16.3 C
Athens
Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Θεατρικό Πρόγραμμα 2016-17 στον Πολυχώρο Vault

Είκοσι παραστάσεις και δύο μεγάλα project (1 θεατρικό και 1 μουσικό) περιλαμβάνει στο φετινό του πρόγραμμα ο πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS. Έξι παραστάσεις που ξεχώρισαν, από κοινό και κριτικούς, την περασμένη σεζόν και δεκατέσσερις νέες παραγωγές. Δώδεκα σκηνοθέτες (Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Ελένη Γεωργοπούλου, Σοφία Καραγιάννη, Μάνος Κανναβός, Δημήτρης Καρατζιάς, Βαγγέλης Λάσκαρης, Γιάννης Λασπιάς, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Σταύρου, Ένκε Φεζολλάρι), θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους τη φετινή θεατρική χρονιά στις δύο σκηνές του Πολυχώρου. 
 
Ο πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, να στηρίζει και να στηρίζεται στο νεοελληνικό έργο (Θοδωρής Αθερίδης, Αρκάς, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Κεντρωτάς, Γιάννης Λασπιάς, Μαρία Μάζη, Μιχαήλ Μητσάκης, Δήμητρα Πέτρουλα, Μαρία Τσιμά, Μάκης Τσίτας), εστιάζοντας πάντα και και στο πολιτικοποιημένο θέατρο.
Παράλληλα θα παρουσιάσει και τα έργα πέντε ξένων σπουδαίων καλλιτεχνών (Lars von Trier, David Ian Lee, Alberto Conejero, Tim Burton, Rebecca Prichard)
 
Τη φετινή σεζόν 2016 – 17 θα παρουσιάσει μια σειρά από σύγχρονα έργα.

Περιλαμβάνονται δυνατοί μονολόγοι (Μάρτυς μου ο Θεός, Που είναι η μάνα σου μωρή, Αυτόχειρ, Cliff), κοινωνικά δράματα (Τhe Curing Room, Χορεύοντας στο Σκοτάδι, Ίσια Δικαιώματα, Ερωμένες στον καμβά, Camille Claudel Mudness), κωμωδίες (Μια μέλισσα τον Αύγουστο, Ζωή Μεταχαμηλών Πτήσεων), φουτουριστικές δραμεντί (Λάφυρα, Τhe Show), σκοτεινές μουσικές ιστορίες (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης) και οι παραστάσεις της νεοσύστατης ομάδας θεάτρου ManetuwaK και των παλαιότερων Inferno και Lorem Ipsum.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται δύο ακόμη παραγωγές του VAULT σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. 
Το μελό αριστούργημα Χορεύντας στο Σκοτάδι (Φεβρουάριος του 2017), βασισμένο στην ομόνυμη ταινία του Lars von Trier, με την Björk, Catherine Deneuve, κλπ., όπου η Σέλμα, μια Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ του 1964, χάνοντας σταδιακά το φως της εξαιτίας μιας κληρονομικής πάθησης, δουλεύει σκληρά και μαζεύει χρήματα, προκειμένου ο γιος της να εγχειριστεί στα μάτια για να μην έχει τη δική της τύχη. Όταν, όμως, ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις. 
Και η Ψιλικατζού (Μάρτης 2017), ένας γυναικείος μονόλογος βασισμένος πάνω στο blog που έκανε πάταγο, στο διαδικτυακό ημερολόγιο της Κωσταντίνας Δελημήτρου. Από τη μια οι κωμικοτραγικές ιστορίες μιας Ψιλικατζούς στη Νίκαια και από την άλλη οι προσπάθειες της να κάνει παιδί. Τα κέντρα γονιμότητας, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι αγωνίες, οι εξωσωματικές, οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα, από την μία υπόσχεση στην άλλη. Η απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ηθελε ήταν να γίνει μητέρα. 
 
