Πώς το αστικό ανάγλυφο μπορεί να γίνει συναισθηματικό και το συναισθηματικό παράσταση χορού / θεάτρου; Πώς ο ιστορικός και αισθητηριακός χάρτης μιας γειτονιάς, μπορεί να δώσει έμπνευση για performance; Πώς από την γνωριμία και την καταγραφή του παρελθόντος και του παρόντος μιας γειτονιάς μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια νέα σχέση μαζί της, μέσα από μια περιπατητική παράσταση στους δρόμους και τις πλατείες της;
Το παρόν εργαστήριο είναι το 1ο προετοιμασίας της παράστασης Dourgouti Island Hotel η οποία θα γίνει στους δρόμους της γειτονιάς του Δουργουτίου (προσφυγικά Νέου Κόσμου) τον Ιούνιο 2015. Αντλεί υλικό από τη σειρά δράσεων έρευνας της γειτονιάς με τίτλο Dourgouti Island Hotel Project που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2014: 16 δράσεις από κατοίκους, τοπικούς φορείς, φίλους της γειτονιάς, πολιτισμικές ομάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα με τελικό σκοπό να συλλέξουν αρχειακό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες για το χτες, το σήμερα και τα όνειρα της γειτονιάς των προσφυγικών κατοικιών.
Το σεμινάριο και όλο το πρόγραμμα Dourgouti Island Hotel αποτελεί μέρος του προγράμματος παραστάσεων στη πόλη UrbanDig της μη κερδοσκοπικής ομάδας παραστατικών τεχνών “όχι παίζουμε”.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο, που εντάσσεται στο κύκλο σεμιναρίων του στούντιο “Κινητήρας” στο Κουκάκι, απευθύνεται σε καθιερωμένους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες στον χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιούς /χορευτές /μουσικούς /σκηνογράφους κλπ). Η συμμετοχή στο σεμινάριο δεν συνδέεται υποχρεωτικά με συμμετοχή στην παράσταση.
Το εργαστήριο καθοδηγείται από τον Γιώργο Σαχίνη και την Ειρήνη Αλεξίου της ομάδας “όχι παίζουμε / UrbanDig Project”
Δηλώσεις συμμετοχής:
Κινητήρας Studio: info@kinitiras.com ή στο 210-9248328
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα 11742
Κόστος: 150 €* και φέρτε ένα φίλο δωρεάν
Κάθε Σάββατο από 17/1/2015 έως και 28/3/2015 11.00-15.00
Λίγα λόγια για το Δουργούτι:
Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.
Το Dourgouti Island Hotel είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης. Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 16 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.
Λίγα λόγια για την ομάδα “όχι παίζουμε”:
Η ομάδα «όχι παίζουμε» δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project η αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Επανα-συστήνει την πόλη μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές. Το 2010 διακρίθηκε στο International Eco-art Contest & Exhibition στη Ρώμη με το έργο “Μάχη του Μαραθώνα μ.Χ» και το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στο TedxAthens Challenge 2011 από το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η παράσταση της ομάδας για τον Λαπαθιώτη προτάθηκε για δύο βραβεία από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2006. Η ομάδα επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Ελληνικό περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 παρουσιάζοντας τις δύο παραστάσεις της στο Φράγμα Μαραθώνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2010 και 2012.
Γιώργος Σαχίνης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΑ Advanced Theatre Practice της σχολής Central School of Speech and Drama (Λονδίνο, Μάιος 2003), του “Institute of the Arts” του Πανεπιστημίου “Duke” των Η.Π.Α. με έμφαση στο performance art και literature και των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστημίων Duke (Bachelor’s Degree) και Berkeley CA (Master’s Degree). Είναι ιδρυτής – σκηνοθέτης της ομάδας «όχι παίζουμε» και σκηνοθέτης των παραστάσεών της.
Ειρήνη Αλεξίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χορό στην επαγγελματική σχολή «Ραλλού Μάνου» και στην σχολή «Susan Klein School – Susan Klein technique» (Ν.Υόρκη) και yoga στην σχολή «Atmananda Yoga Center» (Ν. Υόρκη). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια χορού με τους J. Nelson, M. Stuart, K. Duck, M. Tompkins, P. Douglas, O. Flomin, J. Monson, D. Dorfman και άλλους. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια αρχαίου δράματος του κέντρου «Δεσμoί», του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Άρη Ρέτσου. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες «όχι παίζουμε», «Ad Lib» της Κατερίνας Παπαγεωργίου, «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη, «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, «Unplugged» του Josef Szeiler, και με τους χορογράφους F.Ruchert και S.Forti. Είναι συνιδρυτής και χορογράφος της ομάδας «όχι παίζουμε». Έχει επίσης χορογραφήσει στο Μέγαρο Μουσικής, στο Εθνικό Θεάτρο, στο Θέατρο Προσκήνιο και συνεργαστεί με τους Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Σαρηγιάννη και Σ. Γκάγκα. Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει εργαστεί ως βοηθός του Σ. Λιβαθινού. Το Δεκέμβριο του 2005 τιμήθηκε με βραβείο από την Νομαρχία Αργολίδος για την συνεισφορά της στο Πολιτισμό.
Σας περιμένουμε σε ένα ταξίδι μαγικό!
Δηλώσεις συμμετοχής:
Κινητήρας Studio: info@kinitiras.com ή στο 210-9248328
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα 11742
Επικοινωνία «Όχι Παίζουμε»:
Οργάνωση Παραγωγής: Δώρα Σάββα
Επικοινωνία: Δέσποινα Γιαβάσση & Σοφία Στρωτού (social media)
dourgouti@gmail.com | 6985069300|
Web: www.dourgouti.gr
Visit us on Facebook | Vimeo | Youtube | Twitter |