Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το σπουδαίο έργο του πολυγραφότατου Γάλλου μυθοπλάστη Ονoρέ Ντε Μπαλζάκ «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» (πρωτότυπος τίτλος «Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ») από 28 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ενώ τους κεντρικούς ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς.
Διαχρονικό το ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας σε πρώτη γραμμή σ’ αυτή την αριστουργηματική του νουβέλα. Τι κάνει ένας έντιμος άνθρωπος όταν περιβάλλεται από την ατιμία; Όταν το ήθος του βάλλεται από τη διαφθορά, την αγριότητα, το ψέμα και την αδικία; Όπως απαντάει ο ίδιος «Η δυστυχία έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει την ουσία της ύπαρξής μας. Αυξάνει την κακία των μοχθηρών, ενώ μεγεθύνει την καλοσύνη των ενάρετων.»
Υπόθεση
Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, ήρωας της μάχης του Εϊλό και μέγας ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής, επιστρέφει κυριολεκτικά από τον τάφο στο αγαπημένο του Παρίσι το 1817, ύστερα από μια οδύσσεια δέκα ετών. Όμως, αυτός ο Οδυσσέας δεν βρίσκει την πιστή Πηνελόπη επιστρέφοντας. Δεν βρίσκει ούτε την Ιθάκη του. Από τους πάντες θεωρείται νεκρός. Κανείς δεν τον αναγνωρίζει και κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός ο ξερακιανός, γερασμένος, γεμάτος πληγές άντρας είναι ο περίφημος συνταγματάρχης Σαμπέρ. Μες στην απόγνωσή του στρέφεται στον περίφημο δικηγόρο Ντερβίλ, ο οποίος με αυξημένο το αίσθημα του δικαίου προσπαθεί να τον βοηθήσει να κερδίσει τη χαμένη του ζωή. Ο Σαμπέρ βαδίζοντας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο μονοπάτι, όπου οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί κι έχει χάσει την πολύτιμη ταυτότητά του, ανακαλύπτει τελικά την ουσία της ύπαρξής του.
Λίγα λόγια για το έργο και τον συγγραφέα
Η νουβέλα «Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ» γράφτηκε το 1832 και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μπαλζάκ. Συγκαταλέγεται στο μνημειώδες έργο του «Ανθρώπινη κωμωδία» το οποίο εστιάζει στα κακώς κείμενα της κοινωνίας, στην υποκριτική δικαιοσύνη, στην παντοδυναμία του συμφέροντος, αλλά και στην απρόβλεπτη φύση και δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Το έργο έχει διασκευαστεί πολλές φορές για το θέατρο και τον κινηματογράφο (η ταινία του 1994 “Le Colonel Chabert” χάρισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Cairo Film Festival στον Yves Angelo και πολλές υποψηφιότητες των Cesar Awards μεταξύ των οποίων πρώτο ανδρικό για τον Gerard Depardieu και δεύτερο ανδρικό για τον Fabrice Luchini).
Ο πολυγραφότατος συγγραφέας σε διάστημα 25 χρόνων, έγραψε 91 μυθιστορήματα, 30 νουβέλες και 5 θεατρικά έργα, δίνοντας ζωή σε 2.504 ήρωες. Οι υπέροχοι χαρακτήρες του Μπαλζάκ είναι το πιο δυνατό στοιχείο του, σε συνδυασμό με τον φιλοσοφικό προσανατολισμό των ιστοριών του και ο ίδιος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Στεφανάκης (εκδόσεις Έναστρον)
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σβορώνου
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Εμμανουήλ
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Βοηθός φωτιστή: Τάσος Ατματζίδης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κινησιολογία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μακιγιάζ/Special effects: Ράνια Γιαννάκη
Creative agency: GridFox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A-Priori
Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς
Διάρκεια: 90 λεπτά
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»
Κυκλαδων 11, Αθήνα
210821 7877
Στην πρεμιέρα της παράστασης “Άνθρωπος χωρίς όνομα” ή ” Συνταγματαρχης Σαμπέρ” χθες στο αγαπημένο θέατρο, βασισμένης στην εξαιρετική νουβέλα τού Ονορέ ντε Μπαλζάκ.
Η ιστορία εξελίσσεται στην περίοδο των ναπολεόντιων πολέμων (αρχές 19ου αιώνα). Ο συνταγματάρχης Υακινθος Σαμπέρ τραυματιζεται σοβαρά στο κεφάλι σε μια μάχη, θεωρείται νεκρός και θάβεται σε ομαδικό τάφο. Εκείνος όμως δεν έχει πεθάνει, καταφέρνει να βγει από τον τάφο και με όλα τα τραύματα – ψυχικά και σωματικά – που φέρει, προσπαθεί να επανέλθει στη ζωή.— at Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.
Περνά την βάσανο του ψυχιατρείου, καθότι έχει ανακηρυχθεί νεκρός και ήρωας και κανείς δεν πιστεύει την ταυτότητα που δηλώνει.
Φτάνει στη Γαλλία, αλλά η αγαπημένη του σύζυγος έχει ξαναπαντρευτει, σε ένα γάμο “συμφέροντος και ματαιοδοξίας”.
Στην προσπάθεια του να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλ ζει, απευθύνεται σε ένα δικηγορικό γραφείο δύο νεαρών δικηγόρων, οι οποίοι δείχνουν ενσυναισθηση στο πρόβλημά του και διάθεση να τον βοηθήσουν.
Δε θα πω περισσότερα, αφήνω να ανακαλύψετε τη σπαρακτικη γραφή τού Μπαλζάκ όταν δείτε την παράσταση.
Η πολύ καλή σκηνοθεσία ανήκει στην Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.
Ο Θανάσης Κουρλαμπάς συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις υποκριτικές του δυνατότητες, είναι υπέροχος κι αυτή τη φορά. Είναι η παλιά σχολή αξιών, που μετά από χρόνια ταλαιπωρίας στον πόλεμο , επιστρέφει στον κόσμο και καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες αξίες που έχουν επιβληθεί και που ελάχιστα συγγενεύουν με αυτά που ήξερε.
Δίπλα του η Ερρικα Μπίγιου, πολύ καλή επιλογή για τον ρόλο τής συζύγου.
Τον ευχάριστο τόνο, σε μια μάλλον μαύρη ιστορία, δίνουν οι δύο δικηγόροι, Ορέστης Τρικας και Τάσος Τυρογαλας. Η παρουσία τους στα συν της παράστασης και καλό το “τρικ” τής απευθυνσης στο κοινό σε κάποιες ατάκες.
Εννοείται ότι η παράσταση προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και της ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη! 😍