Επίσης προετοιμάζονται 2 μεγάλα project για τη 2η σεζόν:
Eνα θεατρικό, που περιλαμβάνει 16 θεατρικούς μονολόγους, βασισμένους στις βιογραφίες από 16 μητέρες σπουδαίων ανδρών (όπως ο Καβάφης, Σεφέρης, Μάντζαρος, Σολωμός, Καποδίστριας, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης κλπ) που μιλάνε για τους γιους τους (σκηνοθετούν και γράφουν κείμενα: Κοραής Δαμάτης, Χρήστος Δήμας, Βαρβάρα Δούκα, Μενέλαος Καραντζάς, Σοφία Καραγιάννη, Αγγελική Καρυστινού, Γιάννης Λασπιάς, Περικλής Μοσχολιδάκης, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Κάτια Σπερελάκη, Χρύσα Σπυλιώτη, Άννα Χατζησοφιά, κλπ) 
 
Και ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στις γυναίκες τραγουδίστριες (Ρεμπέτισσες από τη μια, του ελαφρού από την άλλη) του 1930 – 50. Μια μεγάλη μουσική διαδρομή, από τα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Δεύτερο Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο ως και τις απαρχές της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα μουσικό ταξίδι με τα τραγούδια της ξενιτιάς, τα ερωτικά, τις μελωδίες της φυλακής, τα “χασικλίδικα”, τα “απαγορευμένα” μέχρι τα αρχοντορεμπέτικα και το ελαφρύ τραγούδι στις μεγάλες δόξες του.
    
Τη φετινή σεζόν επαναλειτουργεί και η παιδική σκηνή φιλοξενώντας δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις για τους μικρούς μας θεατές, μία βασισμένη στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) και μία στο έργο της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου, μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. 
 
Στον Πολυχώρο VAULT THEATRE PLUS  παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, θα φιλοξενηθούν και μια σειρά από μουσικές παραστάσεις, lives νέων καλλιτεχνών, καθώς και εκθέσεις εικαστικών (φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ), όπως το Φωτογραφικό project SEVEN, που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.
Το Project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβριο με Απρίλιο), όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες και μία έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα : Οκτώβριο η Οκνηρία, Νοέμβριο η Ζηλοφθονία, Δεκέμβριο η Λαιμαργία, Ιανουάριο η Λαγνεία, Φεβρουάριο η Απληστία, Μάρτιο η Οργή, Απρίλιο η Αλαζονεία).
 
Για πρώτη χρονιά ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται πέντε θεατρικά εργαστήρια, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ή σπουδαστές δραματικών σχολών από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά (θα διαρκέσουν ως τον  Ιούνιο του 2017).

Το ντεμπούτο τους στη σκηνή θα κάνουν οι σπουδαστές αυτά τα Χριστούγεννα με μια παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων, που περασαν τα Χριστούγεννα τους μακριά από τα σπίτια τους (στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, φυλακισμένοι, εξόριστοι, αποκλεισμένοι, κλπ) Μια παράσταση γεμάτη αφηγήσεις και περιγραφές, όπου εναλλάσσεται διαρκώς η συγκίνηση με το χιούμορ. 

 
ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ (3η χρονιά)
Μονόλογος του Μάκη Τσίτα σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη
 
Ο Μάκης Τσίτας τιμήθηκε, το 2014, με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βιβλίο του Μάρτυς μου ο Θεός (Εκδόσεις Κίχλη, 2013). Μετά την πετυχημένη πορεία του για 2 σεζόν στο VAULT (πήρε 6 παρατάσεις) και όπου παρουσιάστηκε στην επαρχία, επιστρέφει, για τρίτη χρονιά, για λίγες ακόμη παραστάσεις. 
 
Ο αφηγητής της ιστορίας – ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία – έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα.

Όλοι – οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του – τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

 
Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης
 
Κάθε Τετάρτη στις 19:00, από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 11 Ιανουαρίου 2017
 
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ (2η χρονιά)
Μονόλογος από το βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
 
Μία σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στην Μάνη, την ιστορία ενός παιδιού που επέζησε απο τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θυριωδίες τους.

Μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας.  

 
Οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο. Μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των Ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Μιας γυναίκα που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού.
 
Παίζουν: Βέρα Κρούσκα, Ορνέλλα Λούτη, Αγάπη Παπαθανασιάδου
 
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00, από 7 Οκτωβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017
 
ΙΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (2η χρονιά)
Κοινωνικό της Μαρίας Τσιμά, σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου
 
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου του Θεάτρου Τέχνης και κέρδισε αμέσως την προσοχή του κοινού, ενώ έκανε πρεμιέρα μετά από μερικούς μήνες στον Πολυχώρο VAULT.
 
Tο έργο βασίζεται σε συνεντεύξεις μεταναστριών που εργάζονται ως φροντίστριες ηλικιωμένων. H συγγραφέας – ηθοποιός, Μαρία Τσιµά, συνέλεξε προσωπικές µαρτυρίες γυναικών που έχουν έρθει στην Ελλάδα από διάφορες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σιέρρα Λεόνε).
Η δραματουργική επεξεργασία του υλικού έγινε αφορµή, για να γραφτούν κείµενα µυθοπλασίας εμπνευσμένα από αυτές τις αληθινές ιστορίες. Η παράσταση είναι ένας αναστοχασµός στην ετερότητα, το γήρας, τη μοναξιά, αλλά ταυτόχρονα και στα νέα ξεκινήματα, τη μητρότητα, την αισιοδοξία και την γυναικεία ταυτότητα.
 
Παίζουν: Αναστασία Κατσιναβάκη, Ανδροµάχη Μαρκοπούλου, Μαρίνα Πανηγυράκη, Νεφέλη Παπαδερού, Στέλλα Ράπτη
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 17 Οκτωβρίου 2016 έως 3 Ιανουαρίου 2017
 
ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ (2η χρονιά)
Κοινωνικό της Σοφίας Καψούρου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Παναγόπουλου
 
Με δύο έργα εφορμά αυτή τη θεατρική σεζόν η νεαρή συγγραφέας Σοφία Καψούρου. Το δεύτερο έργο της είναι το «Σούμαν», το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Βασίλη Νικολαΐδη στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στα πλαίσια του «Συγγραφέα του Μήνα» (Φεβρουάριος – Μάιος 2017).
 
Ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα και η ερωμένη και μοντέλο του «καταραμένου» ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν ξετυλίγουν τις ιστορίες τους με ποίηση και χιούμορ.

Για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σκιαγραφείται τόσο ζωντανά και τολμηρά η σχέση των εραστών μέσα από την Ιστορία της Τέχνης. Ο άντρας δημιουργός. Η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα μούσα, η γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής. Η Φορναρίνα και η Ζαν έρχονται από μιαν άλλη εποχή, αλλά ανήκουν στην εποχή μας. Είναι όλες οι γυναίκες μαζί και κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Είναι η γυναίκα που ερωτεύεται ολοκληρωτικά, παθιασμένα, χωρίς φόβο και έλεος.

 
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Καψούρου (Μελαχρινή Ερωμένη, Ζαν Εμπιτέρν), Ασπασία Κοκόση (Ξανθιά Ερωμένη, Φορναρίνα) / Εικαστική διάδραση: Δέσποινα Βιλλιώτη
 
Κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:00, από 8 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017
 
CAMILLE CLAUDEL MUDNESS 
Κοινωνικό Δράμα, σε κείμενο – σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά
 
Τρια χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Αγγέλων Βήμα, το έργο του Γιάννη Λασπιά  επανέρχεται στον Πολυχώρο VAULT.
 
Παρίσι 1913 στο ψυχιατρικό άσυλο της Ville Evrard. Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη σπουδαία γλύπτρια Camille Claudel και την πρώτη γυναίκα ψυχίατρο της Γαλλίας, τη μετανάστρια από τη Ρουμανία Constance Pascal.

Η ιστορία δύο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους, να σπουδάσουν και να εργαστούν, σε μια εποχή που ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στο ρόλο της συζύγου και της μάνας. Η Camille και η Constance έζησαν και εργάστηκαν στην ίδια πόλη, την ίδια χρονική περίοδο, μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, αντιμετώπισαν κοινές δυσκολίες και δόθηκαν με το ίδιο πάθος στον έρωτα. 

