25 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

«Σαμοθράκης νήματα», ένα “documentary theatre” στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα

Η θεατρική παράσταση “Σαμοθράκης Νήματα” δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του θεατρικού σεμιναρίου “documentary theatre” που οργάνωσε το θέατρο ΆΛΦΑ ΙΔΕΑ κατά την περίοδο 2017 – 2018. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή παράσταση με αληθινές ιστορίες και θρύλους, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, που έχουν ως κέντρο αναφοράς τους τη Σαμοθράκη.

DOCUMENTARY THEATRE

Το documentary theatre είναι το θέατρο που για τη συγγραφή του σεναρίου χρησιμοποιεί ως πηγή προϋπάρχον και αληθινό υλικό από εφημερίδες, ιστορικά βιβλία, συνεντεύξεις κ.ά., ιδανικά χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα και δίνει στη Σαμοθράκη τον τίτλο του 3ου ψηλότερου ελληνικού νησιού στο Αιγαίο μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι».Το ίδιο το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» – από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οκτώβριος 2017

Ο Κώστας Γάκης και ο Άκης Φιλιός ξεκινούν στο θέατρο Άλφα Ιδέα, ένα σεμινάριο documentary theatre με θέμα τη Σαμοθράκη. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 ηθοποιών η ομάδα αρχίζει την έρευνα με σκοπό τη συλλογή και την καταγραφή υλικού σχετικού με τη Σαμοθράκη. Τα βιβλία, το διαδίκτυο και οι πρώτες επαφές με ανθρώπους που έχουν σχέση με το νησί δίνουν το αρχικό υλικό με το οποίο αρχίζει η ομάδα να εργάζεται. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, δραματοποιήσεις, σκηνοθεσίες ατομικές αλλά και συλλογικές, οι πρώτες ιστορίες αρχίζουν να ζωντανεύουν πάνω στη θεατρική σκηνή.

Απρίλιος 2018

Η ομάδα πραγματοποιεί ολιγοήμερο ταξίδι στη Σαμοθράκη. Γνωρίζει το νησί, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους του και συλλέγει επιπλέον πληροφορίες και ιστορίες. Στη συνέχεια επιστρέφει στη βάση της και από όλο το υλικό που έχει μαζέψει, επιλέγει τις τελικές ιστορίες που θα συμπεριληφθούν και θα συγκροτήσουν την παράσταση.

6 – 9 Ιουλίου 2018

Ο θίασος αναχωρεί ξανά για τη Σαμοθράκη με σκοπό να παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα της πολύμηνης εργασίας του στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Δίνονται συνολικά τέσσερις παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους και σε διαφορετικά μέρη του νησιού, Καμαριώτισσα, Θέρμα, Χώρα και Λάκκωμα. Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη και οι κριτικές διθυραμβικές.

21 Σεπτεμβρίου 2018

Η παράσταση παρουσιάζεται επισήμως στο κοινό της Αθήνας και συγκεκριμένα στο θέατρο Άλφα Ιδέα σε μία κατάμεστη αίθουσα 300 ατόμων.

1&2 Δεκεμβρίου 2018

Το έργο παρουσιάζεται σε δύο συνεχόμενες sold out παραστάσεις στη Χαλκίδα στο Θέατρο “Περί-Τεχνών”.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΝΗΜΑΤΑ

Το θέατρο ΆΛΦΑ ΙΔΕΑ σε συνεργασία με το ΘΡΑΚΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση “Σαμοθράκης Νήματα” την

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Θέατρο “ Άλφα.Ιδέα ” στις 2 μ.μ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διδασκαλία: Κώστας Γάκης, Άκης Φιλιός

Σκηνοθεσία: Άκης Φιλιός

Κείμενα: Αποστολούδιας Πέτρος, Βασιλείου Δημοσθένης, Δραγούμης Ίωνας, Παπανίκου Κατερίνα, Στεργίου Μανώλης, Τριανταφυλλάκης Κωνσταντίνος, ο Θίασος.

Δραματοποίηση: Ο θίασος

Μουσική: Άκης Φιλιός, Κώστας Γάκης, Κώστας Κωνσταντάτος

Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφία: Δάφνη Πανταζοπούλου

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ο θίασος

Ηθοποιοί: Δούσης Κίμωνας, Κακαβάς Παντελής, Καλησπέρη Αγγελική, Καραδάκη Ελένη, Κοσμίδου Φαίη Νατάσα, Μέλι Έλλη, Παπανικολάου Αλέξανδρος, Ρούσσου Σοφία, Σκάντζικας Κώστας, Ταρούση Δήμητρα, Τσιαμπούρη Δώρα, Τσούκνου Τερέζα, Φιλιός Άκης.

Εισιτήρια στα ταμεία του θεάτρου:

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Πληροφορίες:

Τζίφας Χρήστος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας | Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Mail: xristosxristost@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα