21.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Νέα σεζόν στο θέατρο Επί Κολωνώ

Πρόγραμμα παραστάσεων 2014-2015

«Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια,
Aπό την Ομάδα Νάμα
Από 4 Οκτωβρίου, Πέμπτη έως Σάββατο στις 9:15 μμ, Κυριακή στις 6:30 μμ.

Η Ομάδα Νάμα επιλέγει φέτος να ανεβάσει στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ, την «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, ένα ρώσικο έργο στις συνθήκες του τέλους της σοβιετικής εποχής. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014.

Η «Αγαπητή Ελένα» της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λ. Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται για ένα έργο που είναι άκρως επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, που εν μέσω κρίσης, αναζητά να προσδιορίσει τη μετά τη μεταπολίτευση εποχή, όντας στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών, προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και ενός απίστευτου μωσαϊκού προτεινόμενων λύσεων.

Όπως τώρα στη χώρα μας έτσι και στο κόσμο του έργου, τον κόσμο της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, η ούτως ή άλλως διαχρονική σύγκρουση μεταξύ των γενεών –βασική συνιστώσα στην υπόθεση του έργου- εγγράφεται στο ρευστό πλαίσιο που συνθέτουν το τελματωμένο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Οι γενιές στο έργο της Λ. Ραζουμόβσκαγια παίρνουν θέση σύγκρουσης, με τους μεν νέους να αναζητούν λύσεις στις προσδοκίες τους και τους δε μεγαλύτερους να προβληματίζονται με γνώμονα την εμπειρία της ζωής τους. Μια σύγκρουση τέτοια όπου τα πρόσωπα, εκπροσωπώντας στη δεδομένη συγκυρία δύο εχθρικούς κόσμους, δεν θα καταφέρουν παρά να βιώσουν τις συνέπειες από τη σφοδρότητά της.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει…

Οι νέοι της «Αγαπητής Ελένας», όντας εγκλωβισμένοι στο ισχύον ασφυκτικό πλέγμα κανόνων θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους τον εγκλωβισμό-εκβιασμό της δασκάλας τους. Θα απαιτήσουν έτσι επιτακτικά λύσεις για τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Όμως η απρόσμενη σθεναρή απάντηση που θα ορθωθεί μπροστά τους θα τους ξαφνιάσει. Δεν είχαν υπολογίσει το βάρος, τη σημασία και το βάθος των πιστεύω και των εμπειριών ζωής της αντιπάλου τους. Οι ακλόνητες απόψεις της, βασισμένες σε ένα ισχυρό σύστημα ιδεολογικών πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων, γνώμονα για τη στάση ζωής μιας ολόκληρης γενιάς, δεν θα καταρρεύσουν παρά μόνο αν καταρρεύσει η ίδια της η υπόσταση. Μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων όμως δεν έχει ποτέ νικητές. Έχει μόνο νικημένους. Νικημένους, που -εν προκειμένω- θα συνειδητοποιήσουν για ακόμη μια φορά πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε μόνο κοινωνικό όν που επινοεί και εφαρμόζει κανόνες. Είναι πάντα και τα δύο και κυρίως είναι άνθρωπος.

Η «Αγαπητή Ελένα» είναι ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πως διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.

Το εκπληκτικό αυτό έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 14 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας 9 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος: 5 πρώτα, ένα δεύτερο και δύο τρίτα!

Συντελεστές

Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου,
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη, Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου
Διανομή
Ελένα Σεργκέγεβνα: Αριέττα Μουτούση
Βαλόντια: Γιάνης Λεάκος
Πάβελ: Δημήτρης Σαμόλης
Βίτια: Χρήστος Κοντογεώργης
Λιάλια: Ηρώ Πεκτέση

Info:

Πρώτη παράσταση: Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή & Σαββάτο στις 9:15 μμ, Κυριακή στις 6:30 μμ
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 16,00€
Φοιτητικό & Ανέργων: Πέμπτη-Παρασκευή 10,00€
Σαββάτο-Κυριακή 12,00€
Διάρκεια: 90′
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

Θα δοθούν προπαραστάσεις με μειωμένο εισιτήριο: 10,00€
Από 4 Οκτωβρίου έως 12 Οκτωβρίου
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210-5138067

«Το Ατελείωτο Βασίλειο»
σε κείμενο & σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη
Από 12 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή στις 3:00 μμ
& καθημερινές για τα σχολεία

Το θέατρο Επί Κολωνώ περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του για την φετινή περίοδο «Το Ατελείωτο Βασίλειο», μια ευφυή σουρεαλιστική παράσταση για παιδιά με ανατρεπτική αισθητική και σύγχρονη γραφή.

Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Επί Κολωνώ δημιούργησαν αυτήν την πολύ ιδιαίτερη θεατρική παράσταση για παιδιά, που την χαρακτηρίζουν το έξυπνο, λεπτό αλλά και ανατρεπτικό χιούμορ, οι απρόσμενες σκηνικές επινοήσεις, η ευφάνταστη εναλλαγή σκηνογραφικών εικόνων και ο ανάλαφρος αλλά διεισδυτικός τρόπος που σχολιάζονται θεμελιώδεις έννοιες όπως ο χρόνος, ο φόβος, η αγάπη, το ταξίδι…

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μακρινό βασίλειο, τίποτα δεν είχε τέλος. Όχι μόνο το ίδιο το βασίλειο δεν τελείωνε, αλλά κι ό,τι κι αν άρχιζε, έμενε μισό. Το φαγητό ήταν μισοζεσταμένο, τα βιβλία μισογραμμένα, οι φράσεις μισοτελειωμένες.

Έτσι, μετά από καιρό, η βασίλισσα ενοχλημένη, μισοεξηγεί σε έναν ιππότη τι πρέπει να κάνει, εκείνος μισοκαταλαβαίνει και ξεκινάει ένα σουρεαλιστικό ταξίδι για να βρει τι ψάχνει. Χάνεται στο μαγικό κόσμο του ατελείωτου βασιλείου, όπου, μεταξύ άλλων, συναντά ένα ναύτη που μεταφέρει νερό στη θάλασσα, ένα χοτ-ντογκ που φλερτάρει με μια σοκολατίνα, έναν ιππότη που ξέρει πολλά βασίλεια αλλά όχι την Αγγλία• δίνει τη φωνή του σε ένα τρένο για να τη μεταφέρει στον επόμενο σταθμό, κοιμάται ξύπνιος σ’ ένα μαγικό ξέφωτο, ερωτεύεται μια διάσημη ηθοποιό, ξεγελάει ένα δρόμο που θέλει να μπει στο διάβα του και μονομαχεί με το φόβο του. Και το πιο παράξενο απ’ όλα, είναι ότι μέσα από αυτά, καταφέρνει να βρει το στόχο του. Έτσι, στο τέλος…

Η παράσταση δημιουργήθηκε κυρίως για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, αλλά απευθύνεται και στους φίλους του θεάτρου κάθε ηλικίας!

Όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση –μικροί και μεγάλοι- θα απολαύσουν ένα φανταστικό ταξίδι, με την εμπειρία της διαδρομής να ξεπερνάει σε σημασία το στόχο και την μαγευτική αίσθηση που προσφέρει η εξερεύνηση της πραγματικότητας να υπερνικάει τις δυσκολίες. Ένα ταξίδι όπου μαζί με τον κόσμο του παραμυθιού θα αναζητήσουν την έννοια του τέλους / του ολοκληρωμένου… που βέβαια δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους. Άλλωστε κάποιοι ζουν καλά και κάποιοι άλλοι καλύτερα…

Συντελεστές

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης,
Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου, Κοστούμια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη),
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μπάμπης, Μουσική: Βύρων Κατρίτσης,
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου, Αφίσα: Μάριος Βούρος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Ζωή Αρβανίτη, Μάριος Βούρος
Διανομή:
Βασίλισσα: Άννα Κολιοφώτη
Ιππότης: Χάρης Μπόσινας
Αφηγητές: Μενέλαος Χαζαράκης, Γρηγόρης Χατζάκης

Info:

Πρώτη παράσταση: Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 5 Απριλίου 2014
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Κυριακή στις 3:00 μμ, Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία
Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 10,00€, γκρουπ άνω των 4 ατόμων 8,00€, μειωμένη τιμή για τα σχολεία
Διάρκεια: 80′
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

«Γράμματα αγάπης στον Στάλιν»

του Χουάν Μαγιόρκα, από την Ομάδα Εν Δράσει
Από 18 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 6:30 μμ & Κυριακή στις 9:15 μμ

Συνεχίζεται για 2η χρονιά

«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία,
η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός.
Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: σε ποιά πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν.

Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα. Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία της οποίας φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από το μεγάλο σύντροφο.

Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Το έργο του Μαγιόργκα αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη σχέση εξουσίας και καλλιτέχνη, εξουσίας και ατόμου. Ποια είναι τα όρια που θέτει ο δημιουργός σε αυτή τη σχέση προκειμένου να κρατήσει ακέραιο το έργο του, τα ιδανικά του και τις αρχές του; Πως μπορεί να γίνει κανείς αποδεκτός από την εξουσία και ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής ως προς το δημιούργημά του;

Ο Iσπανός δραματουργός, κινούμενος με αριστοτεχνικό τρόπο ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, χρησιμοποιεί τρία υπαρκτά πρόσωπα μιας άλλης εποχής, προκειμένου να αγγίξει ερωτήματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ για μια κοινωνία που οδεύει ακάθεκτη προς τον ολοκληρωτισμό.

 Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς, Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα,
Μουσική/Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης, Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα, Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Λένια Saw, Video trailer: Βαγγέλης Λαϊνάς & Νίκος Παπαγγελής, Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός

Διανομή
Μπουλγκάκοφ: Μελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Σπύρος Τσεκούρας

Info:

Πρώτη παράσταση: Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Σαββάτο στις 6:30 μμ, Κυριακή στις 9:15 μμ
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12,00€
Φοιτητικό & Ανέργων: 8,00€
Διάρκεια: 80′
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

«Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες –Η Τελική Αναμέτρηση Μέρος Α»

από την ομάδα επίPLay
Από 15 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη στις 9:15 μμ & Πέμπτη στις 7:15 μμ

Η Θεατρική Ομάδα επίPLay παρουσιάζει την περφόρμανς «Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες – Η Τελική Αναμέτρηση Μέρος Α», η οποία παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ OFF OFF ATHENS 2014 στο Θέατρο Επί Κολωνώ και στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Πρόκειται για μια «χολυγουντιανή υπερπαραγωγή», μια παρωδία ρετρό σειρών δράσης, που βασίζεται στο σωματικό αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μπόχαμ Σίτυ. Σ’ ένα κόσμο όπου βασιλεύει η διαφθορά, και τα συνδικάτα του εγκλήματος επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους, μια ακτίνα φωτός ξεπροβάλλει… Η Ατσάλινη Πεταλούδα, ο Μπλε Κορμοράνος και το Αγέρωχο Πάντα – οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες – μάχονται το κακό και την αδικία…

Συντελεστές
Σύλληψη: Ομάδα επίPLay, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης,
Μουσική: Νίκος Τσέκος, Κοστούμια: Luca Casanova

Παίζουν: Αλέξανδρος Πέρρος, Μαρίνα Κουτρούμπα, Αυγουστίνος Κούμουλος

Info:

Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 9:15 μμ & Πέμπτη στις 7:15 μμ
Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 10,00€
Διάρκεια: 50′
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

«Μήδειας Μπούρκα»

Ένα σύγχρονο έργο του Ανδρέα Φλουράκη που καταπιάνεται μέσω της μυθολογικής Μήδειας με το ζήτημα της Μπούρκας και της ταυτότητας των ξένων. Η παράσταση ξεχώρισε στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ OFF OFF ATHENS 2014 που διοργανώνει το Επί Κολωνώ και θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου για περιορισμένες παραστάσεις.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Μήδεια είναι μια ξένη από την Ανατολή. Η μπούρκα έχει γίνει πλέον κομμάτι του δέρματός της και λίγο πριν συλληφθεί για τα εγκλήματα που έκανε, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τα παιδιά της και να αφήσει μια για πάντα το μυθικό της πρόσωπο.

Συντελεστές
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης, Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα,
Art Direction: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, Σκηνικά/Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κρητικού, Κοστούμια: Μαρί Τραμπούλη,
Φωτογραφία/ Εικονολήπτης: Oltjon Lipe, Μουσική: Ηλίας Βαφειάδης

Ερμηνεία: Μίνα Λαμπροπούλου

Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 9:15 μμ
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 12,00€, Φοιτητικό & Ανέργων 8,00€
Διάρκεια: 65′
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

INFO:

Τηλέφωνο: 210 5138067, φαξ: 210 5146169
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
www.epikolono.gr e-mail: xkolono@otenet.gr
Στάση Μεταξουργείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα