26.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

“Το Μάθημα ως Περφόρμανς – H Περφόρμανς ως Διαδικασία Μάθησης”

Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων θα πραγματοποιηθεί και το εργαστήριο:

Το Μάθημα ως Περφόρμανς – H Περφόρμανς ως Διαδικασία Μάθησης  με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη

Τα τελευταία χρόνια καλλιτέχνες όλων των πεδίων, δάσκαλοι ,εκπαιδευτές και θεωρητικοί της τέχνης χρήσιμοποιούν την φόρμα της lecture performance όλο και πιο συχνά. Τα όρια μεταξύ τέχνης και μιας διάλεξης για την τέχνη γίνονται σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάκριτα.

Οι παραδοσιακές μορφές διαλέξεων και μαθημάτων σήμερα αντικαθίστανται από πιο δημιουργικούς και βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας που έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργή, προσωπική και ταυτόχρονα πιο σφαιρική μετάδοση της γνώσης.

Την ίδια στιγμή σε αμιγώς καλλιτεχνικές solo performances συναντάμε όλο και συχνότερα την εκπαιδευτική διάσταση, τη διδασκαλία ως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής εργασίας ή τουλάχιστον τη διάθεση αναζήτησης μιας καινούριας γνώσης.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα εργαστούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις (καλλιτεχνική/παιδαγωγική) και οι συμμετέχοντες, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους και την ιδιότητα τους, θα επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να έχει η δική τους performance.

Αρχικά θα ασχοληθούμε με όλα τα βασικά στάδια δημιουργίας μιας solo performance (ιδέα, θέμα, ανάλυση, αυτοσχεδιασμός, ενέργεια, σύνθεση, παράσταση) καθώς και με την απόκτηση μεθόδων εργασίας που αφορούν στο καθένα από αυτά και αναπτύσσουν την δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό μας.

Παράλληλα θα εξετάσουμε την εφαρμογή αυτών των αρχών στη δημιουργία μιας lecture performance, στην οργάνωση ενός μαθήματος ή μιας εκπαιδευτικής δράσης με επιτελεστικό χαρακτήρα, εστιάζοντας στην παιδαγωγική τους διάσταση και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παιδαγωγικές και θεατρικές μεθόδους που ανέπτυξε ο Dr.Jurij Alschitz με τους συνεργάτες του (Μεταξύ αυτών και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης) κατά την διάρκεια του World Theatre Training Laboratory και να αναπτύξουν τη δική τους solo/lecture performance υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε θεατρολόγους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής, performers και σε καλλιτέχνες και παιδαγωγούς όλων των πεδίων.

Διάρκεια εργαστηρίου: 40 ώρες

Κάθε Τετάρτη από 8/11/2017 έως και 24/1/2018

(Νοέμβριος: 8, 15, 22, 29

Δεκέμβριος: 6, 13, 20

Ιανουάριος: 10, 17, 24)

Ώρα: 5μμ-9μμ

Χώρος εργαστηρίου: Σπύρου Πάτση 99 (Πλησίον μετρό “Κεραμεικός”)

Κόστος: 190 ευρώ/ 150 ευρώ (Μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.)

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: per_theater_formance@yahoo.g

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δημήτρης Τσιάμης

Σκηνοθέτης-Ηθοποιός

Απόφοιτος της σχολής E.A.T.C.-ΑΚΤ ΖΕΝΤ (GITIS Class)

Μέλος του Team of Teachers του European Association for Theatre Culture

Πιστοποιημένος δάσκαλος της μεθόδου του Jurij Alschitz.

Συμμετείχε ως εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στα ερευνητικά προγράμματα, “World Theatre Training Laboratory” “The new face of acting teachers”, “Methodika,School of Dialogueκ.α.

Σκηνοθέτης της ομάδας PerTheaterFormance (“Τέχνη” του Δ.Δημητριάδη- στο Bios,“Μότσαρτ & Σαλιέρι -Το Ρέκβιεμ” του Α.Πούσκιν, στο Bios και στο International Duo Performing Arts Festival, Korea. «Ωραίοι σαν βερολινέζοι» του Δ.Τσιάμη & ομάδας PTF, στο Bios και στο P.A.i.R Festival, Broellin, Γερμανία.

«Ο Θεός Κυρίλοφ» (βασισμένο στον Α.Κυρίλοφ από τους Δαιμονισμένους του Φ.Ντοστογιέφσκι) στο Bios και στο Sint Muse Festival 2016-Mongolia ,

“Το Κλέφτικο-Μία Τελετουργία” του Γ.Πρεβεδουράκη, -Bios, “Μέγας Προφητικός Καζαμίας” -Eliart, «Η γενιά των Κόστια»- Θέατρο Φουρνος, «Στους Dada Θα Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή» -Θύρα Τέχνης, “T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope” της ομάδας PTF-Bios ,«Φετίχ» του Δ.Τσιάμη– Booze. «Το χορικό του Χρόνου» «Άδειος Χώρος-Εθνικό Θέατρο» κ.α.)

Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “Ο Ξένος”, του Α.Καμύ (Θέατρο 104 & Από Μηχανής Θέατρο) , “White Shadow-A Ritual Encounter” (Heimathafen, Neukoln, Berlin.Συν-σκηνοθεσία με τον Itay Ganot) «Εκείνος που δέχεται χαστούκια», του Λ.Αντρέγιεφ (2012.Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων).

Έχει παρουσιάσει δύο lecture-performances: “Theatre: A Time Machine”(ΑΚΤ ΖΕΝΤ -World Theatre Training Institute, Methodika Festival και Θέατρο Εμπρός)

και “Ritual and Performance”( ΑΚΤ ΖΕΝΤ -World Theatre Training Institute)

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες R.Palmieri (La prospettiva di Myskin, βασισμένο στον “Ηλίθιο” του Φ.Ντοστογιέφσκι,Teatro Dei Venti), G.Gotti (I Demoni, F.Dostoyevsky, Teatro Era), Stefano D’Argenio (La Basura-street performance, Barcelona), Τ.Ράλλη (Klein-a biography,Bios basement), Θ.Τσαπακίδη (Πρόβα Τζενεράλε, Θέατρο Άλεκτον & Θέατρο του Νέου Κόσμου) ,Μ. Λαμπροπούλου ( Ρωμαίος & Ιουλιέτα-Περιμένοντας, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου & Θέατρο Φούρνος), Ν.Πουλοπούλου (Golfo 2, Θέατρο Φούρνος) κ.α.

Έχει διδάξει υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στην Αθήνα, στο Λονδίνο (East 15 Acting School), στο Βερολίνο (ΑΚΤ ΖΕΝΤ), στο Ταταρστάν (Nauruz Festival), στην Ιταλία (Teatro Cajka ), στην Κορέα (International Duo Performing Arts Festival) και στην Κύπρο (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα