Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου, η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Αθήνας είναι τόσο δύσκολη που μια Αθηναία, η Λυσιστράτη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το σχέδιό της είναι να αναγκάσει τους άνδρες σε πολιτική συνδιαλλαγή μέσω της σεξουαλικής αποχής.
Γι αυτό το σκοπό, οργανώνει μυστική συνάντηση με γυναίκες από την Αθήνα και τις άλλες εμπόλεμες πόλεις, και τις πείθει να αρνηθούν κάθε σεξουαλική επαφή με τους συζύγους και τους εραστές τους. Στη συνέχεια, η Λυσιστράτη με τις άλλες Αθηναίες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη – όπου βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο των δημοσίων χρημάτων – για να στερήσουν από τους άνδρες τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου.
Το σχέδιο των γυναικών δεν θα αργήσει να αποδώσει καρπούς, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις εχθρικές πόλεις. Απεσταλμένοι Σπαρτιάτες και Αθηναίοι κάνουν έκκληση στη Λυσιστράτη για συμβιβασμό. Η ειρήνη εξασφαλίζεται μετά από αμοιβαίες παραχωρήσεις, με τη βοήθεια μιας νεαρής όμορφης κοπέλας, της Διαλλαγής.
Όταν το 411 π.Χ. παρουσιάζεται για πρώτη φορά η Λυσιστράτη, η Αθήνα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε στην εξωτερική πολιτική έχει επιδεινωθεί μετά την στρατιωτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελία και οι ολιγαρχικοί επωφελούνται για να επιβάλουν μία συντηρητική μεταπολίτευση.
Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, η Λυσιστράτη, η πιο αγαπημένη ηρωίδα του αριστοφανικού θεάτρου, πραγματεύεται το θέμα του πολέμου συνδυάζοντας τον πολιτικό προβληματισμό με τον έρωτα και τη σάτιρα.
Με το σκεπτικό πως η ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη βαραίνει αποκλειστικά τους άνδρες, ο Αριστοφάνης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του για την ανάγκη μιας συνετής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Οι αποφάσεις της πόλης πρέπει να βασίζονται στη λογική, την αμοιβαιότητα και την κατανόηση, τομείς όπου, κατά τον Αριστοφάνη, οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2010
30, 31 Ιουλίου Κύπρος, Αρχαίο θέατρο Κουρείου
7 Αυγούστου Σπάρτη, Σαϊνόπουλο Αμφιθέατρο
20 Αυγούστου Καβάλα, Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
23 Αυγούστου Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου
26 Αυγούστου Αττικό Άλσος
29 Αυγούστου Νέα Σμύρνη, Άλσος
2 Σεπτεμβρίου Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
5 Σεπτεμβρίου Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
Συντελεστές:
* Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης
* Σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας
* Σκηνικά Μανώλης Παντελιδάκης
* Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
* Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
* Χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης
* Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
* Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
* Προβολές – Βίντεο Πίνδαρος Ανδριόπουλος
* Συνεργασία στη σκηνοθεσία Φρόσω Λύτρα
* Δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας, Εύα Σαραγά
* Βοηθός σκηνοθέτη Νουρμάλα Ήστυ
Διανομή:
* Λυσιστράτη Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
* Κλεονίκη Γιώργος Χρυσοστόμου
* Μυρρίνη – Κινησίας Μάκης Παπαδημητρίου
* Λαμπιτώ Λαέρτης Μαλκότσης
* Πρόβουλος Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
* Πρύτανης Αθηναίος Θέμις Πάνου
* Κήρυκας Λακεδαιμονίων Σταύρος Μαυρίδης
* Μυρρίνη Ελένη Κοκκίδου
* Ανδρικός Χορός Μιχάλης Θεοφάνους, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Νίκος Καρδώνης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντίνος Τσερκάκης, Alain Rivero, Βαγγέλης Χατζηνικολάου
* Γυναικείος Χορός Άννα Αθανασιάδη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Σοφία Μιχαήλ, Νίκη Λάμη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Αγορίτσα Οικονόμου, Μαριάνθη Σοντάκη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Αγγελική Τρομπούκη, Μαρία Τσιμά