26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Σε συλλογική αποχή προχωρούν σπουδαστές Δραματικών Σχολών – Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση

Σπουδάστριες και σπουδαστές από 10 Δραματικές Σχολές προβαίνουν σε συλλογική αποχή με σκοπό, όπως αναφέρεται, να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας των προβλημάτων και των αναγκών τους στο Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Για ένα «ηχηρά απόν» Υπουργείο Πολιτισμού κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους σπουδαστές και σπουδάστριες 10 Δραματικών Σχολών της χώρας μπροστά στα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνουν την έναρξη συλλογικής αποχής σε μια προσπάθεια να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών δεν αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα της πανδημίας,  αλλά μία πολυετή παθογένεια που απορρέει από τη διαχρονική έλλειψη μέριμνας των εκάστοτε επιτελείων του ΥΠΠΟΑ». 
 
«Στην περίοδο που διανύουμε το ΥΠΠΟΑ επιλέγει την πιο ηχηρή του απουσία την ίδια στιγμή που εμείς και οι καθηγήτριες/-τές μας υποχρεωνόμαστε να αποδεχτούμε ένα καθεστώς τηλεκπαίδευσης ως επιβεβλημένη αντικατάσταση μαθημάτων, τα οποία ωστόσο αδιαμφισβήτητα χάνουν το νόημά τους, καθώς  απαιτούν τη φυσική μας παρουσία» τονίζεται μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όποιες προσπάθειες επικοινωνίας μέχρι στιγμής «είτε έμειναν αναπάντητες είτε απαντήθηκαν με απόλυτη ασάφεια».
 
Έτσι, «διεκδικώντας μία συγκεκριμένη απάντηση και την αυτονόητη μέριμνα από το υπουργείο στο οποίο υπαγόμαστε» σπουδαστές και σπουδάστριες από δέκα Δραματικές Σχολές προβαίνουν σε συλλογική αποχή από τις 15 Μαρτίου.
 
«Από τις 15 Μαρτίου ξεκινάμε οργανωμένες δράσεις, καλλιτεχνικές και μη, με σκοπό την ενίσχυση και την προάσπιση της αποχής μας για όσο καιρό κρατήσει. […] Καλούμε το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την ίδια την Υπουργό να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».
 
  
 
Αναλυτικά τα αιτήματα είναι τα εξής:
 
Αναπλήρωση όσων μηνών/ διδακτικών ωρών χάθηκαν την περίοδο του lockdown, ή την παράταση του ακαδημαϊκού έτους, ή και την δυνατότητα επανάληψης του έτους, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σχολής, έπειτα από συνεννόηση των σπουδαστριών/-στών με τις/τους υπεύθυνους σπουδών τους.
 
Σαφή σχεδιασμό διεξαγωγής των διπλωματικών εξετάσεων των τελειοφοίτων, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων των υπολοίπων ετών.
 
Παραχώρηση κατάλληλων δημόσιων χώρων και αδειοδότηση χρήσης ιδιωτικών χώρων,-εξωτερικών ή εσωτερικών και στις δύο περιπτώσεις- για τις σχολές που οι εγκαταστάσεις τους δεν πληρούν τις προσφάτως υποδεδειγμένες υγειονομικές προδιαγραφές.
 
Ειδική βεβαίωση άδειας μετακίνησης, ιδιαίτερα για τις/τους τελειόφοιτες/-ους, με σκοπό τη διεξαγωγή δια ζώσης προβών, μέχρι την ολική επαναλειτουργία των σχολών μας.
 
 Η προετοιμασία των διπλωματικών εξετάσεων προσομοιάζει στις πρόβες για επαγγελματικές παραστάσεις και άρα αρμόζει να διεξαχθεί με αντίστοιχα μέτρα προστασίας.
 
Eπιδότηση των διδάκτρων μας, καθώς η πανδημία έχει καταστήσει άνεργες/-ους την πλειονότητα των σπουδαστριών/-στών.
 
Επίσης, η παράταση του έτους, θα μας στερήσει την εποχιακή εργασία. Σε καμία περίπτωση να μην επιβαρυνθούμε με επιπλέον δίδακτρα, πέραν των ήδη συμφωνημένων.
 
Καθώς και:
 
Οικονομική ενίσχυση, δηλαδή επιδότηση ενοικίου -ιδιαίτερα εκείνων που δεν σπουδάζουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους-, παροχή ειδικής ταυτότητας ισότιμης με τη φοιτητική και, εν γένει, οποιαδήποτε παροχή προβλέπεται και για τις/τους φοιτήτριες/-ές των ΑΕΙ.
 
Επιχορήγηση των σχολών μας, με τα απαραίτητα (covid-test, μάσκες, αντισηπτικά), για την ασφαλή υγειονομική λειτουργία τους.
Την ανακοίνωση υπογράφουν σπουδαστές και σπουδάστριες των εξής σχολών:
 
  • Ανώτερη Δραματική Σχολή Αρχή Νέλλης Καρρά  (1ο και 2ο έτος)
  • Σωματείο Σπουδαστών Ανώτερης Δραματικής σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας
  • Ανώτερη Δραματική Σχολή “δήλος’’ – Δήμητρα Χατούπη
  • Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης – Διομήδης Φωτιάδης  (2ο έτος) –     – Σωματείο Σπουδαστών Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
  • Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας – Ιάκωβος Καμπανέλλης
  • Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
  • Ανώτερη Δραματική σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γιώργου Αρμένη
  • Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νότος (Μέρος σπουδαστών/-στριών 2ου και 3ου έτους)
  • Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών
 
Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα