσιακό 5-5 ανάμεσα στη Λιόν και τη Μαρσέιγ στο κορυφαίο ίσως παιχνίδι της δεκαετίας έκανε τον γύρο του κόσμου και αρκετός κόσμος ασχολήθηκε έστω και για λίγο με το σαμπιονά. Είναι γεγονός, όμως, ότι σε επίπεδο προβολής το γαλλικό πρωτάθλημα είναι το πέμπτο στην Ευρώπη μετά το αγγλικό, το ισπανικό, το ιταλικό και το γερμανικό. Ειδικά, μάλιστα, στην Ελλάδα, που περνάει στα ψιλά των εφημερίδων…

Ακούγεται συχνά πως το σαμπιονά υστερεί σε σχέση με τα άλλα τέσσερα μεγάλα της γηραιάς ηπείρου, επειδή έχει μικρότερο μέσο όρο τερμάτων. Και προχθές, βέβαια, ακούστηκε το ότι μπήκαν 10 γκολ, επειδή οι άμυνες ήταν αστείες, ή, επειδή οι δύο κορυφαίοι γκολκίπερ της χώρας Ούγκο Γιορίς και Στιβ Μανταντά βρέθηκαν σε μέτρια μέρα (ειδικά ο πρώτος, που προερχόταν από δύο εκπληκτικές εμφανίσεις κόντρα στη Λίβερπουλ). Από την άλλη, βέβαια, όταν δε σημειώνονται τέρματα γίνεται λόγος για ανικανότητα επιθετικών. Ούτως ή, άλλως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βγαίνει άκρη για το τι θεωρείται ποιοτικό ή, όχι.

Το σίγουρο είναι πως Λιόν και Μαρσέιγ διαθέτουν επιθετική φιλοσοφία. Το αποδεικνύουν περίτρανα και με τη μέχρι τώρα παρουσία τους στο τσάμπιονς λιγκ. Το να φέρνουν 5-5 σε μεταξύ τους παιχνίδι είναι κάτι που θα συμβεί μια φορά στην ιστορία και το λογικότερο είναι να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Είναι γεγονός, όμως, το σαμπιονά αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ταλέντων στην Ευρώπη.

Η Λιόν έχει αναδείξει πληθώρα παικτών τους οποίους έχει μοσχοπουλήσει και συνεχίσει να το πράττει. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότερες ομάδες του σαμπιονά, οι οποίες συνεχώς αναδεικνύουν παίκτες. Οι ακαδημίες των γαλλικών ομάδων τροφοδοτούν τους μεγάλους της Ευρώπης και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ομάδες της πρέμιερσιπ αγοράζουν συνεχώς από τη γαλλική αγορά.

Αρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, αλλά και οι περισσότεροι σύλλογοι στην Αγγλία έχουν στο ρόστερ τους πολλούς παίκτες που προέρχονται από το σαμπιονά, ενώ το ίδιο επιχειρεί η Μπαρτσελόνα, καθώς πλέον και η Ρεάλ. Τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες των ομάδων αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών τους.

Η Γαλλία εκμεταλλεύεται ιδανικά τους πολλούς μετανάστες της (κυρίως από την Αφρική), ενώ οι άνθρωποι της ανακαλύπτουν συνεχώς παίκτες από τη μαύρη ήπειρο και τους αξιοποιούν, φέρνοντας τους στην Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι μεγάλοι της Αγγλίας και δεν είναι τυχαίο ότι Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΦΙΦΑ για την αρπαγή των νεαρών Γκαέλ Κακουτά και Πολ Πόγκμπα από Λανς και Χάβρη αντίστοιχα.

Αντίθετα στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με το σαμπιονά. Η΄ μάλλον υπάρχει μια ομάδα που έκανε φέτος την εξαίρεση και η επιλογή της τη δικαιώνει. Η Καβάλα απέκτησε το καλοκαίρι τον Γουίλσον Ορούμα, που οδήγησε πέρσι την Γκινγκάμπ (ομάδα β’ κατηγορίας) στο κύπελλο, αλλά και τον επίσης ξεχασμένο κάπου στην Μπαστιά (επίσης β’ κατηγορία) Φρεντερίκ Μεντί. Τρεις μήνες μετά μάλλον αποδεικνύεται πως έπραξε σωστά…

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 11/11/2009

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα