21.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Η ελπίδα νίκησε τον φόβο – Ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Πολλαπλό ήταν το χθεσινό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός με την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Αριστερά για πρώτη φορά αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία αλλάζουν τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Τα δύο πλέον σημαντικά μηνύματα που αφορούν στην Ελλάδα είναι ότι η κοινωνία επέλεξε την ελπίδα, απέναντι στην εκστρατεία φόβου και κινδυνολογίας της ΝΔ, αλλά τόνισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής, θέλοντας να αφήσει πίσω της τις καταστροφικές «συνταγές» των Μνημονίων, οι οποίες ισοπέδωσαν τόσο την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και την οικονομία, η οποία είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αντιστραφεί η κατάσταση και να μπορούν όλοι να ελπίζουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

«Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της πρώτης ομιλίας του, στα Προπύλαια, μετά από την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, για να προσθέσει ότι «ο ελληνικός λαός έγραψε Ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία – Έδωσε καθαρή, ισχυρή εντολή: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό, με πενταετία ταπείνωσης και οδύνης – Προχωράει με βήματα σταθερά σε μια Ευρώπη που αλλάζει – Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει». Το ότι η Ευρώπη αλλάζει είναι γεγονός και το αποδεικνύει σειρά ή ακριβέστερα ομοβροντία δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων, οι οποίοι τονίζουν ότι η λιτότητα διαλύει τους ευρωπαϊκούς λαούς, κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και την ίδια την Ευρώπη και τους θεσμούς της.

Η δήλωση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και στέλνει το δικό της μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο. «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση», σημειώνει με νόημα ο Μάρτιν Σουλτς, για να προσθέσει ότι «σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στη Μέρκελ την Παρασκευή».  

Σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνοδεύτηκε με μια μεγάλη διαφορά, η οποία ξεπερνά τις 8 ποσοστιαίες μονάδες και η καταβαράθρωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχε το δικό της μήνυμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει λευκή επιταγή, μας δίνει εντολή εθνικής αναγέννησης και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής – Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, της αντιδημοκρατικής εκτροπής – Νίκησε η Ελλάδα που αγωνίζεται, που ελπίζει», ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας, η απόδοση Δικαιοσύνης, η ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς – Πάνω από όλα θα είναι να αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια». Αυτή η δήλωση περικλείει όλο το νόημα, αλλά και την ισχυρή βούληση της κοινωνίας να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα και σε ότι αφορά τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, την αλλαγή νοοτροπίας με ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και την αναδόμηση ενός υγιούς και αξιόπιστου πολιτικού συστήματος, ένα κοινωνικό κράτος που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι μια θολή και περίεργη κατάσταση, η οποία υπηρετούσε μόνο την ολιγαρχική βλαχομπαρόκ ελίτ της χώρας.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας θα αλλάξει εκ των πραγμάτων, καθώς οι εξελίξεις στα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να είναι ραγδαίες. Αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν. Έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, για να αποτρέψουν την ιστορική πολιτική αλλαγή, αλλά η Ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ο ελληνικός λαός, έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, μέσω της γιορτής της Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι άλλη από τις εκλογές, μια δημοκρατική ανατροπή. Επέλεξε την Ελπίδα, ζητώντας Αξιοπρέπεια, και Δικαιοσύνη. Γύρισε την πλάτη με τον πλέον ηχηρό τρόπο στον φόβο, τα e – mails Χαρδούβελη, τις πολιτικές, οι οποίες κατέστρεφαν το παρόν και το μέλλον των παιδιών του.

Συμπερασματικά, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ξεκινά η «σκληρή δουλειά», καθώς «η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας στην πατρίδα μας, ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, καθιστά την τρόικα παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό μας πλαίσιο». Το μήνυμα ήταν σαφές και ξεκάθαρο και η Ευρώπη που αλλάζει και είχε στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα και στο αποτέλεσμα στις εκλογές αυτό περίμενε. Από την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, ξεκίνησε η καταστροφή της Ευρώπης και από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η αντιστροφή της πορείας. Την χθεσινή εξέλιξη στην Ελλάδα την επιθυμούσαν σφοδρά στην Ευρώπη και αυτό είχε διαφανεί. Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα τις αμέσως επόμενες ημέρες και η Ελλάδα με τη νέα της κυβέρνηση θα βρει πολλές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περισσότερες ίσως και από ότι θα περίμενε.

Πράγματι, η Ευρώπη αλλάζει και αυτό είναι που είχε περισσότερο ανάγκη. Η Ελπίδα νίκησε, επέστρεψε και χαμογελά στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Όλα θα πάνε καλά…

Του Κώστα Καπνίση

Πηγή: http://www.periodista.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα