33.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

«Τα μετά θάνατον» – Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της Έλλης Μερκούρη, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στον Βόλο

«Τα μετά θάνατον» – Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της Έλλης Μερκούρη, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στον Βόλο

Στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την παράσταση «Τα μετά θάνατον» – Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στον Βόλο, για δύο παραστάσεις, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024. 

Με άξονα τρία διηγήματα (Η Πιτρόπισσα, Η Χολεριασμένη, η Φωνή του Δράκου), υπό τον συμβολικό τίτλο «Τα μετά θάνατον» – Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αναδύεται η μαγεία της διαχρονικότητας του έργου του. Τα διηγήματα περιστρέφονται γύρω από τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από τις ισχύουσες πατριαρχικές ή κοινωνικές απόψεις και των πολλαπλών συγκρούσεων που προέρχονται, είτε εξαιτίας της ανέφικτης επικοινωνίας ενός ενιαίου γλωσσικού κώδικα, είτε εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων των γυναικών. Οι θεματικές εκτείνονται από τις θυσίες που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για την προίκα της μέχρι τον κοινωνικό της αποκλεισμό. Με κύριο άξονα τη δίγλωσση αφήγηση φωνητικής ερμηνείας και νοηματικής γλώσσας, τον χορό και τη θεατρική τέχνη, η σκηνοθετική προσέγγιση εστιάζει σ’ έναν πολυφωνικό λόγο, μέσω Φωνών/Χεριών/Σωμάτων που ορίζουν ένα ιδιαίτερο σύμπαν που κυριαρχούν οι αισθήσεις και αναδεικνύεται η γλώσσα του Παπαδιαμάντη, γεμάτη από ποιητικές περιγραφές και εικόνες. Στην παράσταση συμμετέχουν κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί.

Λίγα λόγια για τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Το 2023 απονεμήθηκε στην Ομάδα Τιμητικός Έπαινος για την πορεία του καλλιτεχνικού έργου της από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Η Ομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, το Θεσσαλικό Θέατρο, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ελλάδος κ.ά. Έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού πέντε φορές. 

Ακολουθήστε τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»:

Facebook page: www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors

Facebook group: www.facebook.com/groups/171594649596850

Instagram account: www.instagram.com/deafcrazycolors

Ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικό – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική: Άννα Καραγεωργιάδου

Χορογραφία: Σοφία Ζάγκα

Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου

Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

Φωτογραφίες promo – Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Υποτιτλισμός βίντεο: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E.P.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (www.allofgreeceoneculture.gr). 

Ζωντανά επί σκηνής η μουσικός Άννα Καραγεωργιάδου

Ερμηνεύουν: Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Στεφανή

Πληροφορίες: 

Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος

Για δύο παραστάσεις, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στις 21:00 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. 

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες και προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Επιμέλεια άρθρου: Πλάτων Σέρρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα