10.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Δύο σεμινάρια από τον Κώστα Γάκη στον Κεραμεικό

Στον φιλόξενο χώρο «Μοντέρνοι Καιροί»

Ο Κώστας Γάκης μετά τις παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα με το έργο «Καπράλος, τα πρώτα βήματα» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου και την πρόσφατη πρεμιέρα του νέου έργου του «Ιστορία ενός σκύλου που τον λέγανε πιστό» στην Νότιο Κορέα ξεκινάει τα σεμινάριά του στα οποία οι ιστορίες των ανθρώπων και η μικροϊστορία των τόπων θα είναι το αντικείμενο της έρευνας καθώς και η αφορμή για μια κεφάτη, περιπετειώδη και αγαπητική βουτιά στο θεατρικό φαινόμενο.

Δύο σεμινάρια με επίκεντρο τη μνήμη, τη φύση, τις ρίζες, τον άνθρωπο και τις ιστορίες του. Δύο σεμινάρια για συλλέκτες ιστοριών, για ανθρώπους που ζωντανεύουν επάνω στην σκηνη την αλληλεγγύη και την σοφία, για ανθρώπους που στο τέλος κάθε μαθήματος νιώθων πιο θεραπευμένοι.

Δυο σεμινάρια «κοσμοαλλαχτικά» που θα οδηγήσουν σε παραστάσεις στο τέλος της διαδρομής τους μέσω των ολοκαίνουργιων, ερευνητικών μεθόδων του Κώστα Γάκη και των συνεργατών του.

Στο κέντρο της Αθήνας, στο φιλόξενο χώρο της δραματικής σχολής «Μοντέρνοι Καιροί» στον Κεραμεικό κάθε Σάββατο θα ζωντανεύουν ιστορίες ανθρώπων που αξίζει να ακουστούν.

Το ένα σεμινάριο θα ασχοληθεί με ιστορίες του τόπου μας και συγκεκριμένα με την περιοχή των Χανίων και θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με μια ομάδα που θα δουλεύει παράλληλα στα Χανιά πάνω στο ίδιο θέμα ενώ το άλλο θα έχει χαρακτήρα παγκόσμιο καθώς θα εστιάζει σε ιστορίες φυλών από όλη την υφήλιο, φυλών που ζουν σε αρμονική σχέση με τη φύση.

Με στόχο την ολιστική προσέγγιση του μυστήριου και ξεσηκωτικού παιχνιδιού που ονομάζουμε θέατρο ξεκινάει το ταξίδι αυτό. Με τεχνικές βασισμένες σε αρχέγονες τελετουργίες θα ερευνήσουμε το κεντρικό εργαλείο της θεατρικής τέχνης, την ανθρώπινη ψυχή.

Ένα θεατρικό ταξίδι ανοιχτοψυχίας λοιπόν με προορισμό την βαθύτερη σύνδεσή μας με τους άλλους και τη λαμπρότερη και πληρέστερη έκφρασή μας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο seminariagaki@gmail.com

64808730_472601406807546_4234333232637673472_n.jpg

Αναλυτική περιγραφή:

1. Εργαστήριο Υποκριτικής / Θεάτρου Ντοκουμέντου

Χανιά: Μια θεατρική Καταγραφή

Κώστας Γάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός.

Ο Κώστας Γάκης έχοντας στις αποσκευές του την εμπειρία, τα ταξίδια και τις παραστάσεις που αποτύπωσαν θεατρικά τα νησιά της Ικαρίας και της Κέρκυρας καθώς και τη συνοικία του, την Ηλιούπολη αναλαμβάνει φέτος να καταγράψει θεατρικά τα Χανιά, μια πόλη και έναν νομό γεμάτο ιστορίες από το μακρινό παρελθόν αλλά και από ένα δυναμικό, παλλόμενο παρόν.

Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την θεατρική αποτύπωση ενός τόπου και τη δημιουργία μιας παράστασης βασισμένης στις ιστορίες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους του τόπου η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι σε νοηματοδοτημένα μέρη της πόλης και του νομού των Χανίων.

Το υλικό από τις ιστορικές πηγές, τα ντοκουμέντα, τις μαρτυρίες, τα τραγούδια, τους μύθους, τα παραμύθια, τις μαντινάδες και τις συνεντεύξεις θα μετεξελιχθεί σε θεατρική δράση σύμφωνα με τις αρχές του σωματικού θεάτρου και φυσικά σύμφωνα με τη μέθοδο του Κώστα Γάκη, «Για ένα θέατρο του εφικτού» κατά την οποία άνθρωποι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, καταγωγής είτε ηθοποιοί είτε όχι καλούνται να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δημιουργικό περιβάλλον, μια “φυλή ενσυναίσθησης” όπου όλοι έχουν να μάθουν πολλά από όλους.

Το πλάνο δράσης περιλαμβάνει, εκτός των καθιερωμένων συναντήσεων της ομάδας κάθε Σάββατο στο φιλόξενο χώρο της δραματικής σχολής «Μοντέρνοι Καιροί» μια εβδομαδιαία επίσκεψη στα Χανιά την περίοδο του Πάσχα και φυσικά μια ακόμα εβδομάδα παραμονής και τελικού στησίματος της παράστασης στα Χανιά στις αρχές Ιουλίου.

Τα μέλη της ομάδας που θα δημιουργηθεί θα φιλοξενηθούν στα δυο ταξίδια τους στα Χανιά από μέλη μιας ομάδας η οποία θα δουλεύει στον πολυχώρο Youca ανάλογα υλικά μνήμης και μαρτυριών.

Στο πλευρό του Κώστα Γάκη, στη καθοδήγηση της ομάδας αλλα και σε σκηνοθετικές παρεμβάσεις θα βρίσκεται η σταθερή συνεργάτις του, ηθοποιός και story teller Νατάσα Φαίη Κοσμίδου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας στα τέλη του Ιουνίου του 2020.

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 5 Οκτωβρίου
Συναντήσεις:
κάθε Σάββατο 10:00-13:00
Διάρκεια:
Οκτώβριος 2019 – Ιούνιος 2020
Τόπος συνάντησης:
Δραματική σχολή «Μοντέρνοι Καιροί»
Κόστος:
50 ευρώ ανά μήνα
Email Αποστολής συνοπτικού βιογραφικού: seminariagaki@gmail.com

  19990169_10213058186831342_146498237553865480_n.jpg

2. Θεματικό Εργαστήριο Υποκριτικής

Από τις φυλές του κόσμου στη δική μας «φυλή»

Κώστας Γάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός.

Πολύ συχνά ο Κώστας Γάκης παρομοιάζει τα εργαστήριά του και γενικότερα τη δουλειά του με τις θεατρικές ομάδες όλης της χώρας και του εξωτερικού ως δουλειά με μια διαφορετική κάθε φορά «φυλή» μέσα στα πλαίσια της οποίας όλοι μαθαίνουμε από όλους, όλοι ανοίγουμε δρόμους στοχασμού και συναισθήματος σε όλους, όλοι θεραπευόμαστε από όλους.

Tο θέμα του σεμιναρίου αυτού λοιπόν θα ειναι η έννοια «φυλή». Ιστορίες φυλών του κόσμου που κρατούν μυστικά ενσυναίσθησης, αγάπης και οργανικής σχέσης με τη φύση που εμείς οι “πολιτισμένοι” τα έχουμε χάσει θα μετατραπούν σε θεατρική δράση με τη σκηνοθετικη και συνθετική καθοδήγηση του Κώστα Γάκη.

Ταυτόχρονα τα μέλη της ομάδας που θα δημιουργηθεί θα μοιραστούν ιστορίες από την ίδια τους τη ζωή, ή την ζωή της κοινότητας από την οποία προέρχονται ή τη ζωή των προγόνων τους οι οποίες με κάποιο τρόπο να συνηγορούν με κάποιο τρόπο με το κεντρικό θέμα «φυλή».

Τόσο το υλικό από φυλές του κόσμου όσο και το βιωματικό υλικό των μελών της ομάδας θα παρουσιαστούν σε μια ενιαία παράσταση στις αρχές Ιουλίου, μια παράσταση που θα εμπεριέχει τραγούδια, παραμύθια, χορό και αφηγήσεις από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου μέχρι και τις απόκρυφες και μονάκριβες γωνιές της ψυχής μας.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μετεξελιχθεί σε θεατρική δράση σύμφωνα με τις αρχές του σωματικού θεάτρου αλλά κυρίως σύμφωνα με τη μέθοδο του Κώστα Γάκη, «Για ένα θέατρο του εφικτού» κατά την οποία άνθρωποι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, καταγωγής είτε είναι ηθοποιοί είτε όχι καλούνται να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δημιουργικό περιβάλλον, μια «φυλή ενσυναίσθησης» όπου όλοι έχουν να μάθουν πολλά από όλους.

Στο πλάι του Κώστα Γάκη θα βρίσκεται η Νατάσα Φαίη Κοσμίδου μαζί με την οποία επινόησαν και ξεδίπλωσαν φέτος το καλοκαίρι την ιδέα για το συγκεκριμένο σεμινάριο στη θεατρική κατασκήνωση του Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου.

Το μουσικό μέρος του σεμιναρίου θα αναλάβει η Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη η οποία θα διδάξει σωματικά κρουστά με βάση τα τραγούδια των φυλών που θα διδαχθούν.

Το χορευτικό μέρος του σεμιναρίου θα αναλάβει η Σίσσυ Πιντέλα, δασκάλα αφρικανικών χορών, η οποία θα εμπλουτίσει το κινησιολογικό σύμπαν του σεμιναρίου μας με κινήσεις και αρχετυπικές χειρονομίες από ποικίλες φυλές του κόσμου.

Μια απόπειρα ανθρωπολογικού θεάτρου για την ανθρωπιά που εκλείπει. Για τη έννοια της φυλής που εκλείπει. Για κάθε τι φυσικό και οργανικό που υποχωρεί για να δώσει τη θέση του σε κάτι μη οργανικό κι αφύσικο. Για κάθε φυλή που εξαφανίζεται στη θέση της οποίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια, με πυξίδα μας και ορίζοντά μας το εκλείπον «μαζί».

Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων το υλικό που θα έχουμε συλλέξει και δουλέψει θα παρουσιαστεί σε μια ενιαία παράσταση σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 5 Οκτωβρίου
Συναντήσεις:
κάθε Σάββατο 15:00-18:00
Διάρκεια:
Οκτώβριος 2019 – Ιούνιος 2020
Τόπος συνάντησης:
Δραματική σχολή “Μοντέρνοι Καιροί”
Κόστος:
50 ευρώ ανά μήνα
Email Αποστολής συνοπτικού βιογραφικού: seminariagaki@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα