Η Πάροδος, το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (studio residency), που εγκαινιάσαμε το 2021, έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνεςιδες@ από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος in situ. Η ερευνητική διαδικασία έχει πρακτικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται σε δύο στάδια: το πρώτο στάδιο (έρευνα) πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο στάδιο (εφαρμογή) στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Φέτος, τον συντονισμό έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.
Το εργαστήριο φέρνει στο επίκεντρο τον Πολίτη, τον άνθρωπο χωρίς όνομα, που επηρεάζει και καθοδηγεί την πορεία μιας Πόλης, την πορεία ενός έργου. Με αφορμή αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη, τις Ικέτιδες του Αισχύλου και τους Πέρσες του Αισχύλου θα γίνει μια διακειμενική ανάλυση και έρευνα γύρω απο τον Χορό και τη δυναμική του. Τα μέλη του Χορού, συχνά παραγκωνισμένα, αποδεικνύουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη διαδρομή και στον μηχανισμό ενός έργου. Η φωνή των πάντα ανώνυμων στην Τραγωδία, σ’ αυτά τα έργα φαντάζει εκκωφαντική και μοιάζει να υπερασπίζεται τα αυτονόητα δικαιώματα μιας ξεχασμένης -ακόμη και σήμερα- Δημοκρατίας.
Με πολύτιμους συνεργάτες τον Δημήτρη Καμαρωτό (μουσική δραματουργία και σύνθεση), τον Τάσο Καραχάλιο (κινητική δραματουργία και εφαρμογή) και την Γκέλυ Καλαμπάκα (δραματουργική ανάλυση και διακειμενικότητα), θα επιχειρήσουμε να ακουμπήσουμε αυτό το υλικό τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με σκοπό να δημιουργηθεί εντός εργαστηρίου μια εντελώς νέα δραματουργία και μια σκηνική γλώσσα που θα ανα-συνθέσει το τόσο πολύτιμο υλικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας όχι ως μουσειακό είδος αλλά ως ένα ενεργό επιχείρημα. Ως ένα κρίσιμο παροντικό αίτημα.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.
Διάρθρωση του προγράμματος
Η ομάδα θα εργαστεί στο θέατρο Ροές (Δευτέρα 16 Ιουνίου έως και Σάββατο 21 Ιουνίου) και στη συνέχεια στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Δευτέρα 23 Ιουνίου – μετάβαση στην Επίδαυρο) έως και Κυριακή 29 Ιουνίου (αναχώρηση από την Επίδαυρο).
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 21.00, με κλειστή παρουσίαση.
Διαδικασία υποβολής αίτησης
Θα επιλεγούν έως 12 συμμετέχοντεςουσες
Η ομάδα θα προκύψει από διαδικασία ανοιχτής πρόσκληση
Προδιαγραφές συμμετοχής
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέουςες@ καλλιτέχνεςιδες@ (ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτεςιδες@, χορογράφους-@, χορευτέςριες*@) που έχουν ολοκληρώσει τις καλλιτεχνικές σπουδές τους στη σκηνοθεσία Θεάτρου, τον Χορό ή/και τη Χορογραφία, την Υποκριτική, τη Θεατρολογία ή και το Λυρικό θέατρο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Αίτηση
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
Αντίγραφο πτυχίου (2019-2024, για τελειόφοιτους του 2025 βεβαίωση σπουδών)
Σύντομο κείμενο (max 500 λέξεις) ως απάντηση στην ερώτηση: Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να ανεβαίνει το Αρχαίο Δράμα σήμερα;
Κόστος Συμμετοχής: 150 ευρώ
Ο τρόπος υποβολής του ποσού θα σας κοινοποιηθεί με email.
Το κόστος συμμετοχής καλύπτει διαμονή με ημι-διατροφή στην Παλαιά Επίδαυρο, μεταφορά από την Αθήνα στην Επίδαυρο και αντίστροφα.