10.7 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

“Τόπος Αλλού” Πρόγραμμα παραστάσεων 2017-2018

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Αγαπητοί φίλοι,
Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ ανοίγει και φέτος τις πόρτες του και σας υποδέχεται με ένα μεγάλο εύρος παραστάσεων.
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
«Οι δρόμοι του χιονιού»(από 16 Νοεμβρίου 2017)
 
Οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά παράνομα και κακοτράχαλα.
 
Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του την μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) την μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.
 
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον Ιταλικό θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK  theater   από την Πολωνία. Αποτέλεσμα της έρευνας και της συνεργασίας είναι «Οι δρόμοι του χιονιού». Είναι το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, και ολοκληρώνεται με τους «Δρόμους του Χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με  μία πολυσήμαντη Ευρωπαϊκή συνεργασία τριών οργανισμών που προέρχονται από την Ιταλία και Πολωνία, χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση.
 
Οι καλλιτέχνες μέσα από την συνεργασία τους θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους άλλα και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, είναι η πόρτα για την γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο. 
 
«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξης της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό.
Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.
 
«Οι  δρόμοι του χιονιού» θα παρουσιαστούν στα μέσα Νοέμβρη (πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου) στο θέατρο Τόπος αλλού με μία διανομή που θα προκύψει από την συνεργασία των τριών θεάτρων.
 
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 μμ, Κυριακή 7.30 μμ
Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό: Νίκος Καμτσής-Μίκα Πανάγου
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : Χρήστος Ξενάκης
Κίνηση: Marek Koschiolek (KRZYK  theater )
Χορογραφίa:  Μάγδα Γεροσίδερη
Στίχοι: Νίκος Καμτσής
Video: Anna Giniewska (KRZYK  theater)   
PublicRelation-Επικοινωνία: Canard qui parle
 
Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Χριστίνα Δημητριάδη, Στεφανία Γκουρνέλου.
 
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
 
«Οι δρόμοι του χιονιού»
 
Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα ταξιδέψει και θα παρουσιαστεί σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες. Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία.
Χώρες με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία, ιστορία και αιμορραγία, θα δουν την παράσταση που προέκυψε από την έρευνα και δημιουργία πάνω σ΄αυτό το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τραυματικό γεγονός της εποχής μας.
 
Ο Ιταλικός οργανισμός AIDA Fondazione μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας του με το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ οργάνωσε μια περιοδεία σε VERONA, VIZENZA, MADOVA   όπου το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ την πρώτη βδομάδα του Μαΐου θα ταξιδέψει και θα παρουσιάσει τους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ. 
 
Προηγουμένως στα μέσα Μαρτίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο MASSEVO της Πολωνίας στο εκεί φεστιβάλ που διοργανώνει το θέατρο KRZYK ο τρίτος εταίρος της παραγωγής. 
Η Ευρωπαϊκή περιπέτεια των ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ θα τελειώσει στο Βουκουρέστι όπου το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ του Teatrul George Ciprian
 
«Καπετάν Μιχάλης» (από 16 Οκτωβρίου 2017)
 
σε συνεργασία με την ομάδα Mist την οποία διευθύνει ο Βασίλης Βασιλάκης.
 
Ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του Νίκου Καζαντζάκη επιλέξαμε να μεταφέρουμε σε μορφή Θεατρικής Παράστασης για να τιμήσουμε έτσι και εμείς τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.
 
Στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη, οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις , μας αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.
 
Η παράσταση παρουσιάζεται από πέντε – 5 – ηθοποιούς οι οποίοι και ντύνουν μουσικά την παράσταση (κρουστά – πνευστά ) και βασίζεται στις δράσεις – σχέσεις των κύριων προσώπων: Καπετάν Μιχάλης – Νουρήμπεης – Εμινέ – Καπετάν Πολυξίγκης – Μανούσακας – Καπετάν Σήφακας – Κοσμάς.
 
Ο αέρας της Αφρικής , ο αρχαϊκός χαρακτήρας των προσώπων, οι μάσκες, τα πολυφωνικά τραγούδια, -Νίκη Δουλγεράκη, Τίνα Τζάθα – τα μοιρολόγια, η ζωντανή μουσική, – Ηλίας Τσατσαρώνης – οι ήχοι, ο μεταφυσικός κόσμος της μαριονέτας , ο σκηνικός χώρος πού μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, καθορίζουν τη δομή της παράστασης που στοιχεία της συγγενεύουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία .
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8.30 μμ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Βασίλης Βασιλάκης
Σκηνικά-Κοστούμια-Κατασκευές: Μαίρη Τρακάκη, Βασίλης Βασιλάκης
Μουσική Επιμέλεια: Τίνα Τζάθα
Φωτογραφία: Χριστίνα Σαρλάμη
Σχεδιασμός Αφίσας: ΠένυΚτενα
Υπεύθυνη Παραγωγής:Μαρία Πιλάτη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Κουτουλάκη, Νίκη Δουλγεράκη, Ηλίας Τσατσαρώνης, Τίνα Τζάθα, Βασίλης Βασιλάκης
 
«Στο σπίτι» (Φεβρουάριος 2018)
 
Φεβρουάριος 2018, κάπου στους Αμπελόκηπους, σ’ ένα δυάρι της δεκαετίας του ’90, μία γυναίκα επιστρέφει σπίτι της όπως κάθε μέρα, τρώει μόνη της όπως κάθε μέρα, πάει στην τουαλέτα όπως κάθε μέρα, πλένεται όπως κάθε μέρα, ακούει την ίδια εκπομπή στο ραδιόφωνο όπως κάθε μέρα. Κι όμως σήμερα θα είναι τελικά μία διαφορετική μέρα!
 
Την ίδια στιγμή, κάπου στο Περιστέρι, στο σπίτι τους,ένας άντρας και μια γυναίκα συζητούν αν θα πρέπει ή όχι να κρατήσουν το παιδί που εκείνη κυοφορεί από έναν άλλο άντρα…
 
Πόσο «μπανάλ» μπορεί να είναι η ζωή;
Δύο από τα πιο γνωστά έργα του Kroetz το «Τα αγαπημένα σας τραγούδια» και το «Κατ’ οίκον εργασία» ενώνονται σε μια παράσταση που θα εστιάσει στα μικρά και ταπεινά της καθημερινότητας, γελώντας με το μάταιον της ζωής μας…
 
Σκηνοθεσία: Βίκυ Βολιώτη
Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Άντρια Ράπτη
 
«ΝΙΤΣΕ ΒΑΓΚΝΕΡ, Ένα έργο για το φασισμό»(Μάρτιος 2017, για τρίτη χρονιά)
 
Τα δύο «τέρατα» της Ευρωπαϊκής διανόησης συναντιούνται τους πρώτους μήνες του 1900. Μόλις μπήκε ο νέος 20ος αιώνας. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρόσκληση του Νίτσε, δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατο του Βάγκνερ και λίγους μόλις μήνες πριν το θάνατο του Νίτσε. Η συνάντηση εκ των πραγμάτων δεν έγινε ποτέ. Είναι φανταστική.
 
Τόπος συνάντησης το σανατόριο στο οποίο ζει ο Νίτσε τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του.
Ο Νίτσε και ο Βάγκνερ υπήρξαν πολύ φίλοι και θαυμαστές ο ένας του άλλου. Μέχρι την πρεμιέρα του «Πάρσιφαλ» στο Μπάιροιτ όπου ο Νίτσε κρίνοντας απαράδεκτη την όπερα (μουσική και λιμπρέτο, φόρμα και περιεχόμενο) σηκώθηκε και έφυγε στη μέση της παράστασης. Από τότε δεν ξαναμίλησαν. O Νίτσε επιδόθηκε σε μία σωρεία λιβελογραφημάτων και βιβλίων ολόκληρων, εναντίον του Βάγκνερ και των Γερμανών.
 
Ο Βάγκνερ πέθανε τον Φεβρουάριο του 1883.
 
Ο Νίτσε πέθανε στο σανατόριο τον Αύγουστο του 1900 με παραλυτική, παραληρηματική παραισθησιογόνο ψυχική διαταραχή και ένα μόνιμο «διονυσιασμό». Θέμα της συνάντησης τους ο Φασισμός, οι Ναζί, ο ρατσισμός, ο Χίτλερ, οι Γερμανοί που έχουν στο DNA τους τον επεκτατισμό και την επιβολή πάνω στους άλλους λαούς της Ευρώπης, το Β’ Ράιχ του Μπίσμαρκ που έζησε ο Νίτσε και ο Βάγκνερ και το Γ’ Ράιχ του Χίτλερ, που έρχεται μαζί με τα κρεματόρια και του φούρνους αερίων.
 
Ο Φασισμός και οι Ναζί ξεζούμισαν και παραποίησαν και τον Νίτσε και τον Βάγκνερ.
Η φιλοσοφία του Νίτσε και η θεωρία του Υπεράνθρωπου έγινε η επίσημη ιδεολογία του Χίτλερ και οι επικές ρομαντικές συνθέσεις του Βάγκνερ η επίσημη μουσική του. Στήριξαν ακούσια (η μήπως εκούσια) αυτό το μόρφωμα που θα φορτωθεί με τη μεγαλύτερη θηριωδία της Ευρώπης από καταβολής κόσμου. Μοιραία η σκιά αυτή πέφτει και πάνω στον Νίτσε και στον Βάγκνερ. Αυτό είναι το μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης.
 
Ο Βάγκνερ έρχεται και μαζί του η μητέρα του Νίτσε, η μικρότερη αδελφή του Ελίζαμπεθ (δηλωμένη φασίστρια, οπαδός του Χίτλερ και του Μουσολίνι, που έχει παραποιήσει χυδαία τα γραπτά και την φιλοσοφία του Νίτσε), και η αιώνια μοιραία γυναίκα, Λου Σαλομέ (αντικείμενο του πόθου του Νίτσε, όχι και τόσο σκοτεινό) και κάπως απρόσκλητος εμφανίζεται ο Σίγκμουντ Φρόυντ.
 
Ποια η αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνάντησης σήμερα; Ο φασισμός δείχνει και πάλι το αποτρόπαιο πρόσωπο του. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η άνοδος του φασισμού είναι εντυπωσιακή.
 
Από που όμως αντλεί την δύναμη και την άνοδο του;
Από την ανεργία και την ανέχεια που ενέσκηψε. Σύμφωνοι. Όμως το να χάσει τη δουλειά του ο απλός άνθρωπος και να βρεθεί κάποιος να του δώσει μια σακούλα πατάτες, δεν αρκεί για να προσανατολιστεί ιδεολογικά και πολιτικά προς ένα μόρφωμα αποτρόπαιο και βεβαρημένο με εγκλήματα και θηριωδίες. Χρειάζεται πίσω από την όποια προτίμηση μια ιδεολογία και μια φιλοσοφία.
 
Έτσι ο φασισμός βρήκε στην φιλοσοφία τον «υπεράνθρωπο» του Νίτσε και τον παραχάραξε.
Πήρε τη μουσική και τους ήρωες του Βάγκνερ και τους έκανε πρότυπα για την νεολαία και τον όχλο που τον ακολούθησαν και επισφράγισε τις θηριωδίες του.
 
Στη σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ ο Νίτσε και ο Βάγκνερ θα συγκρουστούν για να ρίξουν φως πάνω στο εν πολλοίς ανεξήγητο ερώτημα: «Πενήντα χρόνια μετά από την Γερμανική κατοχή, τι είναι αυτό που γοητεύει και πείθει λαϊκά στρώματα να στραφούν προς το φασισμό, να ψηφίσουν φασιστικά κόμματα και να εμπιστευτούν φασίστες άξεστους, αγράμματους και θρασείς τραμπούκους να τους κυβερνήσουν».
 
Έρευνα / Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Βίντεο: Γιώργος Αλεξίου
 
Μικρή Σκηνή «ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΡΟΣ»
 
«CHECK IN!» (από 29 Σεπτεμβρίου 2017)
 
Μετά από μια σεζόν επιτυχίας! Περιπλανήθηκαν αρκετά το καλοκαίρι αλλά…..επανήλθαν!!! Κλυταιμνήστρα, Μήδεια, Ωραία Ελένη, Αντιγόνη επέστρεψαν για Check In! Για δεύτερη συνεχή σεζόν στο Τόπος Αλλού και για 12 μόνο παραστάσεις!  
 
Μια έξτρα σουρεάλ κωμωδία του Αντώνη Τσιπιανίτη
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Πολίτου
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Γωγώ Βογάσαρη – Κλυταιμνήστρα
Κέλλυ Ανυφαντή  – Μήδεια
Ίριδα Δασκαλοπούλου – Ωραία Ελένη
Σαββίνα Πετρίδου – Αντιγόνη
και  Άγγελος Θεοφίλου στον ρόλο του Κριτή.
 
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου & Στέλιος Δανιήλ
Κινησιολογία: Βαλεντίνα Τσισκάκη
Μουσική Επιμέλεια: Δέσποινα Πολίτου
Εικαστική επιμέλεια κοστουμιών: MilkClothart
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 7μ.μ. & Σάββατο 9.30 μ.μ.
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
«Ένα μπαούλο παραμύθια» (από 1 Οκτωβρίου 2017)
 
Μια παράσταση που με γέλιο, μουσική, κοστούμια και σκηνικά και με έναν τρόπο τρυφερό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παράδοση αλλά και με ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας μας,
 
H Φιλιώ και οι Αννέτα, ανακαλύπτουν στη σοφίτα του σπιτιού τους ένα μπαούλο με παλιά πράγματα της γιαγιάς τους από τη Σμύρνη. Παλιά φορέματα, καπέλα, φωτογραφίες, το πολύτιμο ημερολόγιο, με ιστορίες και παραμύθια από τη Σμύρνη που της άρεσε να λέει.
 
Τα δύο κορίτσια το ανοίγουν και ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια των παιδιών γνωστά παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση, εικόνες και ιστορίες από τη Σμύρνη:
 
Γιατί ο σκύλος δεν χωνεύει τη γάτα και όπου την συναντήσει την κυνηγάει;
 
Τι συνέβη στον ψαρά που ξαπλωμένος στη βάρκα του ήθελε να ξεπεράσει τον ουρανό, να μάθει τα μυστικά του και να μετρήσει όλα τ’ αστέρια;
Πως λύθηκαν τα μάγια και ο γαμπρός, μαγεμένος από μια μάγισσα κακιά που του έδωσε ένα τεράστιο κεφάλι, έγινε όμορφο παλληκάρι και παντρεύτηκε με χορούς και τραγούδια;
 
Τι συνέβη με την  άμυαλη κόρη του μυλωνά.
 
Με έναν τρόπο τρυφερό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παράδοση αλλά και με ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας μας,
Τα παιδιά συμμετέχουν στον γρήγορο ρυθμό της παράστασης, γελούν με τα κωμικά παθήματα των ηρώων των παραμυθιών, σκέφτονται και παίρνουν διδάγματα από τη λαϊκή σοφία και την ιστορία.
 Οι ηθοποιοί είναι κοντά τους, ζωντανεύουν τα παραμύθια, με λόγια, μουσική και video να μεταμορφώνονται μπροστά στα παιδιά και να αλλάζουν συνεχώς ρόλους. Η ιστορία και τα παραμύθια παρουσιάζονται με τρόπο απλό και εύληπτο για παιδιά μέσα από τη γιαγιά και τα βίντεο.
 
Τα παραμύθια που τα παιδιά θα δουν δίνουν πολλά ερεθίσματα σε δραστηριότητες και παιχνίδια για τους παιδαγωγούς σας μετά την παράσταση.
 
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό/κοστούμια : Μίκα Πανάγου 
Μουσική/τραγούδια : Χρήστος Ξενάκης 
Video: Γιώργος Αλεξίου
Γιαγιά (σε βίντεο) ΜαίηΣεβαστοπούλου
Παίζουν: Λαμπρινή Θάνου, Άντα Κουγιά
 
To κοινό μπορεί να κάνει κρατήσεις για οποιαδήποτε από τις παραγωγές μας στα τηλ. 2108656004, 2108679535, μέσω της ιστοσελίδας μας http://topos-allou.gr/;page_id=11 ή μέσω της σελίδας μας στο Facebookhttps://www.facebook.com/ToposAllouAeroplio/;fref=ts
 
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη  
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα