19.7 C
Athens
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024

Από Μηχανής Θέατρο: Πρόγραμμα σεζόν 2013-14

To Aπό Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει τις παραστάσεις του εν όψει της θεατρικής σεζόν 2013-2014 και οι οποίες παρουσιάζουν και φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Είμαι ένας άλλος
του Michael Azar
Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα
Είμαι ένας άλλος ονομάζεται το θεατρικό έργο του σουηδού ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από 21 Οκτωβρίου 2013 στο Από Μηχανής Θέατρο. Το έργο εμπνέεται από τη ζωή και τη φιλοσοφία του Α. Ρεμπώ, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη – Knutsen στην πρώτη τους συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ). Μπορεί ο Ρεμπώ να εγκατέλειψε τη συγγραφή σε ηλικία 20 ετών, αλλά κατάφερε να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του συμβολισμού και να επιδράσει τόσο πολύ στη μοντέρνα ποίηση που συνέχισε να ασκεί επιρροή με τη φιλοσοφία της ζωής του και τις απόψεις του για την ελευθερία πολλά χρόνια μετά σε καλλιτέχνες όπως τους Jim Morrison, Patti Smith, Jack Kerouac, John Lennon και τη Beat Generation εν γένει.
Ο Μίκαελ Αζάρ μας παραδίδει ένα έργο που πλημμυρίζει από τη δύναμη του πνεύματος του Ρεμπώ, έναν άνθρωπο που θέλησε να ζήσει απαλλαγμένος από τον φόβο, αλλά και τις δεσμεύσεις των άλλων, έναν άνθρωπο που ήθελε να είναι ελεύθερος και αντιλαμβανόταν πως για να βελτιωθεί ο κόσμος, όφειλε πρώτα ο καθένας να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό. Το έργο, που δεν είναι αυτοβιογραφικό αλλά διαπνέεται από την αγάπη και το θαυμασμό ενός θεατρικού συγγραφέα για το φαινόμενο που υπήρξε ο Ρεμπώ, διατρέχει όλη τη ζωή του γάλλου ποιητή από την παιδική του ηλικία ώς τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του στη Χαράρ της Αιθιοπίας. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Αναγνωστόπουλου, τα κοστούμια του Σωτήρη Γεωργίου και η μουσική του Carl Michael Von Hausswolff, του σπουδαίου Σουηδού συνθέτη της ηλεκτρονικής μουσικής.
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη – Knutsen  Σκηνικά Νίκος Αναγνωστόπουλος  Κοστούμια: Σωτήρης Γεωργίου  Φωτισμοί:  Γιάννης Δρακουλαράκος  Κίνηση: Νίκος Δραγώνας  Μουσική: Carl Michael Von Hausswolff  Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λάττα
Ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου
Παραστάσεις: Από 21 Οκτωβρίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη 20.00 & Τετάρτη 21.30
Το τέλος του παιχνιδιού
του Σάμιουελ Μπέκετ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, στην πρώτη του συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Άκι Βλουτή, καταπιάνεται με το σπουδαίο έργο του Μπέκετ σε μια προσπάθεια να φωτίσει άγνωστες πτυχές αυτού του πολυσήμαντου ελλειπτικού έργου που ακροβατεί ανάμεσα στο παράλογο και την καθημερινή κόλαση, ως μια άλλη εκδοχή της «Κόλασης» του Δάντη.
Το τέλος του παιχνιδιού έχει ήδη κριθεί, όπως σε έναν αγώνα σκακιού που πλησιάζει στο τέλος και το αποτέλεσμα ήδη διαφαίνεται. Αλλά ο Χαμ και ο Κλοβ συνεχίζουν την ατέρμονη σχέση τους ως δούλος και αφέντης, ως γιος και πατέρας. Και τίποτα δεν αλλάζει ποτέ. Έξω όλα παραμένουν στο τίποτα και μέσα όλα πλησιάζουν σε ένα τέλος που δε γίνεται ποτέ ορατό. Η αποξένωση, η ψυχική κούραση, η ματαιότητα της κυκλικής ύπαρξής τους, η απόγνωση καταδιώκουν τους ήρωες, που γνωρίζουν καλά ότι ζουν στη γη και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό…
Επίκαιρο όσο ποτέ, το αριστούργημα του Σάμουελ Μπέκετ, αποτελεί  μία διπλή πρόκληση: Για τους τέσσερις ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, πώς, μέσα από τη σκηνική δράση και την αδράνεια, μέσα από τις «εύγλωττες» σιωπές και την «αμφίσημη» ομιλία, μέσα από πολλούς θεατρικούς «δρόμους», και, φυσικά, με ένα σπαρακτικό αλλά ποιητικό χιούμορ, θα θέσουν εκείνα τα διαχρονικά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκληση, όμως, και για το σημερινό θεατή: κατά πόσο αντέχει να αντικρίσει το κομματιασμένο του είδωλο μέσα από τον καθρέφτη που του στήνει αυτό ο κορυφαίος… τέταρτος (μετά τους αρχαίους) τραγικός ποιητής. Ο Σάμουελ Μπέκετ.
Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά από 9 Νοεμβρίου 2013 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης Σκηνικά Λίλη Πεζανού
Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μητροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άκις Βλουτής, Δημήτρης Λιγνάδης, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γρηγόρης Ποιμενίδης
Παραστάσεις: Από 9 Νοεμβρίου 2013 έως 5 Ιανουαρίου 2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.30, Κυριακή 20.00
O Κροκόδειλος
Του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι
Το σατιρικό-κωμικό διήγημα Ο Κροκόδειλος του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, ένα από τα ώριμα διηγήματα του μεγαλοφυούς συγγραφέα, διασκευάζεται για το θέατρο και παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο από 1 Νοεμβρίου 2013 σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα. Σατιρικός Ντοστογιέφσκι; Κι όμως ναι. Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό κείμενο που αγγίζει τα όρια του παραλόγου χωρίς να χάνει σε τίποτα από την αριστουργηματική μαεστρία του συγγραφέα. «Κι όμως, ο μέγιστος μυθιστοριο-γράφος της Ρωσίας και του κόσμου, σαν να έκανε πότε-πότε ένα μικρό διάλειμμα, για να ειρωνευθεί τα «οικεία κακά» και, ακόμα πιο πολύ, τα ξένα και τα ξενόφερτα» σύμφωνα με τον Μάριο Πλωρίτη.  Η ίδια η επικεφαλίδα του έργου περιγράφει:
«Ο Κροκόδειλος/ Ένα ασυνήθιστο επεισόδιο/ή ένα περίεργο περιστατικό στη Στοά/η πραγματική ιστορία/ενός κυρίου μιας κάποιας ηλικίας/και ενός κάποιου παρουσιαστικού/τον οποίον καταβρόχθισε ζωντανό/ο κροκόδειλος της Στοάς/χωρίς να απομείνει τίποτα/και ποιες είναι οι συνέπειες του γεγονότος αυτού.»
Ο συγγραφέας των Αδελφών Καραμαζώφ και του Εγκλήματος και Τιμωρία, με τον Κροκόδειλο στηλιτεύει τον Καπιταλισμό και σατιρίζει την υποτιθέμενη δημοκρατία της Ευρώπης. Οι πολιτικές και οικονομικές αναγωγές στις σημερινές συνθήκες, που γίνονται αναπόφευκτα από τον σύγχρονο αναγνώστη με τις ανάλογες αναφορές στο διήγημα, φέρνουν το 1865 πολύ κοντά στο 2013 ή αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το τέλμα που ζούμε τώρα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά και με δική μας τάχα ευθύνη, αλλά κάτι που ανήκει στη σπείρα της ιστορίας που καθώς ξετυλίγεται κάνει «αναγκαίους» και προσχεδιασμένους κύκλους.
Μετάφραση: Η ομάδα Θεατρική διασκευή Κατερίνα Μπερδέκα, Στράτος Σωπύλης Σκηνοθεσία Κατερίνα Μπερδέκα Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος Φωτισμοί Αλίκη Δανέζη- Κnutsen
Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη
Παραστάσεις: Από 1 Νοεμβρίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 20.00, Σάββατο 20.00, Κυριακή 18.30
Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς
του Χέρμαν Μέλβιλ
Στις 18 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο η θεατρική διασκευή της αριστουργηματικής νουβέλας του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ («Μόμπυ Ντικ», 1851) Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς σε διασκευή και σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου σε συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) με τη Λυκόφως. Η θεατρική διασκευή έγινε πάνω στη μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα (ο οποίος είχε και την υψηλή εποπτεία). Ο Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς ενός δικηγορικού γραφείου στη Γουόλ Στριτ του 19 αιώνα, είναι η κωμική, φευγάτη ιστορία ενός λιγνού, χλωμού, μοναχικού, ήρεμου και ανυπάκουου άντρα, που βρήκε τη συνταγή για να τρελλάνει τους πάντες!
Τι εκφράζει η παράλογη ιστορία του παράξενου Μπάρτλεμπυ που «προτιμά να μην»; Την ιδέα της πολιτικής ανυπακοής, την ειρηνική επανάσταση ή την παθητική αντίσταση; Την εικόνα του ίδιου του Χέρμαν Μέλβιλ και κάθε συγγραφέα, που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να συνεχίσει να γράφει προσπαθώντας να ικανοποιήσει το κοινό του ή να ακολουθήσει τον προσωπικό του δρόμο, μακριά από τη δημοφιλία και την επιτυχία; Η μήπως ο αινιγματικός Μπάρτλεμπυ είναι ένας άνθρωπος δίχως ιδιότητες, απ’ αυτούς που έχει πολλούς να επιδείξει ο εικοστός αιώνας: Ενας ήρωας του Κάφκα, μια μορφή από τα τελευταία έργα του Μπέκετ ή από τα μυθιστορήματα του Σκαρίμπα και τα θεατρικά έργα του Ιονέσκο;
Παίζουν οι Κώστας Καζανάς, Σήφης Πολυζωίδης, Άκης Λυρής, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, Ορέστης Μαυρόπουλος και η Σοφία Φιλιππίδου που έχει αναλάβει τον ρόλο του Μπάρτλεμπυ, του σιωπηλού και αινιγματικού αντιγραφέα ενός δικηγορικού γραφείου, που ανατρέπει πλήρως τη ζωή όλων.
Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας Διασκευή – Σκηνοθεσία Σοφία Φιλιππίδου Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen Βοηθός σκηνοθέτη Μαίρη Φραγκιαδάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Ιορδανίδης, Κώστας Καζανάς, Άκης Λυρής, Σήφης Πολυζωίδης, Ορέστης Μαυρόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου
Συμπαραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) – Λυκόφως
Παραστάσεις: Από 18 Νοεμβρίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων Δευτέρα 21.30, Τρίτη 21.30, Τετάρτη 19.00
Αρχιμάστορας Σόλνες
του Χένρικ Ίψεν
Ο Χάλβαρντ Σόλνες. Πετυχημένος αρχιτέκτονας. Γνωστός ως αρχιμάστορας. Η Αλίνε Σόλνες. Η γυναίκα του. Ο κύριος Μπρόβικ, ο γιος του Ράγκναρ και η Κάγια. Βοηθοί στο γραφείο του. Ο Χέρνταλ. Γιατρός και φίλος της οικογένειας. Και η δεσποινίς Χίλντε Βάγκελ. Τα νιάτα. Η πυρκαγιά του πατρικού της κυρίας Σόλνες. Ένα καινούριο σπίτι χτισμένο στα αποκαΐδια του. Τα νεκρά δίδυμα. Η καριέρα του Σόλνες που απογειώνεται. Αρχικά Οίκοι για τον Θεό. Μετά σπίτια με πύργους στην κορυφή. Η ανέγερση του πύργου. Το σεξουαλικό και το θρησκευτικό. Η άνοδος και η πτώση. Η πτώση.
«Σ΄αυτά τα προπύλαια ήταν στημένοι φαλλοί τριάντα οργιές ψηλοί. Δυό φορές το χρόνο ένας άντρας σκαρφαλώνει σε κάποιον από αυτούς τους φαλλούς και μένει στην κορυφή για επτά μέρες. Απ΄αυτή την κορυφή, ο άντρας μπορεί να συνομιλήσει στενότερα με τους Θεούς και να προσευχηθεί για την ευημερία της Συρίας»
Λουκιανός από την Σαμόσατα, Περί Συρίας Θεού
«Και καθώς στεκόμουν στην κορυφή και κρεμούσα το στεφάνι στον ανεμοδείκτη, του είπα: Άκουσέ με, παντοδύναμε! Από τη μέρα αυτή θέλω να ‘χω κι εγώ ελευθερία ως αρχιμάστορας. Στο δικό μου πεδίο. Όπως εσύ στο δικό σου.»
Χένρικ Ίψεν, Αρχιμάστορας Σόλνες
Ο Αρχιμάστορας Σόλνες, ένα από τα όψιμα έργα του Ίψεν κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο στις 8 Φεβρουαρίου 2014. Η επιλογή αυτού του αριστουργηματικού κειμένου ανήκει σε μια σειρά κλασικών κειμένων σπουδαίων συγγραφέων, τα οποία διαρθρώνουν τον κορμό του ρεπερτορίου της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) από το 2008 έως σήμερα. Ο Αρχιμάστορας Σόλνες έρχεται μετά το Ξύπνημα των νεκρών, το τελευταίο έργου του Νορβηγού δραματουργού σαν συνέχεια μιας μελέτης στο έργο του μετρώντας ανάποδα στο χρόνο.
Ο βραβευμένος με έπαινο από την Ένωση Ελλήνων θεατρικών Κριτικών Άκις Βλουτής για την ερμηνεία του στους Εξόριστους του Τζέημς Τζόυς συνεργάζεται με τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Διώνη Κουρτάκη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Μάνο Σταλάκη και Βασιλική Τρουφάκου.
Μετάφραση: Έρι Κύργια Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άκις Βλουτής, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Διώνη Κουρτάκη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Σταλάκης, Βασιλική Τρουφάκου
Παραστάσεις: Από 8 Φεβρουαρίου 2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.00
Τα λουλούδια στην κυρία
του Άκη Δήμου
Τρείς νεαροί φίλοι στοχεύουν, ο καθένας από τον δικό του λαβύρινθο, τον έρωτα στο απέναντι μπαλκόνι. Το προσκλητήριο φτάνει στον προορισμό του σε ελεύθερη πτώση. Ένα έργο που ξεγυμνώνει τις παθογένειες, τα αδιέξοδα αλλά και την ανομολόγητη ευαισθησία ενός φύλου και μιας φυλής.
Η σύγχρονη κωμωδία του Άκη Δήμου Τα λουλούδια στην Κυρία θα παρουσιαστεί στο Από Μηχανής Θέατρο σε παραγωγή της εταιρίας “Teatro ma non troppo” από 3 Μαρτίου 2014. Το έργο, με χιούμορ αλλά και προβληματισμό, με ευαισθησία αλλά και σκληρότητα, αφηγείται τις καθημερινές ανησυχίες μιας παρέας για το μέλλον τους, τη φιλία και τους «ανίατους έρωτες». Από τη νέα γενιά του ελληνικού θεάτρου (Γιάννης Διαμαντής, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιωργής Τσουρής) σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης Σκηνικά – κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Μουσική: Γιωργής Τσουρής Βοηθός σκηνοθέτης: Άννα Παντελάκου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Διαμαντής, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιωργής Τσουρής
Παραστάσεις: Από 3 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη 21.15
Ταξίδι στην άκρη της νύχτας
του Λουί Φερντινάντ Σελίν
Στη μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου
Γιατί το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας του Σελίν, ένα γαλλικό μυθιστόρημα του 1932, στο θέατρο; Και γιατί στην Ελλάδα του 2014;
Διότι η γλώσσα του είναι τροχισμένη στο ακόνι της πιο σκληρής προφορικότητας και «μιλιέται» σαν αιχμηρός θεατρικός μονόλογος. Διότι οι λέξεις του, που σφαγιάζουν τις αυταπάτες μας, λιανίζουν την πίστη μας στον εαυτό και τον άλλο, απογυμνώνουν το σκοτεινό παράλογο του δήθεν ορθού μας λόγου, είναι θεατρικές ατάκες σαν ορατά, αστραφτερά λεπίδια: «Δεν φυλαγόμαστε απ’ τις λέξεις, κι έτσι έρχεται η συμφορά».
Διότι ο ήρωάς του, ο τραγικός και φαιδρός Φερδινάνδος, είναι η προσωποποίηση του πλανόδιου θεατρίνου, που υποδύεται όλους τους ρόλους, του Ληρ και του γελωτοποιού, του Πρόσπερου και του Κάλιμπαν, αλλά παραμένει μια ανυπόστατη σκιά, ένας «κανένας», στο πάλκο όπως και στη ζωή.
Διότι αυτός –ο κυνικός και αφελής,  ο ανθρωπιστής και μισάνθρωπος, ο θύτης και το θύμα–, μας «μιλάει» σήμερα στον πρώτο ενικό, που είναι μαζί ο πρώτος πληθυντικός του «εμείς». Ένα «εμείς» που σκότωσε και σκοτώθηκε στην υπηρεσία της πατρίδας, που πρόδωσε και προδόθηκε στο όνομα της μιας ή της άλλης ιδεολογίας, που πούλησε και ξεπουλήθηκε στο παρανόμι της βολής και της λήθης. Που γδερνόταν ενώ έγδερνε και χασκογελούσε ενώ γελιόταν. Που περιμένει στην κουίντα, πάλι και πάντα, για το μπιζάρισμα. Ένα «εμείς» καμποτίνικο, απολύτως τωρινό και αναγνωρίσιμο.
Ας ακούσουμε λοιπόν.
Δραματουργία: Άκις Βλουτής, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Άκις Βλουτής Δημιουργία Εικαστικού περιβάλλοντος: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Παραστάσεις: Από 3 Μαΐου 2014 για 10 παραστάσεις
Πληροφορίες:
Από Μηχανής θέατρο
Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Αθήνα, 104 36
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 5231131

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα