20.8 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Σχολείο τέχνης «Αστροβάτες»: Εργαστήρια θεάτρου και γραφής

Εργαστήρια θεάτρου και γραφής
για παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Τμήματα

Σάββατο
11.00-12.30
Θεατρικό παιχνίδι
για παιδιά νηπίου

12.30-14.00
Θεατρικό παιχνίδι
για παιδιά δημοτικού

14.00-17.00
Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων
Νέα Ομάδα Θεάτρου Παραμυθίας

Κυριακή
15.00-18.00
Θεατρική ομάδα Τύρβη

Δευτέρα
16.00-18.00
Εφηβική θεατρική ομάδα

18.00-20.00
Εργαστήριο γραφής

20.00-23.00
Θεατρική ομάδα Τσαλακωμένοι

Ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων είναι
το Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27, Αθήνα 10435.
Πολύ κοντά στο μετρό Κεραμεικός και Μεταξουργείο.

Περιγραφή εργαστηρίων

Το Σχολείο Τέχνης Αστροβάτες, ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί -στις νέες και στις παλιές ομάδες του- ανθρώπους όλων των ηλικιών που επιθυμούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μαζί.

Το θεατρικό παιχνίδι χωρίζεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες: Σε παιδιά νηπίου (3-6 ετών), σε παιδιά δημοτικού σχολείου (7-12 ετών) και σε εφήβους (13-17 ετών) και ανοίγει τον δρόμο προς την ομαδικότητα και την έκφραση. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα στην ομάδα, να συνεργάζονται, να δημιουργούν και να εκφράζονται. Πέρα από το παιχνίδι που αναπτύσσει προσωπικές και συλλογικές δεξιότητες, μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών τα παιδιά εξασκούν τη φαντασία, την ετοιμότητα αλλά και την επικοινωνία με τον εαυτό και με τους άλλους. Με τη μουσική σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι συναντήσεις μας αποκτούν διαφορετικές ποιότητες και αισθήσεις κι έτσι αναπτύσσονται η ρυθμική ικανότητα και η δυνατότητα κίνησης. Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώνεται με την παράσταση στο τέλος της χρονιάς, όπου τα παιδιά ως ομάδα ανεβαίνουν στη σκηνή και απολαμβάνουν αυτή τη μοναδική αίσθηση μαγείας, με θεατές τους ανθρώπους τους.

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, απευθύνεται σε ανθρώπους 18-108 ετών και βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και την εμπιστοσύνη. Στην αρχή κάθε συνάντησης ζεσταίνουμε το σώμα και τη φωνή μας, με ασκήσεις που απελευθερώνουν την ενέργεια και εμπνέουν τη σύνδεση με τον εαυτό και με τους άλλους. Μαζί, στους κόσμους που θα δημιουργήσουμε, θα θυμηθούμε τι σημαίνει άγγιγμα, κοινή ανάσα, μοίρασμα, αλήθεια κι ελευθερία. Έτσι, ελεύθεροι και ασφαλείς μαζί, θα βουτήξουμε στην έκφραση και στη δημιουργία. Μέσα από την εμπλοκή μας στην ομάδα, με θεατρικές μεθόδους και με αυτοσχεδιασμούς, θα έρθουμε σε επαφή με κείμενα παγκόσμιου ρεπερτορίου και θα εξερευνήσουμε το σημείο ένωσης με κάθε μας ρόλο, στη σκηνή και στη ζωή. Στο τέλος κάθε χρονιάς, η ομάδα παρουσιάζει τη δική της παράσταση, στη σκηνή του θεάτρου.

Η ομάδα γραφής απευθύνεται σε ανθρώπους από 15 μέχρι 105 ετών. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με θεατρικά έργα, με ποιήματα, με πραμύθια και με διηγήματα, ενώ συναντιούνται και συζητούν με συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς και έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν, να ελευθερώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να εξερευνήσουν την έκφραση μέσω της γραφής. Η ομάδα ασχολείται με το θεατρικό έργο, το παραμύθι, το ποίημα και το διήγημα και κάθε μέλος επιλέγει πώς θα υπάρξει στην ομάδα και με ποιο είδος επιθυμεί να ασχοληθεί. Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν να γράφουν. Όραμά μας, τα συρτάρια των σπιτιών, οι σελίδες τετραδίων, οι φάκελοι των υπολογιστών, τα ράφια των βιβλιοπωλείων και οι θεατρικές σκηνές να γεμίσουν με έργα νέων συγγραφέων. Αυτό που καίει μέσα μας να ανασάνει κάπως. Στο τέλος κάθε κύκλου, τα κείμενα της ομάδας παρουσιάζονται σε μορφή αναλογίου, σε θεατρική σκηνή της Αθήνας. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, να στείλουν ένα δείγμα γραφής εμπνευσμένο από τον πίνακα του Vincent Van Gogh «Δύο κομμένα ηλιοτρόπια», στο εξής email: astrovates.artschool@gmail.com Το δείγμα γραφής μπορεί να είναι σε μορφή μονολόγου, διαλόγου, πολυπρόσωπου θεατρικού έργου, ποιήματος, διηγήματος, ή παραμυθιού, με όριο λέξεων από 200 μέχρι 2000. Σε αυτό το τμήμα μπορείτε να συμμετάσχετε είτε ερχόμενοι στον χώρο μας, είτε από τον δικό σας χώρο μέσω της πλατφόρμας του zoom.

*Όλα τα εργαστήριά μας, είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι τρόποι διδασκαλίας και συντονισμού των συναντήσεών μας, διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί στο Σχολείο Τέχνης Αστροβάτες, είναι εξειδικευμένοι τόσο στο θέατρο, στη γραφή και στη διδασκαλία, όσο και στην ειδική και ενιαία εκπαίδευση. Στις ομάδες μας δεν υπάρχει διαχωρισμός ή αποκλεισμός. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

**Τα πακέτα τιμών, διαμορφώνονται ανάλογα με το τμήμα και τις ατομικές ανάγκες του κάθε συμμετέχοντα.

Δηλώσεις συμμετοχής
και περισσότερες πληροφορίες,
εδώ: 6986902115 , 6983629814

Βιογραφικά εμψυχωτών-δασκάλων

Η Βασιλίνα Κατερίνη κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2017, καθώς επίσης και από το τμήμα θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το Εθνικό θέατρο και περιοδεύει με την Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Προηγούμενες συνεργασίες είναι οι εξής: (2024)Τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα, του Τζέιμς Φριτς, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. (2023/24) Νύχτες (βασισμένο στις Λευκές Νύχτες) του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Βάσσιας Χρονοπούλου, (2022/23) Ο καθένας πεθαίνει μόνος του του Χάνς Φάλαντα, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, (2022) Ν’ ακούς το χιόνι να πέφτει του Ρέιμοντ Κάρβερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού, (2021/22) Τζέμ της Έλειν Μέρφυ, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, (2018) Γέρμα του Λόρκα, Χειμωνιάτικο Παραμύθι του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, (2017) Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και σε άλλα αρχαία θέατρα κ.α. Το 2022, δημιούργησε τη δική της ταινία μικρού μήκους Σήμερα ήθελα, με επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Δράμας και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει και σε άλλες ταινίες μικρού μήκους. Ασχολείται με τον σύγχρονο χορό και τη γιόγκα κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και Σάββα Στρούμπο, τον Αντρέα Μανωλικάκη, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Γιώργο Παλούμπη, Κίμωνα Φιορέτο και Γιάννη Σκουρλέτη. Εδώ και 6 χρόνια, διδάσκει θέατρο σε παιδιά, εφήβους κι ενήλικες, στη δημόσια, αλλά και ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει δημιουργήσει το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων- Τύρβη, που πλέον συντονίζει παρέα με τη συνάδελφο Αντιγόνη Σταυροπούλου κι έχει εμψυχώσει το ανέβασμα παραστάσεων της ομάδας.

Η Αντιγόνη Σταυροπούλου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τρίτου Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου και της Σχολής Εξειδίκευσης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, ως δασκάλα παράλληλης στήριξης σε δημοτικό σχολείο και ως συντονίστρια σε ομάδες θεάτρου και γραφής για παιδιά και για ενήλικες, δημιουργεί προσβάσιμες καλλιτεχνικές κατασκηνώσεις, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον εθελοντισμό. Έργα της υπάρχουν διαθέσιμα και ελεύθερα προς ανάγνωση στο διαδίκτυο, στις σελίδες openbook.gr, play-ground.gr και antigonistavropoulou.gr. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μόνο ενωμένοι και ως δεδομένοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Συμμορίας Ντουέντε.

Η Γυλλού Αναστασία είναι ηθοποιός και θεατρολόγος. Έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην υποκριτική. Αυτή τη στιγμή παίζει στην κουκλοθεατρική παράσταση “οι καλοί και οι κακοί πειρατές” στην ομάδα ΑΦΟΥ, με σκηνοθέτιδα τη Δήμητρα Πεμούση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Άρης Μπινιάρης, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, η Έλενα Μαυρίδου κ.α. Πέρα από ηθοποιός έχει δουλέψει 7 χρόνια ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης σε ομάδες με παιδιά και εφήβους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές της στην υποκριτική ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία, την οποία συνδυάζει στα μαθήματα θεάτρου που διδάσκει, δίνοντας μια πιο εικαστική ματιά στα πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα