Tη Σοφία Καψούρου προσκαλεί το πρώτο Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας, το Εθνικό Θέατρο Ιασίου Vasile Alecsandri στη δεύτερη διοργάνωση των Ημερών Εθνικού Θεάτρου Ιασίου που θα πραγματοποιηθεί 1-6 Δεκεμβρίου στο ιστορικό και πανέμορφο Teatrul National “Vasile Alecsandri”.
Οι Ημέρες Εθνικού Θεάτρου Ιασίου (Iasi National Theatre Days) αποτελούν μια διετή σειρά εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και διεθνών καλλιτεχνικών συναντήσεων με σκοπό την παρουσίαση τόσο στο ρουμανικό και διεθνές κοινό όσο και στους καλλιτέχνες της Ρουμανίας και του εξωτερικού των πιο πρόσφατων και καλύτερων παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου στο Ιάσιο. Το Showcase περιλαμβάνει επτά παραστάσεις και ολοκληρώνεται με διαλέξεις, συνέδρια και εκδόσεις βιβλίων.
Οι Ημέρες Εθνικού Θεάτρου Ιασίου θέτoυν τα θεμέλια μιας εξαιρετικής και σημαντικότατης υποδομής που θα συμβάλει στη διαμόρφωση και το άνοιγμα νέων προοπτικών συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, κριτικών, δημοσιογράφων αλλά και θεατρικών φεστιβάλ από τη Ρουμανία και όλο τον κόσμο.
Η Σοφία Καψούρου, βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου στα 9α Διεθνή Βραβεία Θεάτρου της Ανατολίας και το Διεθνές Βραβείο Επιτεύγματος στη 17ηΣυνάντηση Τουρκικών Θεάτρων θα δώσει φωνή στο σύγχρονο ελληνικό έργο και θα συμμετέχει σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τησύγχρονη ελληνική δραματουργία. Πρώτη φορά εκπροσωπείται η Ελλάδα στις Ημέρες Εθνικού Θεάτρου Ιασίου. Τον Οκτώβριο του 2024 η Σοφία Καψούρου εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη χώρα μας στην 6η Συνάντηση Ευρασιατικής Θεατρικής Ένωσης στο Maltepe της Κωνσταντινούπολης.
Τη ζωντανή συζήτηση με τίτλο «Αισθητικές συγχωνεύσεις, κατευθύνσεις και πλαισίωση στη σύγχρονη δραματουργία» θα συντονίσει ο διεθνώς καταξιωμένος Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας Matei Visniec και, μαζί με τη Σοφία Καψούρου, θα λάβουν επίσης μέρος οι συγγραφείς – δραματουργοί Sasha Denisova (Ουκρανία), Elise Wilk (Ρουμανία) και Doru Vatavului (Ρουμανία). Η καινοτόμος μέθοδος WorldCafé, με τις επτά ολοκληρωμένες βασικές αρχές σχεδιασμού, επιλέχθηκε ως η καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος διεξαγωγής του συνεργατικού διαλόγου και της ενεργής αποτύπωσης των αποτελεσμάτων της συζήτησης – συνεργασίας.Κάθε θεατρικός συγγραφέας θα προτείνει ένα θέμα, που θα προκύπτει από την κύρια θεματολογία της δημιουργικής συζήτησης και εναλλασσόμενα, αυτά τα θέματα θα αναπτύσσονται, θα καλλιεργούνται, θα εξελίσσονται και θα συνδιαμορφώνονται, μέχρι να αναδυθούν οι σκέψεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για το μέλλον της σύγχρονης δραματουργίας.