Γνωρίστε τον νέο καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Καλλιτέχνες, δημιουργοί από τον χώρο της μουσικής, της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας προσεγγίζουν τη σύνθεση και τη σκηνοθεσία στο τώρα και στο τότε, αναπτύσσουν τεχνικές οργάνων και φωνής αλλά και έργα από τον 20ό αιώνα έως τις σύγχρονες παραδόσεις, και εξερευνούν σχέσεις και συνεργασίες μεταξύ χορογράφων, σκηνοθετών και συνθετών.
Στόχος του σεμιναρίου που απευθύνεται σε χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, performer, συνθέτες, σκηνοθέτες και οποιονδήποτε θέλει να διερερευνήσει αυτόν τον τομέα, ειναι η συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές μορφές τεχνών αλλά με κοινά στοιχεία στην έρευνά τους και η πρώτη επαφή με θέματα που θα αναπτυχθούν περισσότερο στο μέλλον.
Σε κάποιες συναντήσεις, δύο καλλιτέχνες προσεγγίζουν μια ενότητα μαζί ή χώρια. Τα σεμινάρια θα είναι είτε θεωρητικά, είτε πρακτικά-βωματικά, αναλόγως την προσέγγιση του κάθε καλλιτέχνη.
Κάποια από τα ντουέτα που δημιουργήθηκαν θα συναντηθούν για πρώτη φορά μέσα από τη συζήτηση (θεωρητική ή πρακτική-βιωματική) που τους ανατέθηκε να αναπτύξουν-ερευνήσουν.
Συντονισμός/Οργάνωση: Νεφέλη Σταμ
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη 16/06: Η έννοια της επανάληψης στην ζωή και στη ζωή
Ειρήνη Σγουρίδου – Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Μέσα από την επανάληψη μοτίβων, μέσα απο την επανάληψη ήχων, μέσα απο την επανάληψη κινήσεων θα μεταφερθούμε στο τοπίο της ηδονής της επανάληψης της ηδονής. Η επαναληψη ειναι η αντίληψη. Στον αυτοσχεδιασμό ακολουθείς τη στιγμή. Η στιγμή είναι ένα άλογο που το καβαλάς χωρίς γκεμια. Που οδηγεί; Αυτό θα το ψάξουμε. Ο αυτοσχεδιαστής ταλαντεύεται ανάμεσα στην ζωή και στη ζωή.
Τετάρτη 17/06: Το μουσικό όργανο ως σώμα στην performance (γλώσσα: Αγγλικά)
Joe Tornabene – Rafał Habel-Bloodgood
Απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και όσους τους ενδιαφέρει αυτός ο τομέας
Our practice, Body Listening, developed over the past 31 years with and through over a thousand participants in 11 countries, is a unique 21st Century approach to somatic/embodiment performance work — empathy into embodiment, experiential anatomy, experiential memory, character development, energy quality and its transformations, and brings the results into and through an audience in performance.
The participants work towards empathy/embodiment through a process that is a physical/psychic core experience. The unconscious comes into view and becomes usable. It pares away anything non-essential.
We recognize that we all have a unique corporal form, sound of voice, and narratable self, and through this empathy/embodiment process we engage in its materiality.
Σάββατο 20/06: Βαθιά, πολύ βαθιά στην κουνελότρυπα (γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά)
Giannis Despotakis – Sebastian Gramss
Ποιά είναι η σχέση της καρδιάς με τον αυτοσχεδιασμό; Η τροφή που επιλέγουμε να ταΐσουμε τα αυτία μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η τροφή που επιλέγουμε να ταΐσουμε το σώμα μας; Θα μπορούσαμε άραγε να γευτούμε τον ήχο;
Σε αυτήν την πρώτη μας τρίωρη συνάντηση, στα πλαισια του να γνωριστούμε καλύτερα, ενθαρύνουμε τους συμμετέχωντες να έχουν μαζί τους το μουσικό τους όργανο -τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας λόγω covid-19- για να μπορέσουμε να έχουμε μια βιωματική εμπειρία αυτοσχεδιασμού/στιγμιαίας σύνθεσης.
Τρίτη 23/06: Οι δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής (γλώσσα: Αγγλικά,Ελληνικά)
Άννα Λινάρδου – Julianna Bloodgood
Από τις φωνητικές παραδόσεις στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.
Μέσα στα χιλιάδες χρόνια της ζωής της, η ανθρώπινη φωνή παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλότητα ανά την υφήλιο. Πού οφείλεται αυτή η ποικιλότητα; Τι καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο “πατερνάρεται” μία φωνή;
Πώς επιβάλλεται το τραγούδι ως κοινωνική νόρμα στη φωνή; Μπορεί η φωνή να αψηφίσει πλήρως τις νόρμες αυτές αυτοσχεδιάζοντας;
Οι τραγουδιστές των φυλετικών παραδόσεων, της Ιερής Μουσικής, της όπερας, οι δημοφιλείς τραγουδιστές αλλά και οι avant-garde vocalists του 20ου αιώνα μας έχουν αφήσει μία τεράστια φωνητική κληρονομιά. Η εξερεύνησή της μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, να εμπλουτίσει τη φωνητική μας εμπειρία και να μας ωθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι η φωνή δεν είναι απλώς ένα μέσο προσωπικής συναισθηματικής έκφρασης, αλλά ένα πανίσχυρο εργαλείο ψυχικού μετασχηματισμού και κοινωνικής δράσης. – Α. Λινάρδου
Ζούμε τη ζωή μέσω των φωνών μας. Η ανθρώπινη φωνή συναντά τον κόσμο με την πρώτη κραυγή της ζωής και ταξιδεύει μέσα από την έκφραση και την επικοινωνία μέχρι τις τελευταίες εκφράσεις της ζωής. Η ανθρώπινη φωνή επαινεί και θρηνεί, φωνάζει με πόνο και χαρά, ψιθυρίζει μυστικά και μπορεί να κατευθύνει μια ορχήστρα. Έχουμε μέσα μας χιλιάδες φωνές και απεριόριστες δυνατότητες. Είμαστε ρυθμισμένοι από την παιδική ηλικία να ελέγχουμε και να διαμορφώνουμε τις φωνητικές μας απαντήσεις σε γλώσσα και συμπεριφορά που είναι αποδεκτή στις αντίστοιχες κοινωνίες μας. Αλλά για να αγγίξουμε την ελευθερία της φωνητικής έκφρασης πρέπει να ξετυλίξουμε δεκαετίες προετοιμασίας και ελέγχου. Πρόκειται για μια ολόκληρη διαδικασία σώματος και ψυχής που απαιτεί από εμάς να απελευθερώσουμε, να επανασυνδεθούμε και να επανενωθούμε με την αναπνοή και τη φωνή μας. Ξεκινά με την κατανόηση του τι είναι μια ελεύθερη και φυσική αναπνοή. Όταν επανασυνδεθούμε με τη φυσική μας αναπνοή, τότε μπορούμε να μάθουμε πού ζουν οι φωνές μας μέσα στο σώμα μας και μπορούμε να βιώσουμε σωματικά τον ήχο, ξυπνώντας τις ηχητικές δονήσεις μέσα στο σώμα και δημιουργώντας μια σπλαχνική κατανόηση της φωνής. – J.Bloodwood
Τετάρτη 24/06: Η δραματουργία ενός έργου στο σώμα
Κατερίνα Δρακοπούλου – Μελίνα Σκούφου
Με άξονα το σώμα και τις μνήμες που φέρει, θα διερευνήσουμε τρόπους δημιουργίας υλικού προς αναπαράσταση, τεχνικές δόμησης και αποδόμησης της σκηνικής δράσης, καθώς και μεθόδους σύνθεσης ατομικής και συλλογικής καλλιτεχνικής πρακτικής.
Δραματουργία – Ο ιστός που ενώνει τα νήματα μιας performance
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα αναφερθούμε σύντομα σε θεωρία της σύγχρονης δραματουργίας, με στόχο να χρησιμοποιήσουμε τη θεωρία στην πράξη ανεύρεσης, γέννησης και σύνθεσης του υλικού μας.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου καλούνται να έχουν μαζί τους ένα στίχο από αγαπημένο τους τραγούδι ή ποίημα ή τυπωμένο πίνακα ζωγραφικής και τη διάθεση να αφεθούν στη δημιουργική διαδικασία και εξερεύνηση της στιγμής.
Σωματική δραματουργία – Αυτοβιογραφικά θραύσματα στη δημιουργία μιας performance
Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου εστιάζει στη χρήση αυτοβιογραφικού υλικού ως εργαλείο σκηνικής σύνθεσης. Προσωπικές αφηγήσεις και προσωπικά αντικείμενα θα διαμορφώσουν τη σκηνική σύνθεση και την αποκάλυψη του ανθρώπινου σώματος ως εικαστικό τοπίο εν κινήσει.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου καλούνται να έχουν μαζί τους ένα αντικείμενο το οποίο να κατέχει προσωπικές ή/και διαγενεακές ιστορίες.
Τρίτη 30/06: Η απλότητα στην performance
Θέκλα Γαΐτη – Στέλλα Φωτιάδη
Η καθαρότητα και η απλότητα της αρχικής οδηγίας, ως μέσο ενίσχυσης της επινοητικότητας, της δημιουργικότητας και του εκφραστικού πλούτου του/της performer.
Η απλότητα στην περφόρμανς, εκτιμά την οικονομία στην τέχνη, ενθαρρύνει την απομάκρυνση των επιφανειακών στοιχείων, στοχεύει στην αποτύπωση του ουσιαστικού με την χρήση του ελάχιστου δυνατού, αγαπά την ακρίβεια, την λεπτομέρεια, την καθαρότητα και την αμεσότητα της έκφρασης, απαιτεί αποδοχή των συνθηκών της δημιουργικής διαδικασίας, γοητεύεται από το μικρό, το ευτελές, το καθημερινό και αναδεικνύει τα έργα μεγάλης αξίας. Μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει ως μια αισθητική προσέγγιση.
Τετάρτη 01/07: Σύγχρονες οπτικές κοντραμπάσου και βιόλας για Έγχορδα με Δοξάρι και Μονοφωνικά Όργανα
Χάρης Παζαρούλας – Μιχάλης Καταχανάς
Το παρόν σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές ή επαγγελματίες μουσικούς προερχόμενους από την κλασσική ή την παραδοσιακή μουσική, με μηδαμινή ή ελάχιστη εμπειρία σε πρακτικές μουσικού αυτοσχεδιασμού, που ενδιαφέρονται να εντάξουν τις πρακτικές αυτές στην μουσική που ήδη παίζουν, να αναπτύξουν τις μουσικές τους δεξιότητες και να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Θα δούμε πως μπορούμε να απομονώσουμε, να αντιγράψουμε, να παραλλάξουμε και να εντάξουμε στον αυτοσχεδιασμό μας φράσεις από κομμάτια που ήδη παίζουμε. Θα επιχειρήσουμε να αυτοσχεδιάσουμε ομαδικά και ελεύθερα δημιουργώντας μουσική την οποία ο Derek Baily συνήθιζε να αποκαλεί ως Πανιδιωματικό Αυτοσχεδιασμό, δηλαδή μουσική που δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, αλλά που αντλεί ήχους και τεχνικές από οποιοδήποτε είδος, με στόχο να υπηρετήσει την μουσική που παράγεται από το εκάστοτε σύνολο, την στιγμή της εκτέλεσής της.
Ενθαρύνουμε να έχετε μαζί σας τα όργανά σας για να εκφραστούμε και να μοιραστούμε με χαρά τη μουσική που θα παράξουμε στην στιγμή!
Επίσης από την πλευρά του Χάρη Παζαρούλα, με αφετηρία το έργο «Διονυσιακόν» (1978) για σόλο κοντραμπάσο του Γιάννη Α. Παπαϊωάνου (1910-1989), θα γίνει μια πρώτη γνωριμία με το σύγχρονο κοντραμπάσο και τεχνικές εκτέλεσης που αναπτύχθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Τρίτη 07/07 Coordination – Συντονισμός
Αλεξάνδρα Καζάζου
Δουλεύοντας με ακρίβεια στην ανατομική προσέγγιση των ορίων του σώματος και των ηχητικών του δοχείων μπορεί να απογυμνωθεί κάθε είδους αισθητική γλώσσα. Το σεμινάριο αυτό στοχεύει στην επανένωση της σωματικότητας του παλλόμενου περφόρμερ, της μουσικότητας του σώματος και της σωματικότητας του ήχου, έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την ενέργεια του συνόλου.
Λίγα λόγια για το Ον Off Στούντιο
Το στούντιο Ον Off βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Φειδιπίδου 22) και δημιουργήθηκε από την έκτακτη πια άναγκη να υπάρχει χώρος και χρόνος για καλλιτεχνική έρευνα. Αυτή η ανάγκη οδήγησε στη δύναμη και τη μεγαλη απόφαση να γίνει αυτός ο χώρος υπαρκτός, με επικέντρωση στη συνύπαρξη καλλιτεχνών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της ποίησης (κινητικής και γραπτής) κυρίως και στην ανάγκη της διερεύνησης θεμάτων που αφορούν το παρελθόν, το τώρα και ίσως το μέλλον.
Ο χώρος φυσικά θα φιλοξενεί σεμιναριακούς κύκλους, πρόβες και παρουσιάσεις έργων.
Όμορφο θα ήταν να αναπνέουν μέσα εκεί, άνθρωποι που ασχολούνται και απασχολούνται με την τέχνη και τη μελέτη της ως παράδοση και μέλλον.
Το στούντιο είναι ένας εννιαίος χώρος 80 τμ που με πάρα πολύ δουλειά και καλή θέληση φτιάχτηκε για να μαζέψει τους ρομαντικούς, πιστούς, άπιστους, αυθόρμητους, καλλιτέχνες χωρίς σύνορα.
Πληροφορίες:
Ον Off Στούντιο
Φειδιπίδου 22, Αθήνα
Facebook page: www.facebook.com/Oν-Off-Στούντιο-103794918029131
Instagram account: www.instagram.com/ov_off_studio_gr
Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχόντων.
Ημέρες: Τρίτη 16, Τετάρτη 17, Σάββατο 20, Τρίτη 23, Τετάρτη 24, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, Τετάρτη 01, Τρίτη 07, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
Ώρες: 07.30-10.30
Κόστος: 100 ευρώ όλο το πακέτο
Drop in (ένα τρίωρο): 18 ευρώ
Συμμετέχοντες άλλων σεμιναρίων -ένα τρίωρο: 12 ευρώ
Η κράτηση θέσης γίνεται με επικοινωνία με το email: mayastamati@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6936250571 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Ο κατώτατος αριθμός για την πραγματοποίηση του κύκλου είναι τα 4 άτομα και ο ανώτατος τα 10 -για λόγους ασφαλείας (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.
Ο χώρος είναι ευρύχωρος, αερίζεται συχνά και απολυμαίνεται.
Γνωρίστε τους καλλιτέχνες:
Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος είναι μια φυσιοδιφική φυσιογνωμία. Η μυστικότητα των δασών, το απροσπέλαστο των θαλασσών, η μουσική των νερών, η αναγεννησιακή μουσική ποιητική τον ώθησαν στο μουσικό θεατρο. Υπήρξε λυρικός τραγουδιστής χορωδός και σολίστας στην όπερα. Εξερευνώντας πιο περα κι απ’ την όπερα συναντησε πολλούς διαφορετικούς περφόρμερς, σύνολα αυτοσχεδιασμού, εικαστκούς καλλιτέχνες και λαϊκούς μαστόρους οι οποίοι τον έφεραν κοντύτερα στην προφορική παράδοση. Παράλληλα υπέβοσκε μια λατρεία για την ποίηση και το θέατρο. Γράφει δικά του ποιήματα και με φίλους ηθοποιούς μουσικούς χορευτές, μέλη του συνόλου Masterz of the Stringz που συνέστησε ο ιδιος παρουσιάζουν την κωμική εποποιία της ζωής. Πάντα τον ενδιέφερε η σύνδεση των τεχνών και γι’ αυτό συνθέτει θεάματα με ποικίλες προσεγγίσεις μέσα από τις δυνατότητες της φωνής, τις αρχιτεκτονικές του λόγου, την αυτοχορογράφηση του σώματος οδηγείται στην έξοδο από τον προσχεδιασμό. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο επιχειρεί τον ρόλο του συντονιστή συνόλων που θ’ αφεθούν στο κενό που προκαλείται στην απόφαση για αυτοσχεδιασμό.
Η Ειρήνη Σγουρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Από μικρή τραγουδούσε παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια. Πέρα από την παραδοσιακή μούσα βρέθηκε στο ωδείο να σπουδάζει κλασσική μουσική. Διάλεξε το φλάουτο αφού πρώτα είχε ξεκινησει να μελετάει κασσική κιθάρα πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Παράλληλα με τις κλασσικές σπουδές άρχισε να μελετά και την jazz μουσική.
Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και μουσικός με ομάδες κλασσικού Θεάτρου, commedia dell’ arte παιδικού Θεάτρου και κουκλοθεάτρου. Τραγουδάει σε διαφορετικές γλώσσες, χρησιμοποιεί την ποικιλία της φωνητικής έκφρασης μέσα απο τα διαφορετικά είδη τραγουδιου αλλα και τον αυτοσχεδιασμό.
Rafał Habel, from Poland, is a musician, actor, and pedagog whose work is a culmination of 25 years of research, practice and performance in a unique genre of ensemble devised, music based- physical theatre. Rafał has developed a profound understanding of the ensemble and theatrical development and with that a deep understanding of the connection between movement, voice, music, text and rhythm. Rafał was a member of the internationally renowned Polish theatre company, Song of the Goat Theatre, from its inception in 1996 to 2018. Rafał has been a key collaborator in the devising process of almost all of Song of the Goat’s performances which have won numerous awards and critical acclaim throughout the world including the Edinburg Festival “Fringe First” in 2006 and 2012. Performances include – Dithyramb; Chronicles- A Lamentation; Lacrimosa; Macbeth; Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Umilowanie: Dead Walk Love; Hamlet A Commentary and The Grand Inquisitor. Rafał has performed and taught throughout Europe, North America, South America, Australia and Asia.
Rafał was a member of the award winning Polish chamber folk music group Lautari and his intuitive sense of musicianship and rhythm has led him to learn various instruments from around the world with which he has created original soundscapes and compositions for the theatre. He currently collaborates with the Slovakian theatre company Honey and Dust and has recently devised and premiered Uninteresting Scream which tours internationally. Rafał also collaborated with Bread in the Bone Theatre company in Poland and England, creating Unreal City and Don Quixote. Rafał taught on the MA in Acting course through Manchester Metropolitan University run by Song of the Goat Theatre in Poland from 2004-2012, the London School of Performance Practices, Rose Bruford College and was a teacher for Song of the Goat Theatre from 2004-2018. Rafał teaches workshops and masterclasses regularly throughout Europe.
Joe Tornabene. Award winning international multimedia musician, stage and film actor and sound designer, Joe Tornabene has been exploring performance practice for music, dance and theatre for over 47 years. He has been researching the dynamics and creative possibilities of improvisation and embodied performance practice in multimedia contexts in the USA and Europe. He has taught experiential workshops concerned with the relationships of Performance, the voice, somatic embodiment, movement, music, sound, and improvisation in major dance, theatre and music academies in 11 countries.
Yiannis Despotakis (1983) is a Greek perscussionist-drummer and instant composer. After studying electric guitar under Kostas Mouzis (GR), indian tabla under Satnam Ghai(IND) and Nihat Yersaloglou (TUR) and drums under Nikos Kpailides(GR) he continued his research in the human voice, the vocal traditions of Mongolian Singing and the folk music taditions of West Africa, Siberian Arctic and Native Americans. Founding member of the Aghios Lavrentios Brass Band ñ the only brass band in the world with no actual brass – and of the music collective “Meating For Business” along with Don Stavrinos. In 2007 he met with the remarkable Hayden Chisholm (Nzl) and the fall inside the rabbit hole began. Since 2009, Hayden and Yiannis work strongly together. In December 2017 they had their first album release as a duet. The flame is rocking strong and the rabbit hole gets deeper and deeper.
He gives workshops regarding: traditional mongolian overtone singing, vocal and mental liberation and experiential improvisation. Within the continuous transformation of the “form” he remains a continuous investigator of the true sound of his existential discoveries. Has worked with :Philip Zoubek, Sebastian Gramss, Gareth Lube, Savina Yannatou, Zakari Frantz, Antonis Anissegos, Stelios Michas, James Wylie, Michalis Siganides,Vago Tedosio, Markus Krispel, Yannis Anastasakis and many others. (meatingforbusiness.bandcamp.com)
Sebastian Gramss ñ Double Bass. Sebastian Gramss (Cologne, Germany) is a German double bass virtuoso and composer of jazz and contemporary music. In 2013 and 2018 he received the ECHO Jazz award (national instrumentalist of the year). He studied double bass and composition at the Conservatorium van Amsterdam and at the Cologne University of Music. Gramss released more than 25 CDs under his name. Heís been an inspiring and innovative presence in the world of jazz with his band UNDERKARL for the past 25 years, and recently with his new trios SLOWFOX (with Hayden Chisholm & Philip Zoubek) and FOSSILE 3 (with Rudi Mahall & Etienne Nillesen). His bass activities include his solo works (Atopie), a long term bass duo series (started with Stefano Scodanibbio in 2008, and continued with Barre Phillips, Tetsu Saitoh, Mark Dresser, Barry Guy, William Parker and Joelle Lenadre in over 50 concerts, several quartets and the international double bass orchestra BASSMASSE with up to 50 bass players. Gramss has composed for radio drama, movies and theatre and ñ among others ñ for choreographer Pina Bausch, and recently with/for the Ensemble Modern. He teaches at the Cologne University of Music and University of Osnabruck, and gives master classes around the world. Extensive touring with his music has led him to venues and festivals all over the world, including Japan, India, South America, Russia, USA, Africa, and Australia. He was the co-creator and the curator/ director of SAMUR (South Asian Music Residency) in India in 2016 and 2017.
H Άννα Λινάρδου ασχολείται με την εξερεύνηση της ανθρώπινης φωνής, μέσω της μελέτης των φωνητικών ποιοτήτων του σύγχρονου και κλασικού τραγουδιού, παραδοσιακών εθνικών ιδιωμάτων και extended techniques. Μελέτησε σύγχρονο τραγούδι με την Αρετή Τοπουζίδη και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 2008. Στη συνέχεια μελέτησε κλασικό τραγούδι με την Ειρήνη Τσιρακίδου. Έχει τραγουδήσει σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.), στην Ιταλία (Teatro Comunale di Bologna), στο Βέλγιο (DeSingel), στη Γερμανία (Stadtgarten, Domicil) και έχει παρουσιάσει projects της και σεμινάρια με θέμα τη φωνή σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Punkt Festival (Kristiansand) και Big Bang της Zonzo Compagnie (Αθήνα, Antwerp). Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον Andrea Molino, τους Jan Bang και Arve Henriksen, τον Wouter Van Looy, τον Ko Ishikawa, την Καμεράτα, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πάτρας, τον Θ. Μικρούτσικο, τον Μ. Φραγκούλη, τον Χ. Θηβαίο, τον Β. Κατσούλη, τον Haig Yazdjian, τον Γιώργο Βαρουτά, τον Χάρη Λαμπράκη, τη Βάσω Δημητρίου, τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη, τον Δημήτρη Τσάκα κ.ά. Είναι η φωνή των Vault of Blossomed Ropes, των Liminal Vanguard και μέλος της κολλεκτίβας Lüüp. Η δισκογραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τα albums Heterotopia, The Depths Above, Vault of Blossomed Ropes και πλήθος συμμετοχών σε άλλα.
Julianna Bloodgood, originally from California, USA, has an extensive research based practice in the connection of body and voice, as well as physical and ensemble devised theatre of which she teaches internationally. Julianna was an actress with the award winning and critically acclaimed Polish theatre company Song of the Goat Theatre from 2009-2018. With this company she developed, premiered and toured internationally: Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Dead Walk Love; Crazy God; Island and Hamlet: A Commentary, and has performed throughout Europe, Asia, South America and North America. Julianna is a resident artist with Theater MITU, a company that investigates global performance as a source for their methodologies. She has researched and collaborated with the company internationally including in Thailand, India and the UAE studying various forms of traditional performance practices. One important aspect of Julianna’s professional life is community based projects and artistic outreach, using art as a vehicle for healing and change. Julianna is the co-founder of The Dadaab Theater Project, a youth based theater project in the Dadaab Refugee Camp, Kenya, and is a founding member and co-artistic director of The Great Globe Foundation, a non-profit organization utilizing the power of creativity to inspire and empower the individual voice and to help build bridges between people and communities.
Currently, Julianna collaborates with the Slovakian theatre company Honey and Dust and has recently devised and premiered Uninteresting Scream with which she is touring internationally. Julianna holds an MA from Manchester Metropolitan University in conjunction with Song of the Goat Theatre of Poland; a BFA in Acting from the College Conservatory of Music, Department of Acting, University of Cincinnati; and is a graduate of the Pacific Conservatory of the Performing Arts, California. Julianna’s work includes anthropological performance research and she has traveled extensively in search of different cultural perspectives on the body, voice and the ritual of performance.
Η Θέκλα Γαΐτη είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και του Duende School of Ensemble Physical Theatre. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και performer με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές διαφημίσεις και με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές σε μεγάλες και μικρές συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Είναι μέλος των Duende, της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών υπό την καθοδήγηση του John Britton, και συνεργάζεται μαζί τους ως Αssociate Αrtist. Τα τελευταία χρόνια εξερευνά την performance μέσα από την ομορφιά του γυμνού σώματος, αποζητώντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Εργάζεται ως μοντέλο σε projects εννοιολογικής φωτογραφίας και πολλά από τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν διακριθεί σε Διεθνείς Φωτογραφικούς Διαγωνισμούς. Διδάσκει την τεχνική Self-With-Others στα ετήσια διεθνή residencies των Duende στη Λέσβο σε καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο και στην Αθήνα σε μικρά γκρουπ διαφορετικών επιπέδων. Παράλληλα με τη διδασκαλία της τεχνικής, εργάζεται ως ηθοποιός σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Η Στέλλα Φωτιάδη είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα σύγχρονου χορού και ιδρύτρια της ομάδας Still Pilgrim Paradox. Απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Ραλλού Μάνου και του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί ως performer και ως χορογράφος με διάφορους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την τρέχουσα σεζόν, ήταν υπεύθυνη και έτρεξε παρέα με αγαπημένους συνεργάτες, την πολισμική δράση για παιδιά και εφήβους “What if we just dance?” με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Κατερίνα Δρακοπούλου είναι ηθοποιός/performer, εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου και κίνησης, και performance maker. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της (MA in Ensemble Physical Theatre, University of Huddersfield; MA in Performance, Goldsmiths College; BA in Drama and Theatre Studies, University of Kent) δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στο Manchester Metropolitan University. Το 2010 επέστρεψε στην Αθήνα και έκτοτε διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια επικεντρώνοντας στις ψυχοσωματικές διαδικασίες στην κατάρτιση του ηθοποιού. Η προσωπική της έρευνα και πρακτική εμπνέεται και από τον Ιαπωνικό χορό Butoh. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια Butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara, τον Valentin Tszin και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Από το 2016 δουλεύει και εξελίσσει το solo performance project μακράς διάρκειας με τίτλο “22 stops” που αφορά την αλληλεπίδραση του Butoh σώματος με το αστικό/ φυσικό τοπίο (https://22stops.com/).
Η Μελίνα Σκούφου είναι σκηνοθέτις και performer, ενώ έχει ιδρύσει τη Συμμορία του Ήλιου όπου διεξάγει σεμινάρια και εργαστήρια. Σπούδασε Υποκριτική-Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004-2008), απ’ όπου έχει λάβει Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μετά την απόκτηση πτυχίου. Σπούδασε στη σχολή σωματικού θεάτρου Duende School of Ensemble Physical Theatre (2015). Αποφοίτησε με Άριστα από το μεταπτυχιακό Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα. Από το 2010 συντονίζει ομάδες θεατρικής έκφρασης και δημιουργίας σε συνεργασία με συλλόγους και σωματεία. Έχει παρουσιάσει δύο προσωπικές εκθέσεις ζωγραφικής στα Εξάρχεια και στο Ναύπλιο.
Ο Χάρης Παζαρούλας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Ωδείου Αθηνών καθώς και της Ακαδημίας Σιμπέλιους της Φινλανδίας. Μέσα από την ιδιότητα του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δείχνει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη μελέτη της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, με επίκεντρο την ερμηνευτική και εκτελεστική προσέγγιση των έργων για σόλο κοντραμπάσο. Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, του κουιντέτου TANGartO και του μέταλ σχήματος Stone Cold Dead.
Ο Μιχάλης Καταχανάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού σε ηλικία οκτώ ετών με τον Κώστα Καβάκο. Το 1990 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1999 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου απ’ όπου αποφοίτησε το 2006, υπό την επίβλεψη του Δήμου Δημητριάδη (Επικεφαλής του Τμήματος Jazz). Το 2008 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές, μεταξύ άλλων τον Charlie Banakos και Ran Blake. Στις αρχές του 2012 σχηματίζει το Michalis Katachanas Quartet και δίνει συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές (Afrikana, Κεραμείο, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κ.α.), φεστιβάλ (2ο Jazz Φεστιβάλ Σύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ελληνικής Jazz στην Στέγη, Λιπάσματα 2017, Φεστιβάλ στη θάλασσα κ.α.) και ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (Τρίτο Πρόγραμμα, Ε.Ρ.Τ., Στο Κόκκινο κ.α.). Συνθέτει και παίζει μουσική για θεατρικές παραστάσεις (Όρνιθες, Πόλεμος Τοπίων, Ένα Καρφί στον Τοίχο, Τρισεύγενη). Έχει στο ενεργητικό του δύο προσωπικούς δίσκους: Μurderess (κυκλοφόρησε το 2014) και Το Τρίτο Χρέος (ηχογραφήθηκε το 2017) και πολυάριθμες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από το 2014 είναι διδάσκων στο Τμήμα Jazz του Ωδείου Αθηνών.
Αλεξάνδρα Καζάζου. Ελληνοπολωνέζα, γεννημένη στο Wroclaw της Πολωνίας. Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην υποκριτική MΑ in Acting, υπό την αιγίδα του Manchester Metropolitan University. Από το 2010 είναι στενή συνεργάτης με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στη Πολωνία ενώ στην Ελλάδα εργάζεται ως ηθοποιός, χορογράφος και παιδαγωγός. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Ανώτερη Ιδιωτική Δραματική Σχολή “Δήλος“ και στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με καταξιωμένους σκηνοθέτες, χορογράφους και συνθέτες μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Μανταφούνης, Ιω Βουλγαράκη, Γιάννης Λεοντάρης, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Φίλιππος Τσαλαχούρης, κ.ά. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Teatr Andra*, που έχει τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους και Πολωνούς καλλιτέχνες. Το 2017 ήταν υποψήφια για το Θεατρικό βραβείο Ελευθερία Σαπουτζή και το 2018 για το Θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
Έχει διδάξει πολλά σεμινάρια στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, ως μέλος του Studio Matejka* Physical Theater Group (2010-2015). Επίσης έχει διδάξει ως professor in residency στο πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νεας Υόρκης (2014) καθώς και στο πανεπιστήμιο Gonzaga στη Wasinghton State (2015). Έχει εισηγηθεί masterclasses στο πανεπιστήμιο Calarts στο Los Angeles, California (2018). Επίσης απο το 2015 διδάσκει στην Θερινή Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών, στη Medreshe, Sirince, στη Σμύρνη.
Ο Αντώνης Σταυρινός ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διατηρεί το Στούντιο 9, κατά πολλούς “ναό του αυτοσχεδιασμού”. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών και χορευτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος των CHICKN και MEATING FOR BUSINESS. Πάντα ανοιχτός σε έξυπνες προτάσεις.
Περρισότερα στο: https://donstavrinos.tumblr.com/
Η Εύα Τσούρου είναι χορογράφος, εκπαιδεύτρια και περφόρμερ σωματικού θεάτρου και εναέριων ακροβατικων με πολυετή και διεθνή εμπειρία στον χώρο του χορού, του σωματικού θέατρου και του τσίρκου. Είναι βασική εκπαιδεύτρια του Duende School of Ensemble Physical Theatrer καθώς και Movement Director του Duende Ensemble. Η δουλειά της είναι αρκετά τεχνική, αλλά τι εννοούμε αναφερόμενοι στην τεχνική; Χρησιμοποιώντας τα λόγια της Αμερικανίδας φωτογράφου Diane Arbus η τεχνική του κάθε καλλιτέχνη σχετίζεται με κάποιες ατίθασες επιλογές τις οποίες έχει τολμήσει να κάνει ώστε να βρεθεί πιο κοντά σε ερωτήματα ζωής που τον στοιχειώνουν.
Ο Άγγελος Μαστραντώνης σπούδασε σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σύνθεση στο Reid School of Music του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό την επίβλεψη του Peter Nelson. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υπό την επίβλεψη των Peter Nelson και Gareth Williams. Ως συνθέτης είχε συνεργασίες με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, τους Red Note Ensemble, τους Edinburgh Quartet, τους Chimera Ensemble, την Edinburgh University String Orchestra και το Reid School of Music Ensemble of Contemporary Music. Έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Emre Araci Composition Competition 2016 με το έργο ‘Stygian Reflections’ για ορχήστρα εγχόρδων, και πρώτο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα του Εργαστηρίου Νέων Ελλήνων Συνθετών 2014 της ΕΕΜ, με το έργο ‘Carthego Delenda Est’ για μουσικό σύνολο. Δούλεψε στην οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Dialogues Festival 2019, μέρος των εκδηλώσεων του ετήσιου Innovative Learning Week του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, χρηματοδοτούμενο από το Edinburgh College of Arts. Επίσης, έχει εργαστεί ως μουσικός αντιγραφέας για την ψηφιοποίηση μουσικών έργων του αρχείου της ΕΡΤ και καλεσμένος ενισχυτικής διδασκαλίας στο University of Edinburgh και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου συμμετέχει σε πολλών ειδών performances, θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά έργα ως συνθέτρια, performer ή σκηνοθέτης. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας, στο Φεστιβάλ Ελευσίνας: Τα Αισχύλεια, στο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο Nostros Festival, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,στο NEZ festival της Ινδίας, στο Grotowski Institute, στο Berlin Art and Science Festival, στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, στο Dance Culture Center στην Κύπρο, στο Platform Project 2018, στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Θέατρο Απόλλων κ.α., ενώ συνθέτει συχνά για ταινίες αγγλικής παραγωγής. Έχει παρουσιάσει το πειραματικό, αυτοσχεδιαστικό ντουέτο της -Searching for the enemy- σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο, κάθε φορά με διαφορετικό καλλιτέχνη και ακόμα συνεχίζει. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε για πολλά χρόνια σε masterclasses με άξονα το σωματικό θέατρο, τη φωνή και τη σύνθεση υπό την αιγίδα του Grotowski Institute, στο Song of the Goat Theater, στο L.I.S.P.A., στο Linklater Voice Center, Royal Academy of Music κ.α. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Παν/μίου. Διδάσκει σεμιναριακούς κύκλους σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στο Ιόνιο Παν/μιο ως καλεσμένη ενισχυτικής διδασκαλίας. Είναι στενή συνεργάτης στις πολυπολιτισµικές καλλιτεχνικές οµάδες Duende, Milena Principle, Teatr Andra, επίσης είναι ιδρύτρια του μουσικού σχήματος Spooky RedRum και της ερευνητικής καλλιτεχνικής ομάδας Ον OFF αλλά και του Oν Off Στούντιο.