Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ». Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες;
Τo ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια παράσταση του έργου του Γ. Βιζυηνού. Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μάς μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.
«Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα (τον συγγραφέα;) είναι ένας Τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος. Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού “bullying” της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν “τρελό” τον Μοσκώβ-Σελήμ. Έτσι, μέσα από τη διήγηση των περιπετειών του ήρωά του, ο συγγραφέας μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η παράσταση του Μοσκώβ-Σελήμ διαρκεί περίπου 1 ώρα και παίζεται από σχολείο σε σχολείο. Με το κλείσιμο της παράστασης αποστέλλεται εκπαιδευτικός φάκελος με υλικό για τον Γ. Βιζυηνό, το έργο του, καθώς και τα θέματα που θίγονται στα διηγήματά του, που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους.
Τιμή συμμετοχής για κάθε μαθήτρια/μαθητή: 3 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 6973804473
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (σεζόν 2019-2020).
Η παράσταση έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πρίστινα, Κόσοβο 2019, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Η παράσταση έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Παιδείας με προτεινόμενες παραστάσεις http://edu-gate.minedu.gov.gr/
Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά – Κοστούμια – Σκηνικά αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα
Κίνηση: Γιάννα Μελλά
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης
Η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ από το 2011 ειδικεύεται σε παραστάσεις με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Έχει εισάγει στην Ελλάδα το θέατρο στη σχολική τάξη και το εφηβικό θέατρο στον δρόμο, ενώ έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να βρείτε:
Τηλέφωνο: 6973804473
E-mail: info@papalangki.gr
Site: www.papalangki.gr
Facebook page: www.facebook.com/papalangkitheatre
YouTube channel: www.youtube.com/channel/UCROqQ_gx11_Zc0yyTnFLZuw
Ο Τάσος Αγγελόπουλος είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. Διδάσκει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Είναι σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εμψυχωτής προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το βιβλίο του «Παίζοντας θέατρο. Ασκήσεις και παιχνίδια για τη θεατρική αγωγή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σοφία».
Επιμέλεια άρθρου: Σέρρας Πλάτων