22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κλείνει η δραματική σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αλλά στο ΥΠΠΟΑ ουδείς ασχολείται

Διαμαρτυρόμενοι οι καθηγητές που, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΔΗΠΕΘΕ, δεν εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο -όπως συμβαίνει αντιθέτως με τους συναδέλφους τους από Εθνικό, ΚΘΒΕ και Λυρική- και βλέποντας τους μισθούς τους να καταβαραθρώνονται και να μην μπορούν να υποστηρίξουν πια εκτός έδρας δραστηριότητα, αρνήθηκαν την ανανέωση των συμβάσεών τους, με τη σχολή να παραμένει κλειστή και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, παρότι ενημερώθηκε, να σιωπά.

Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα πρωτοστατεί στα ανήκουστα και πάλι εξαιτίας αυτής της συγκεκριμένης κυβέρνησης και πάλι εξαιτίας της συγκεκριμένης υπουργού Πολιτισμού. Αυτή τη φορά, η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έκλεισε και υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει αυτή τη σεζόν εξαιτίας τους.

Τι συνέβη; Μπορεί να πέρασαν λίγοι μόλις μήνες, αλλά με τα όσα τραγικά έχουν μεσολαβήσει (το ένα τραγικότερο του άλλου: από το έγκλημα στα Τέμπη έως τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία), ίσως φαντάζει να ’ναι πολύ πιο βαθιά στον χρόνο απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Πηγαίνοντας λοιπόν πίσω στην αρχή του 2023 και έως τον Μάρτιο, θυμόμαστε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, αρχής γενομένης από τις καταλήψεις των σπουδαστών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού και έπειτα του ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), της αντίστοιχης του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και των ιδιωτικών σχολών. Οι καθηγητές και στο Εθνικό και στο ΚΘΒΕ και στη Δραματική του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών είχαν παραιτηθεί ως μία κίνηση στήριξης του δίκαιου αγώνα των μαθητών τους αλλά και της δικής τους θέσης ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που εξίσωνε τα πτυχία τους με αυτά του απολυτηρίου Λυκείου και φυσικά της γενικότερης απαξιωτικής στάσης κυβέρνησης και ΥΠΠΟΑ απέναντι στους καλλιτέχνες και τους εργάτες του Πολιτισμού.

Τότε, η κυβέρνηση, έπειτα από συνεχείς οχλήσεις λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων και απεργιών, είχε προχωρήσει σε μία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) ως «ανάχωμα» στο Π.Δ., σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου. Τότε, σύσσωμο το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), οι σπουδαστές και πάρα πολλοί επαγγελματίες ηθοποιοί είχαν ταχθεί ενάντια σε αυτή την ΚΥΑ και ορθώς, καθώς όχι μόνο δεν αποσυρόταν το Π.Δ., αλλά παρουσιαζόταν μία «λύση» υποδεέστερη ενός Προεδρικού Διατάγματος που είχε μόνο να κάνει με μία μισθολογική κλίμακα και μάλιστα όχι προς όφελος των καλλιτεχνών. Οι συνέπειες αυτής της ΚΥΑ φάνηκαν στην πράξη τώρα: με το κλείσιμο της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών – κατ’ αρχάς.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών είναι το μόνο ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα που έχει Δραματική Σχολή. Η οποία βέβαια έχει δίδακτρα, αλλά είναι χαμηλά, σε αντίθεση με το καλλιτεχνικό της επίπεδο. Αναφερόμαστε σε μία σχολή που είναι ήδη δέκα χρόνια σε λειτουργία, με καθηγητές εγνωσμένου κύρους, με δικές της παραγωγές και υψηλό επίπεδο σπουδών. Οι αντίστοιχες σχολές σε Εθνικό και ΚΘΒΕ εξαιρούνται από την ΚΥΑ και φέρουν δικούς τους εργασιακούς όρους όσον αφορά τις συμβάσεις των καθηγητών των σχολών, αλλά και των καλλιτεχνών (ηθοποιών και τεχνικών) που εργάζονται σε παραγωγές των οργανισμών. Ομως, η σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών εμπίπτει στην ΚΥΑ, με αποτέλεσμα ξαφνικά οι καθηγητές της σχολής, αλλά και οι καλλιτέχνες που δουλεύουν στο ΔΗΠΕΘΕ, να μπαίνουν στο ενιαίο μισθολόγιο, που σημαίνει ότι ο μισθός τους πραγματικά εκμηδενίζεται. Εκκινώντας από τους καθηγητές, ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις (αυτά δεν μετράνε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα;), από 20 με 30 ευρώ/ώρα, που ήταν η πληρωμή τους (δεν μιλάμε για συνεχές ωράριο, αλλά για εργατώρες ανάλογα με τις ανάγκες της σχολής) πέφτει κάτω από 8 ευρώ /ώρα! Και βέβαια αναφερόμαστε σε ανθρώπους που, προκειμένου να είναι συνεπείς στη διδασκαλία τους και καθώς δεν είναι όλοι κάτοικοι Πατρών, οφείλουν με αυτά τα χρήματα να ανταποκριθούν σε μετακίνηση, διαμονή και σίτιση. Κατόπιν τούτου, κανένας από τους καθηγητές δεν ανανέωσε τη σύμβασή του για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Πρόκειται για τους: Γιώργο Ζαμπουλάκη, Βασίλη Κόκκαλη, Περικλή Μουστάκη, Λένα Φιλίπποβα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Ολγα Σπυράκη, Κωνσταντίνα Μάντζαρη, Μαριλένα Αγγελοπούλου, Δημήτρη Σιούτη, Παναγιώτη Σκούρα, Παναγιώτη Φαφούτη, Κέννυ Μακ Λέλλαν, Θάνο Δερμάτη, Μιχάλη Παρούσση και Γιώργο Μαγιάκη. Καθηγητές που παραιτήθηκαν κατά τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών τους, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά τους, δεν προέβαλαν το προσωπικό (και οικονομικό) τους συμφέρον, αλλά την καλλιτεχνική τους υπεραξία έναντι της χυδαιότητας κυβέρνησης και ΥΠΠΟΑ και τώρα μένουν άνεργοι ως… ως τι; Ως πράξη εκδίκησης από πλευράς κυβέρνησης και ΥΠΠΟ;

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όσους καλλιτέχνες προσλαμβάνονται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αλλά και απ’ όλα τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας. Και αυτοί πλέον θα πληρώνονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, δηλαδή ελάχιστα. Ακριβώς (και) γι’ αυτόν τον λόγο τόσο το ΣΕΗ όσο και η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχουν προχωρήσει σε κινήσεις ενημέρωσης του ΥΠΠΟ ώστε να λυθε ί-αν λυθεί- κάπως το θέμα. Για την ώρα πάντως καμία απάντηση δεν έχουν λάβει στα υπομνήματα και τις οχλήσεις τους. Εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης του σημαντικού αυτού ζητήματος υπάρχουν; Ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ θελήσει να προσλάβει για παραγωγές του ηθοποιούς με βιώσιμες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες, η πρόσληψη θα κριθεί παράνομη, καθώς είναι σε ισχύ η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Οπότε και από εκεί, αδιέξοδο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, γι’ αυτό και είναι σε επικοινωνία ήδη το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών μαζί τους, ώστε να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα.

«Στηρίζουμε τους καθηγητές μας»

Η διαφορά είναι πως το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών είναι το μόνο που έχει και Δραματική Σχολή, κλειστή βέβαια όσο δεν βρίσκεται λύση. Τι θα γίνει με τις σπουδές; Οσοι είναι στο τρίτο έτος, όπως η εκπρόσωπος των σπουδαστών, Ασημίνα Χριστοπούλου, τι ακριβώς θα κάνουν; Θα χάσουν και τα όποια χρήματα έχουν έως τώρα δώσει και τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο; «Μας θέλουν απόφοιτους Λυκείου και τώρα δεν μας δίνουν ούτε καν το “απολυτήριο” αυτό!» μας λέει η ίδια. «Τόσο εμείς ως σπουδαστές όσο και το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ στεκόμαστε δίπλα στους καθηγητές μας και στηρίζουμε την απόφασή τους απέναντι σε αυτή τη νέα χυδαιότητα έναντι των ίδιων και τελικά του ίδιου του πολιτιστικού προϊόντος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να επιστρέψουν οι συγκεκριμένοι καθηγητές. Το θέμα μας είναι ν’ ανοίξει η σχολή με όρους επαγγελματικής αξιοπρέπειας για τους καθηγητές μας, που είναι ένας κι ένας, και να επιστρέψουν αυτοί οι ίδιοι.

Τι νόημα έχει να “διορίσει” το ΥΠΠΟ κάποιους (όποιους) μπορεί πιθανώς να δεχθούν αυτόν τον εργασιακό εξευτελισμό; Μιλάμε για μία εξαιρετική σχολή, αλλά και για ένα θέατρο [το θέατρο «Απόλλων»], όπου εδράζεται το ΔΗΠΕΘΕ και η σχολή, με ιστορία 150 ετών! Αν εμείς χάσουμε τη χρονιά μας, πρέπει να ξαναπάμε σε άλλη, ιδιωτική προφανώς, δραματική σχολή, πάλι από την αρχή, με νέα δίδακτρα! Το ίδιο και οι καθηγητές μας, οι οποίοι μένουν άνεργοι τώρα, δίχως να έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού εργασία, αφού το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει ήδη, άρα δεν μπορούν να εργαστούν αλλού. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Αυτή είναι η πολιτική τους για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τον Πολιτισμό; Βγάζουν μία ΚΥΑ και καταργούν μια σχολή;» καταλήγει… Νυν υπέρ πάντων η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με όρους εργασιακού μεσαίωνα και ο χλευασμός κάθε καλλιτεχνικής αξίας; Μάλλον αυτό ισχύει. Δηλαδή, τίποτα δεν έχει αλλάξει…

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα