33.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ερευνητικό εργαστήρι του Δημήτρη Λάλου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ

 Όπως κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη εξελίσσεται, έτσι και το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς, όμως, εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα; Πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στον Λι Στράσμπεργκ και το Actor studio; Πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο;

 Θα αναπροσδιορίσουμε την έννοια της “μεθόδου” και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa), θα ξεκαθαρίσουμε τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομήσουμε έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης μέσα από της δικές μας αναφορές.

‘Ετσι, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα άκρα αναζητώντας την βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή.

Το μάθημα αυτο απευθύνεται σε επαγελματίες, σπουδαστές και τελειόφοιτους δραματικών σχολών που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν και να ερευνήσουν σε βάθος την υποκριτή τέχνη.

Η διάρκεια θα είναι ένα ακαδημαικό έτος και θα χωριστεί σε τρία στάδια
Στο 1ο στάδιο θα αναπτύξουμε την αντοχή και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται να έχει ο συγχρονος ηθοποιός του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα θα διευκρινίσουμε τις προθέσεις μας θέτοντας τους στόχους ως ομάδα αλλα κι ο καθένας ξεχωριστά.

Στο 2ο στάδιο θα μελετήσουμε τις βασικές αρχές τις υποκριτικής. Μέσω του αυτοσχεδιασμού θα αναπτύξουμε, θα δυναμώσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα αλλά και χρησιμοποιώντας κειμενα απο την παγκόσμια δραματουργία θα αναπροσδιορίσουμε την έννοια της “μεθόδου”. Στο μάθημα αυτο, σχεδιασμένο για επαγγελματίες, θα αναλυθούν καθαρά: ο ρόλος του βιογραφικού του χαρακτήρα , η έννοια του ενεργητικού ρήματος η εκφορά του λόγου και τα στοιχεία της ενέργειας που απαιτούνται για ενα δημιουργικό, αληθινό παιξιμο.

Στο 3ο στάδιο ο βασικός πυρήνας του εργαστηρίου θα αναλάβει ενα κείμενο και σε ερευνητικό επίπεδο θα το παρουσιάσει στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις. Προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες πρόβας, οι ηθοποιοί θα κληθούν να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία εξερεύνησης ενός ρόλου, από την ανάλυση του χαρακτήρα και την κατάρτηση του βιογραφικού του, μέχρι τους στόχους και την σκηνική προετοιμασία.

T
ο μάθημα αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενω η επιλογή θα γίνει μέσω αποστολής βιογραφικών και ακρόασης.

Τοποθεσία:
Θέατρο TempusVerum – Eν Αθήναις ( Ιάκχου 19 , Γκάζι )
Ημερομηνία: 11 /11/19- 10/4/20 (κάθε  Δευτέρα  και  Πέμπτη  10:00-13:00)
Πληροφορίες – αιτήσεις: Αιτήσεις με βιογραφικό σημείωμα: tempusverum@gmail.com

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 1/11/19

Κόστος συμμετοχής : 950 € εξόφληση σε 3 δόσεις
Ο Δημήτρης Λάλος είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Επί Κολωνώ. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Συνεργάστηκε με τους παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες Ολιβιέ Πι στο φεστιβάλ Αβινιόν και τον Λουντοβίκ Λαγκάρτ στη Comedie de Reims για το Εθνικό Θέατρο. Έχει διδάξει υποκριτική στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Bios και στο «Ακαδημία Πλάτωνος» .Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και είναι ιδρυτής της εταιρίας θεάτρου Tempus Verum αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου TempusVerum-Εν Αθήναις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα