Σεμινάριο Comedy 101
Το σεμινάριο έχει ως στόχο μία πρώτη επαφή με την τέχνης της κωμωδίας, μέσω τριών ενοτήτων που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα από την συγγραφή αστείων μέχρι το comedic performance. Η Χριστίνα Βούλγαρη στην Κωμική Γραφή, η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη στην Υποκριτική και ο/η/το Ουίτσι στο Clowning παρουσιάζουν μέσα σε 6 ώρες τις βασικές αρχές της κωμωδίας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες κωμικούς, αλλά και σε όποιο θέλει απλά να εμβαθύνει στην τέχνη της κωμωδίας.
Οι ενότητες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:
- Κωμική Γραφή
- Κωμικός Χαρακτήρας και Κωμική Περσόνα
- Εσωτερικός Μονόλογος, Χαρτογράφηση Μυαλού και Δίκτυο Αστείων
- Κωμικές Συγκρούσεις
- Η Προσέγγιση των 6 Ερωτήσεων
- Stand Up Comedy VS Storytelling
- Εσωτερικός Μονόλογος, Χαρτογράφηση Μυαλού και Δίκτυο Αστείων
- Υπό το πρίσμα της υποκριτικής
- Οι Βασικές Αρχές της Κωμωδίας
- Κωμικά Είδη, Μέθοδοι και Κώδικες
- Καταλαβαίνοντας το κοινό/ Διάδραση
- Η Κωμωδία μέσα στο Δράμα
- Αυτοσχεδιασμός και Κωμωδία
- Κωμικά Είδη, Μέθοδοι και Κώδικες
- Clowning
- Θεατρικός κλόουν – τύποι και λειτουργία
- Δημιουργία προσωπικού κλόουν
- Στόχος – Εμπόδιο
- Η αποτυχία ως πηγή χιούμορ
- Η λειτουργία της επανάληψης
- Δημιουργία προσωπικού κλόουν
Η Χριστίνα Βούλγαρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Δασολογία στο ΔΠΘ, Μουσική Παραγωγή στο Point Blank Music College και Οικονομικά στο European School of Economics. Με την κωμωδία ασχολείται επαγγελματικά από το 2017. Έχει κάνει παραστάσεις Stand Up Comedy σε Αγγλία και Ελλάδα και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κωμωδίας σε Αγγλία και ΗΠΑ.
Από το 2020 ζει στην Ελλάδα. Είναι Stand Up κωμικός, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με το copywriting και την αρθρογραφία.
Ονειρεύεται μια κωμωδία σύγχρονη, μια κωμωδία πολυφωνική που δεν θα πληγώνει.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής Stand Up Comedy σκηνής και με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αθήνας (Athens Pride, Athens Comedy Festival, The Upfront Initiative, Diversity in Business Conference etc)
Έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το Ζάππειο, η Τεχνόπολις, το Ωδείο Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο Τζένη Καρέζη.
Το 2021-2022 παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά στα ελληνικά μαζί με την Ειρήνη Ξυγκάκη στο θέατρο Ελιάρτ “Κανένα Κοινό”.
Το 2022 ιδρύει το Snap – Athens Queer Comedy Club (το πρώτο και μοναδικό Queer Comedy Club της Αθήνας). Από το 2022 μέχρι σήμερα το Snap μετρά πάνω από 100 παραστάσεις σε χώρους όπως το Communitism, το Red Jasper Cabaret Theatre, το Ρομάντσο, το ΠΛΥΦΑ κ.ά.
https://www.instagram.com/snap_aqcc/
https://www.facebook.com/snap.aqcc/
Το 2024 σε συνεργασία με τον Αριστείδη Ψυλιάκο, παρουσιάσαν στο Bios την παράσταση “Αρκεί να μην προκαλούν” που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.
Από το 2022 μαζί με τον Δημήτρη Δούκογλου επιμελούνται το Stand Up Comedy Workshop του Snap, έναν εντατικό κύκλο 6 μαθημάτων για νέα κωμικά πλάσματα.
Η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οπτικοακουστικές Τέχνες στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Εκεί απέκτησε και τις βασικές γνώσεις θεωρίας και πρακτικής για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (δημιουργία, εκτέλεση, ψηφιοποίηση). Τον πρώτο καιρό μετά τη σχολή δούλεψε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και αργότερα ως οπερατέρ, μοντέρ και βοηθός παραγωγής. Έπειτα εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση της, δουλεύει ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά είχε συνεργασίες με το θέατρο Σταθμός, το Από μηχανής θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Απόλλων, το θέατρο Αλφα και φέτος θα συμμετέχει ως ηθοποιός στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί ως guest σε σειρές των τριών τελευταίων χρόνων και στο σινεμά έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Κωστή Χαραμουντάνη σε μια σειρά φεστιβαλικών ταινιών.
Εργάστηκε επίσης στο τμήμα μυθοπλασίας της Taf media ως υπεύθυνη του τμήματος, καθώς παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη σεναριογραφία (τηλεοπτικές σειρές, θέατρο κ.ά.).
Ερμηνευτικά/ερευνητικά ενδιαφέροντα: α) Όλες οι εκφάνσεις, οι φόρμες, τα ύφη της κωμωδίας. β) Η κωμωδιογραφία γ) Το θρίλερ στο θέατρο και δ) Το cinema στο θέατρο και τούμπαλιν.
Ο/η/το Ουίτσι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σκηνοθέτις και ηθοποιός, αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2023). Σπούδασε, επίσης, στις Δραματικές Σχολές ‘Ωδείο Αθηνών’ και ‘Ιάκωβος Καμπανέλλης’ και στο τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ.
Το 2017 στράφηκε στην έρευνα του θεατρικού κλόουν και δημιούργησε την ομάδα DOAN – Clown Artivist Group, με την οποία παρουσίασε την παράσταση ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ – οι απαρχές του κόσμου ή πώς σκατά έγιναν όλα (2023), στο θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και στο Camere D’Aria της Bologna.
Ερευνά, μέσω του θεατρικού κλόουν και της χορικότητας, μία κατάσταση βαθιάς σύνδεσης με το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο. Επιδιώκει να αναδείξει με χιούμορ τα σκοτάδια μας, να μας συνδέσει με τον πυρήνα της δημιουργίας μέσα μας, να μας υπενθυμίσει τη γελοιότητά μας και την ευθύνη που έχουμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε.
Έχει σκηνοθετήσει επίσης τις παραστάσεις: The Nightmare Show, (2018, Θέατρο Εμπρός, ομάδα Riscus Group Theater), Σιωπή | Siope του Edgar Allan Poe, (2018, Rabbithole, ομάδα Riscus Group Theater) και Boston Marriage του David Mamet (2022, Θέατρο Σταθμός, ομάδα D’Art), κα.
Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στις παραστάσεις: Αίαντας (2021), σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Agamemnon (2024), σκηνοθεσία Rafika Chawishe, La MaMa Experimental Theatre Club, New York, κα.
Ως ηθοποιός και performer έχει συνεργαστεί με τις/τους: Βίκυ Κυριακουλάκου, Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Φίλιππο Τσαλαχούρη, Παυλίνα Μάρβιν, Ανθούλα Χαιροπούλου, κα.
Από το 2017 πραγματοποιεί σεμινάρια θεατρικού κλόουν.
Ασχολείται με την ποίηση, τη συγγραφή, τη σκιτσογραφία και τη φωτογραφία δρόμου.
Την άνοιξη του 2025 θα παρουσιάσει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την παράσταση ΠΑΝΔΩΡΑ.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, από τις 12μμ μέχρι τις 7μμ.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και πολιτική θετικής διάκρισης.
Για πληροφορίες και συμμετοχές στείλτε email στο snap.aqcc@gmail.com