 
Παίζουν: Δάφνη Μανούσου (Καμίλ Κλοντέλ), Στέλλα Μπούρου (Κονστάνς Πασκάλ)
 
Κάθε Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15, από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017
 
ΛΑΦΥΡΑ THE SHOW 
Φουτουριστική Δραμεντί της Μαρίας Μάζη, σε σκηνοθεσία Μάνου Κανναβού
 
Τα Λάφυρα The show πρωτοπαρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Bob Theatre Festival στο Bios. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Μαρίας Μάζη και η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Μάνου Κανναβού. 
 
Εν μέσω ταραχών στην Επικράτεια, ένα τηλεοπτικό παιχνίδι – ριάλιτι έχει καθηλώσει το κοινό στις οθόνες. Παίκτες επιλεγμένοι από τις φυλακές διεκδικούν ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο και την ελευθερία τους. Θεατές εγκλωβισμένοι αναζητούν με τον δικό τους τρόπο τη δική τους θέση σε μια κοινωνία που καταρρέει, ενώ βασανιστικά ερωτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις.  Δύο ζευγάρια και  μία διάσημη παρουσιάστρια μετά φόβου και ελεγχόμενου πάθους διεκδικούν το δικαίωμα τους στη ζωή, όχι πολύ μακριά από το εδώ και το τώρα. Ένα νεοελληνικό έργο που πραγματεύεται με πολύ χιούμορ το όριο του φόβου.
 
Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Χάρης Μπόσινας, Σωσώ Χατζημανώλη, Στέλιος Ψαρουδάκης
 
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 5 Ιανουαρίου 2017
 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ (2η χρονιά)
Μια σκοτεινή μουσική παράσταση βασισμένη στο “the Nightmare Before Christmas” του Tim Burton, σε σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξη Βιδαλάκη
 
Τρεις performers (ηθοποιοί και τραγουδιστές) παρέα με τρεις μουσικούς ζωντανεύουν την ιδιότυπη μουσική του Danny Elfman από την ταινία, σε πρωτότυπη μεταγραφή για κλαρινέτο, τσέλο και πιάνο. Η έμμετρη αφήγηση, σε συνδυασμό με τους στίχους των τραγουδιών, μεταφρασμένους στα ελληνικά, ξεδιπλώνουν την πιο σκοτεινή, grotesque χριστουγεννιάτικη ιστορία παταγώδους αποτυχίας.
 
Τα πλάσματα της χώρας του Χάλλογουην αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Μη μπορώντας, όμως, να ξεφύγουν από τη μακάβρια αισθητική τους, το αποτέλεσμα είναι παρ’ ολίγον καταστροφικό.
 
Eρμηνεία: Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, Έλενα Πελαγία / Σοφία Λυμπέρη, Βασίλης Πουλάκος
Πιάνο / Ενορχήστρωση: Αγγελική Σέρφου / Kλαρινέτο: Mario Adrover / Tσέλο: Σταύρος Παργινός / Μαντώ Αγουρίδου
 
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22:15 στο φουαγιέ του Vault, από 25 Νοεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2017
 
ΥΑRD GAL(1η Πανελλήνια παρουσίαση)
Κοινωνικό της Rebecca Prichard, σε μετάφραση Στίλβης Ψιλοπούλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου
 
Το έργο γράφτηκε για το θίασο Clean Break που απαρτίζετε από άτομα που βρίσκονται στη φυλακή και από άλλα που έχουν κάνει την ποινή τους. Η 26άχρονη τότε Rebecca Prichard έμεινε σε φυλακή θηλέων για 9 μήνες με σκοπό να γράψει αυτό το έργο το οποίο πρωτοπαίχτηκε στο Royal Court Theatre το 1998.

Κέρδισε το βραβείο Critics’ Circle ως το πιο υποσχόμενο θεατρικό έργο και πραγματεύεται τη βία μεταξύ γυναικών, την περιθωριοποίηση, τα άκρα και τέλος τη φιλία μεταξύ γυναικών.

 
Δυο έφηβα κορίτσια το σκάνε από το ορφανοτροφείο του Χάκνευ στο βόρειο ανατολικό Λονδίνο πίνουν, παίρνουν ναρκωτικά, εκδίδονται και μπλέκονται σε καυγάδες με άλλες παρέες κοριτσιών ίδιου τύπου. Μεταξύ τους υπάρχει ένα φαινομενικά άρρηκτο δέσιμο που δημιουργείται προσπαθώντας να καλύψει η καθεμία το κενό που βιώνουν λόγω έλλειψης της οικογένειας. Δεν έχουν σχεδόν καμία αίσθηση κινδύνου με αποτέλεσμα να φτάνουν στα άκρα. Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν μία φίλη τους βρίσκει τραγικό θάνατο και από τότε αλλάζουν όλα.
 
Παίζουν: Μαίρη Καρφάκη (Μαρί), Στίλβη Ψιλοπούλου (Μπου)
 
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:30 και Δευτέρα στις 20:00, από 25 Νοεμβρίου 2016 έως 30 Ιανουαρίου 2017
 
ΑΥΤΟΧΕΙΡ
Διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου
 
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει αυτή την περίοδο την επανάληψη της «Μαζώχτρας» στο Θέατρο 104, ενώ τον Μάρτιο του 2017 θα συμμετέχει στη δράση του Εθνικού Θεάτρου «Συγγραφέας του μήνα», σκηνοθετώντας το έργο της Νάντιας Δρακούλα «Το Σχοινάκι»  στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος.
 
Το 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου πεζογράφου, Μιχαήλ Μητσάκη (1865;-1916). Ο «Αυτόχειρ» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα του συγγραφέα. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας.

Ένας πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει. Ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι. Το διήγημα είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, προσφέροντάς μας έτσι, έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο.

 
Ερμηνεία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
 
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15, από 30 Νοεμβρίου 2016 έως 26 Ιανουαρίου 2017
 
THE CURING ROOM (1η Πανελλήνια παρουσίαση)
★★★★★ από: THE COURIER / BRITISH THEATRE GUIDE  / EDINBURGH REPORTER  / TV BOMB / THE STUDENT NEWSPAPER / THE NEW CURRENT
★★★★ από: TIME OUT LONDON / GAY TIMES MAGAZINE 
Πολύ Δυνατό / THE GUARDIAN
Τολμηρό, γενναίο, πολύ ενοχλητικό / THE LIST
Βίαιο και σκληρό, σιωπηλά συγκινητικό / Libby Purves, THEATRECAT
Ένα έντονο δράμα.. ωραία συγγραμένο / THE OBSERVER
Έντονο θρίλερ που αρνείται να δειλιάσει / THE COURIER
 
Κοινωνικό δράμα του David Ian Lee, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά
 
Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καρατζιά, μετά το περσινό Marvin’s Room (τρεις υποψηφιότητες στα Βραβεία Κοινού 2016 του Αθηνόραματος:Καλύτερης Παράστασης, Γυναικείος ρόλος και Μουσικής σύνθεσης), το The Curing Room, το αντιπολεμικό κοινωνικό δράμα του David Ian Lee, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και αυστηρώς ακατάλληλο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ένα έργο βαθιά συγκινητικό, ανθρώπινο, σκληρό, άγριο, σπαρακτικό. Ένα αγωνιώδες, τολμηρό, αποτρόπαιο και έντονο θρίλερ. 
 
 Άνοιξη 1944. Νότια Πολωνία. Πριν αποχωρήσουν τα Ναζιστικά στρατεύματα αιχμαλωτίζουν μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών. Τους σκοτώνουν όλους εκτός από επτά άνδρες, που κλειδώνουν γυμνούς, χωρίς φαγητό και νερό στο κελάρι ενός άδειου Μοναστηριού. Την ελπίδα, θα την διαδεχτεί η ένταση, ο θυμός, η άρνηση, ο φόβος, η απόγνωση.

Ο εγκλεισμός, η πείνα και η δίψα, το ένστικτο της επιβίωσης γρήγορα θα τους οδηγήσει στα άκρα.

 
Παίζουν: Νίκος Γκέλια, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Παναγιώτης Μπρατάκος, θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης
 
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, από 2 Δεκεμβρίου 2016 έως 9 Απριλίου 2017
 
OTHELLO: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, από την ομάδα θεάτρου ManetuwaK
Η Τραγωδία του William Shakespeare, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αχτάρ – Παναγιώτη Μπρατάκου
 
Έξι νέοι ηθοποιοί παρουσιάζουν την κλασική τραγωδία του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους και δίνοντας με αυτή την παράσταση το στίγμα της νεοσύστατης θεατρικής τους ομάδας. Ο Οθέλλος, στρατηγός της Βενετίας, έχει αδυναμία στη γυναίκα του Δυσδαιμόνα, στην οποία εναποθέτει την ύψιστη ιδέα του για τον άνθρωπο και την εμπιστοσύνη του για τη ζωή.

Αυτήν την αδυναμία του εκμεταλλεύεται ο αξιωματικός του Ιάγος και οργισμένος από το γεγονός πως ο Οθέλλος επέλεξε για υπασπιστή του όχι αυτόν, αλλά τον Μιχαήλ Κάσσιο, αποφασίζει να  τον καταστρέψει, διαβάλλοντας τη Δυσδαιμόνα και συκοφαντώντας την πως δεν του είναι πιστή. Τότε για τον Οθέλλο αρχίζει το μαρτύριο της ζήλειας (η διάσημη σαιξπηρική τραγωδία είναι γνωστή ως η «τραγωδία της ζήλιας»).

Η λογική αντικαθίσταται από την παραφροσύνη, την οποία γεννά ο προδομένος έρωτας και η διάψευση του ονείρου. Οι βασανιστικές υποψίες του Οθέλλου αυξάνουν το ερωτικό του πάθος και η αθώα κοπέλα δολοφονείται από τα χέρια του. Όταν η σκευωρία του Ιάγου αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος, κεραυνοβολημένος από τον πόνο και τις τύψεις, αυτοκτονεί.

 
Παιζουν: Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Γκέλια, Βασιλική Δρακοπούλου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Άννα Χαραλάμπους
 
Κάθε Σάββατο στις 19:00 και Πέμπτη στις 21:00, από 7 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2017
 
ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 
Κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη
 
Η γνωστή κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη από έναν νεανικό θίασο, στην έκτη σκηνοθετική δουλειά του Βαγγέλη Λάσκαρη (Jack & Jill, Nordost, Mr Kolpert, Τα τέσσερα τετραγωνικά, Frozen) που για πρώτη φορά έχει να αναμετρηθεί με μια γνήσια κωμωδία.
 
Μια μέλισσα τον Αύγουστο θα είναι η αιτία που ο Χάρης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χειρότερό εφιάλτη του: Tον άλλο του εαυτό. Θα βρεθεί σε μια απόμερη παραλία, όπου δεν μπορείς να φτάσεις αλλιώς παρά μόνο με βάρκα, παρέα με τη γυναίκα του Βασούλα, την αδελφή του Χίλντεγκαρντ, αλλά και την ερωμένη του Μαρία.
Όλα κυλούν φυσιολογικά, μέχρι τη στιγμή που μια μέλισσα, κάνοντας μια πράξη αυτοκτονίας, τσιμπάει τον αλλεργικό Χάρη. Εκείνος ξαφνικά πρήζεται, τουμπανιάζει, γίνεται αγνώριστος. Το παραμορφωμένο από την αλλεργία alter ego του θα εγκατασταθεί ανάμεσα σ’ αυτόν, τη γυναίκα του και την ερωμένη του, ανακατεύοντας συναισθήματα, μυστικά και αλήθειες και προκαλώντας πανικό. 
 
Παίζουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Μαρία Καλυβά, Αρής Κυπριανού, Σοφία Μανωλάκου, Δημήτρης Μαγκλάρας, Βάλια Παπακωνσταντίνου 
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 9 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2017
 
ΖΩΗ ΜΕΤΑΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ
Τα κόμικς του ΑΡΚΑ (Ζωή Μετά, Ισοβίτης, Χαμηλές Πτήσεις, Καστράτο, Μαλλί με Μαλλί) ανεβαίνουν στην σκηνή, σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά
 
Ο μπαμπάς σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο. Ενας ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλια του με το αζημίωτο, τον βρομερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη.

Η Λουκριτία θέλει απελπισμένα σεξ μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ ένα κομμωτήριο οι γλώσσες κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα σπάνε με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι ετσι όπως μας τα παν.

Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από το πριν. Οι ήρωες του ΑΡΚΑ ξεπηδούν απο τις σελίδες των κόμικς για ν ανέβουν στο θεατρκό σανίδι… βοήθειά μας!!
 
Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα
 
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 19:00, από 13 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2017
 
CLIFF (1η Πανελλήνια παρουσίαση)
Μονόλογος του Alberto Conejero, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά
 
Ο χολυγουντιανός σταρ Montgomery Clift, λίγα χρόνια μετά το σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα που του κατέστρεψε το πρόσωπο, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τη σχέση του με τον ανταγωνιστή του Μάρλο Μπράντο, τη γυναίκα της ζωής του Λίζ Τέηλορ, τη μητέρα του, το Χόλυγουντ, τις πλαστικές, τα χάπια, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον πληρωμένο έρωτα και την ομοφυλοφιλία.

Ο Clift στη σύντομη ζωή του συμμετείχε σε μόλις 17 ταινίες και προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ 4 φορές.

 
Παίζει ο Ορέστης Τζιόβας
 
Από Ιανουάριο 2017
 
HOMO GALACTICUS, από τη ομάδα θεάτρου Inferno
Κωμωδία των Σταματία Καγκελάρη, Δημήτρη Μαμιό, Διονυσία Στοαντζίκη, σε σκηνοθεσία  Σταματίας Καγκελάρη, Δημήτρη Μαμιό
 
H SCI/FI αιματηρή κωμωδία έρχεται στο Vault. Στα 3100μΧ, στον πλανήτη Αφοδεύτικον, ζει ο Ηomo Galacticus (το επόμενο είδος ανθρώπου μετά τον Homo Sapiens Sapiens, που δημιουργήθηκε εργαστηριακά από τον δρα Σεόθ). Δικτάτορας είναι η Όμπερον, που δίνει καθημερνά το χάπι της χαράς στους Homines Galactici, προκειμένου να τους ελέγχει.

Κάποια στιγμή, 3 homo g. σταματούν την χρήση των χαπιών και επαναστατούν εναντίον της Όμπερον, ανατινάζοντας το εργοστάσιο παραγωγής του χαπιού.

Η εξουσία της Όμπερον κινδυνεύει καθώς υπάρχουν αποθέματα χαπιού μόνο για τρεις ημέρες και μετά θα επικρατήσει χάος, εφόσον ο homo g. (χωρίς τη χορήγηση του χαπιού) θα βγει εκτός ελέγχου. Η Όμπερον καταφεύγει στη Γη, όπου την ακολουθεί η αρχηγός των επαναστατών (Δάντελ). Στη Γη πλέον ανατρέπονται πολλά δεδομένα καθώς οι δυνάμεις τους εξασθενούν.

Εκεί βρίσκονται αντιμέτωπες σε μία «μάχη» επικράτησης του «καλού» και του «κακού».

 
Παίζουν: Εύα Ανδρονικίδου, Στέλιος Γιαννάκος, Σταύρος Ράγιας, Διονυσία Στοαντζίκη
 
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, από 16 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2016
 
ΓΙΟΣΙΡΟΥ ΓΙΑΜΑΓΚΟΥΣΙ, από την ομάδα θεάτρου Lorem Ipsum
Μαύρη κωμωδία, σε κείμενο – σκηνοθεσία Γιάννη Κεντρωτά
 
“Lorem Ipsum” ονομάζονται τα ακατάληπτα κείμενα. Έτσι η ομάδα για να τιμήσει το όνομά της φροντίζει να παίζει πάντα κείμενα δικά της, γραμμένα και δουλεμένα σύμφωνα με την ιδιαίτερη άποψη που έχουν τα μέλη της για την κωμωδία {Κόμη Sutra (2013) Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου (2011 και 2014) Ο Τόρνος (2015)}
 
Η αναζήτηση του Γιοσίρου για το παρελθόν του πρέπει να περάσει από ένα ξεχασμένο από τον χρόνο μέρος που κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να τον βοηθήσει. Έτσι ενώ το έργο αρχικά προσπαθεί να επικοινωνήσει σημαντικά ζητήματα, αποτυγχάνει οικτρά γιατί οι χαρακτήρες του επιλέγουν εγωιστικά να μιλήσουν για τα δικά τους, προσωπικά προβλήματα.
 
Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Ειρήνη Κουτουρούσιου, Φίλιππος Λούβαρης, Αναστασία Μητρούση, Φανή Παλιούρα 
 
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, από 1 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου 2017 
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
TΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ ΠΟΥ ΠΗΔΗΣΕ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ*
Της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου από την καλλιτεχνική ομάδα “Καρυδότσουφλο”
 
Αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές α/βάθμιας και β/ βάθμιας εκπαίδευσης. Μια συμβολική ιστορία με τεχνική μαύρου θεάτρου για τον εθισμό, το κάπνισμα, τις ουσίες, τις παγίδες και τις εξαρτήσεις.
 
Ο Χάρης είναι ο κάθε έφηβος, το κάθε παιδί, ένα μικρό γεμάτο χάρες καταπράσινο βατραχάκι. Ανήσυχος, τολμηρός, γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Δίπλα του οι παγίδες παραμονεύουν. Όσο ο περίγυρος τις μυθοποιεί, τόσο γίνονται επιθυμητές, γοητευτικές και ελκυστικές.. Ο Χάρης θα τολμήσει τη βουτιά στο βάλτο. Σύντομα θα γνωρίσει τι σημαίνει αυτή του η βουτιά.
 
Παίζουν:Αφήγηση/ Τραγούδι: Αλεξάνδρα Κόνιακ, Χάρης: Στέλιος Ευαγγελόπουλος, Αγλαϊα, Πάπια, Βαλτόσαυρα, Λουκάς: Αγγελική Φωστίνη
 
Κάθε Κυριακή στις 12:00, από 23 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017
 
ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ*
Βασισμένη στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσιγκριστάρη
Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
 
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος συνεργάζεται με τη Ζωή Τούντα και τη Φανή Παλιούρα σε ένα διαφορετικό παραμύθι όπου οι μικροί πρίγκηπες τρώνε από τα σκουπίδια και οι μικρές πριγκίπισσες παρακαλούν να έρθει η ειρήνη.
Μια ιστορία για την διαφορετική καθημερινότητα των παιδιών που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, δοσμένη με τρυφερότητα, ευαισθησία, ανθρωπιά και χιούμορ.

Σκοπός της παράστασης είναι με γλυκό τρόπο να προβληματίσει τα παιδιά, να τα φέρει αντιμέτωπα με δύσκολα ερωτήματα και τελικά να τους δώσει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. 

 
Ηθοποιοί: Φανή Παλιούρα – Ζωή Τούντα
 
Κάθε Κυριακή στις 13:30, από 23 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017
 
*Οι παραστάσεις για παιδιά παρουσιάζονται στον Πολυχώρο VAULT και καθημερινές για σχολεία κατόπιν συνεννόησης. Κυριακές είναι ανοιχτές για το κοινό.
 
TΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ ΠΟΥ ΠΗΔΗΣΕ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ: Πληροφορίες/κρατήσεις: Ευαγγελόπουλος Στέλιος: 6944219100, Φωστίνη Αγγελική: 6932238833, Μπουσίου Δήμητρα: 6937605793 / e-mail: karidotsouflo@yahoo.gr  web: http://www.pareanasa.gr/ 
 
ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ: Πληροφορίες /κρατήσεις : Ζωή Τούντα: 6977560306  –  Φανή Παλιούρα: 6948387307
 
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός Τ.K. 10447
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00) 
Email: Vaultvotanikos@gmail.com   
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα