Παρουσίαση του βιβλίου «Οικογενειακή Παρέλαση» της Μαρίας Σταματάκη, στο Coffee Tales
Η οικογένεια Ροδοκανού, έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και ξεκινάει από την αρχετυπική φιγούρα της γιαγιάς Ερασμίας. Από τότε που ο δεκάχρονος γιος της, Γιάννης, την πήγε ντυμένη νύφη στον δεύτερο γάμο της, σαν να ήταν άντρας, και όχι ένα μικρό φοβισμένο αγόρι.
Ο Γιάννης Ροδοκανός ως οικογενειάρχης, με την αδικημένη και διχασμένη ζωή του, έχει εξελιχθεί σε έναν πατέρα-δυνάστη. Πλάι του η σύζυγός του, μια θολή και σιωπηλή μητρική φιγούρα.
Οι τρεις γιοι τους και η μοναχοκόρη τους Έρη, η οποία μας αφηγείται με αιχμηρές λέξεις, την ιστορία τους.
Ο Λαϊλιάς, ο μικρότερος γιος, είναι ανυποψίαστος και απροετοίμαστος για να δει σε ηλικία δώδεκα ετών, πού τον οδηγούν τα γεγονότα -δύο χαστούκια από τον πατέρα του-, τα οποία στοιχειώνουν τις ενήλικες επιλογές του. Πνιγμένες επιθυμίες, τεθλασμένες αποφάσεις, αγχωμένα ξενύχτια γίνονται τρόπος ζωής.
Στην «παρέλαση» παίρνουν μέρος ο σύζυγος της Έρης, Θωμάς, τα τρία τους παιδιά, και ο εραστής της με τα αρχικά Μ.Σ. Μαζί τους και ο Ευέλπιστος, ο ψυχαναλυτής της Έρης, ο οποίος προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι της ζωής της, που είναι φτιαγμένο από ενοχές, αδιέξοδα, μυστικούς φόβους και ψέματα.
Ένας αόρατος ιστός πλέκεται γύρω από την οικογένεια Ροδοκανού. Τι ν’ αναζητά στα σκοτεινά μονοπάτια, ο Λαϊλιάς; Τι να σημαίνει η φράση «εμένα sloggi και πολύ μου πάει»; Τι ρόλο να έπαιξε σε όλ’ αυτά η γιαγιά Ερασμία;
Οι ήρωες του βιβλίου είναι οικείοι. Μέλη μιας τυπικής, μικροαστικής οικογένειας, που στον μικρόκοσμό της μοιάζει να επαληθεύονται όλοι, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αναζητώντας ο καθένας, μια στοιχειώδη ταυτότητα.
Ο αναγνώστης ίσως αναγνωρίσει την οικογένεια της διπλανής πόρτας, με τις πίκρες, τις μικρές ή μεγάλες χαρές, τα ένοχα μυστικά και την επιβεβλημένη σιωπή, τον καταστροφικό καθωσπρεπισμό, αλλά και την ανόθευτη αλήθεια. Και τελικά την ακατάλυτη δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης.
Βιογραφικό σημείωμα
Η Μαρία Σταματάκη είναι καθηγήτρια χορού, χορεύτρια, χορογράφος και συγγραφέας. Είναι Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Το 1985 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 36ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στη Δρέσδη, απεσταλμένη του Ι.Τ.Ι. Με διάφορες ομάδες χορού έχει παρουσιάσει τα έργα της “Ostinato”, “Όταν το σώμα μού ανήκει”, “Το μυστήριο των γυναικείων φωνών” και “Η γυάλα με τα κουμπιά”. Το 1995 ιδρύει τη χοροθεατρική ομάδα “Χορολόγιον για το χορό και το λόγο” και παρουσιάζει τα έργα της “Οιδίποδας ΙΙΙ”, “Κλίνη μου, μνήμη μου” “Δυο τρεις καρέκλες που θυμάμαι”.
Γράφει και παρουσιάζει την εκπομπή για παιδιά με παιδιά “Αλλάζοντας την ιστορία” από την ιδιωτική ραδιοφωνία.
Γράφει ποίηση και διήγημα, για τα οποία έχει βραβευτεί από την Ένωση Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, το Μεγάλο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της εφημερίδας “Τα Νέα” κ.ά.
Από το 1982 διευθύνει τη σχολή χορού στον Πειραιά, το Χορολόγιον.
Κυκλοφορούν τα βιβλία της «Εγώ ήμουν η τελευταία που μ’ αγαπούσα» Εκδόσεις Καστανιώτη, «Στα πρώτα της ψηλοτάκουνα» Εκδόσεις Καστανιώτη, «Οικογενειακή Παρέλαση» Εκδόσεις Πηγή, και τα παραμύθια της «Η Σκονούλα και η Νύχτα» Εκδόσεις Κάστωρ, «Το Δάσος των Ευχών» Εκδόσεις του Αυγούστου, «Μια τόση δα Πετρούλα» Αυτοέκδοση.
Πληροφορίες:
Εκδόσεις Πηγή
Κωλέττη 15 και Εμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2110126900
Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη 546 31
Τηλέφωνο: 2311 27 28 03
E-mail: info@pigi.gr
Site: www.pigi.gr
Facebook page: www.facebook.com/ekdoseispigi
Χαρακτηριστικά:
Τίτλος: «Οικογενειακή Παρέλαση»
Συγγραφέας: Μαρία Σταματάκη
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πηγή
Σελίδες: 232
Διαστάσεις: 14 x 21 cm
ISBN: 978-960-626-357-6
Πληροφορίες για την παρουσίαση του βιβλίου:
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Coffee Tales.
Coffee Tales
Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 60 και Παλαιολόγου 7, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 2104114880
Facebook page: www.facebook.com/coffeetalespeiraias
Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 18:30
Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι:
– Λίλη Λαμπρέλλη, Συγγραφέας
– Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης
– Κατερίνα Πρωτοπούλου, Ψυχολόγος.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Δεβελέγκα και Ματίνα Ντούσκου.
Επιμέλεια άρθρου: Σέρρας Πλάτων