34.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

«Αυτόχειρες παρθένοι» της Susanne Kennedy στην Πειραιώς 260

Το 1993 ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, Τζέφρι Ευγενίδης, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα. Οι «Αυτόχειρες παρθένοι» αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και έκαναν γνωστό τον Ευγενίδη σε όλο τον κόσμο, πολύ πριν το “Middlesex”, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και καθιερώθηκε ως ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς του 21ου αιώνα.

Οι «Αυτόχειρες παρθένοι» είναι οι πέντε έφηβες αδελφές Λίσμπον, που ζουν με τους γονείς τους στο Μίσιγκαν της δεκαετίας του 1970. Κάθε εφηβικό σκίρτημα, κάθε διάθεση ελευθερίας συνθλίβεται από τους καταπιεστικούς γονείς τους. Η ασφυξία που βιώνουν οι αδελφές Λίσμπον θα έχει τραγική κατάληξη.

Ωστόσο, αυτό που έκανε τις Αυτόχειρες παρθένους να ξεχωρίσουν δεν είναι μόνο η πλοκή, αλλά και ο καθηλωτικός τρόπος αφήγησης: οι αναγνώστες μαθαίνουν τα πάντα μέσω των περιγραφών -σε πρώτο πληθυντικό- μιας ανώνυμης ομάδας εφήβων αγοριών, που παρακολουθούσαν γοητευμένα τη ζωή των κοριτσιών.

Τα αγόρια, προκειμένου να μπορέσουν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα, φέρνουν στην αφήγηση μυρωδιές, ήχους, αντικείμενα και εικόνες, δίνοντας στην ιστορία μία ονειρική διάσταση και βάζοντας και τον αναγνώστη στη θέση του παρατηρητή-γείτονα. Το 1999, η Σοφία Κόπολα έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με τη διασκευή του μυθιστορήματος στον κινηματογράφο -η ομώνυμη ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Η δύναμη του μυθιστορήματος δεν έχει πάψει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η Susanne Kennedy (Σουζάννε Κέννεντυ), από τις σημαντικότερες ανερχόμενες παρουσίες του γερμανικού θεάτρου, διασκευάζει για τη σκηνή τις Αυτόχειρες παρθένους, σε συμπαραγωγή δύο μεγάλων θεατρικών οργανισμών της Γερμανίας, της Münchner Kammerspiele και της Volksbühne Berlin.

Susanne_Kennedy_Aftoxeires2@Judith_Buss_421x640.jpg

Η επιστροφή της στη Γερμανία, μετά από χρόνια καριέρας στην Ολλανδία, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη θεατρική σκηνή της χώρας της, όπου θεωρείται εκπρόσωπος του φεμινιστικού θεάτρου. Η Kennedy έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Theatrical Realities το 2017 (XIV Europe Prize Theatrical Realities), βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους και καινοτόμους δημιουργούς για την προσφορά τους στο ευρωπαϊκό θέατρο.

Στη δική της προσέγγιση στο έργο του Ευγενίδη, την ιστορία αφηγούνται οι ενήλικες πλέον άντρες γείτονες των πέντε αδερφών Λίσμπον, προσκαλώντας το κοινό να μοιραστεί το ηδονοβλεπτικό τους βλέμμα και να συμμετάσχει στο νοερό τους ταξίδι. Η Kennedy ακολουθεί τη δομή της Θιβιετιανής Βίβλου των Νεκρών και ενσωματώνει κείμενα του αμερικανού ψυχολόγου και γκουρού του LSD, Τίμοθυ Λήρυ.

Η παράσταση συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του σκηνοθετικού στίγματος της Kennedy, που την έκαναν να ξεχωρίσει στη σύγχρονη θεατρική σκηνή: ασύγχρονη αφήγηση (voiceover), εκτενή χρήση μάσκας και multimedia, που δημιουργούν μία ιδιαίτερη αισθητική.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

04 Ιουλίου 2019 / Συζήτηση με τη σκηνοθέτρια μετά την παράσταση

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Susanne Kennedy
Voiceover: Çiğdem Teke
Σκηνικά: Lena Newton
Κοστούμια: Teresa Vergho
Ήχος: Richard Janssen
Βίντεο: Rodrik Biersteker
Φωτισμοί: Stephan Mariani
Δραματουργία: Johanna Höhmann
Βοηθός σκηνοθέτη: Anta Helena Recke
Βοηθός σκηνογράφου: Andrea Perez
Βοηθός ενδυματολόγου: Sophia May
Βοηθός ήχου: Rinsede Jong
Σκηνική διεύθυνση: LutzMüller-Klossek

Παίζουν: Hassan Akkouch, WalterHess, Christian Löber, Damian Rebgetz, Ingmar Thilo/Kristin Elsen

Παραγωγή: Münchner Kammerspiele σε συμπαραγωγή με τη Volksbühne Berlin

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: www.youtube.com/watch?v=eb_1Xm08tdI 

Πειραιώς 260 – Χώρος Η
04-05 Ιουλίου 2019, 21:00

Συνάντηση με τη Γερμανίδα σκηνοθέτρια θεάτρου Susanne Kennedy

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019

02 Ιουλίου 2019, 17:30, Γνωριμία με τη Susanne Kennedy στον χώρο τέχνης «State of Concept»
03 Ιουλίου 2019, 10:00-12:00, Workshop για τη δουλειά της Susanne Kennedy στο Appar at Athen
04 και 05 Ιουλίου 2019, 21:00, παραστάσεις «Αυτόχειρες Παρθένοι / The Virgin Suicides» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πειραιώς 260

Χώροι:
State of Concept: Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα 117 41, Τηλ. 2130318576
(Μετρό: Συγγρού Φιξ), είσοδος ελεύθερη
Apparat Athen: Βρύγου 10, Αθήνα 117 43 (Μετρό: Συγγρού Φιξ)
Συμμετοχή δωρεάν με δηλώσεις συμμετοχής
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πειραιώς 260, www.greekfestival.gr

Η Susanne Kennedy, μία από τις σημαντικότερες ανερχόμενες δυνάμεις του θεάτρου στη Γερμανία, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Goethe-Institut Athen, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το έργο της «Αυτόχειρες Παρθένοι / The Virgin Suicides» στις 04 και 05 Ιουλίου 2019.

Πρόκειται για μία θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Jeffrey Eugenides, το οποίο έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στο κοινό και μέσω της μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη από τη Sophia Coppola.

Η σκηνοθεσία της Susanne Kennedy ακολουθεί τη δομή της Θιβετιανής Βίβλου των Νεκρών και ενσωματώνει κείμενα του Αμερικανού ψυχολόγου και γκουρού ψυχεδελικών εμπειριών Timothy Leary.

Μία παραγωγή των Münchner Kammerspiele και της Volksbühne Berlin.

Η Γερμανίδα σκηνοθέτρια έρχεται τώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα. Με αυτήν την ευκαιρία διοργανώνουμε στις 02 και 03 Ιουλίου 2019 δύο εκδηλώσεις για να παρουσιάσουμε την ίδια και το έργο της στον ελληνικό κόσμο του θεάτρου και στο ενδιαφερόμενο κοινό:

02 Ιουλίου 2019, 17:30, Γνωριμία με τη Susanne Kennedy στον χώρο τέχνης «State of Concept»
Συνομιλήτρια: Stefanie Diekmann, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μέσων, Θεάτρου και Δημοφιλούς Κουλτούρας του Πανεπιστημίου Hildesheim
Εισηγητής: Γιάννης Μόσχος, θεατρικός σκηνοθέτης, θεατρολόγος

Σε αγγλική γλώσσα.

03 Ιουλίου 2019, 10:00-12:00, Workshop για τη δουλειά της Susanne Kennedy στο Apparat Athen.
Διευθύνει η Stefanie Diekmann, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μέσων, Θεάτρου και Δημοφιλούς Κουλτούρας του Πανεπιστημίου Hildesheim

Σε αγγλική γλώσσα
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 1η Ιουλίου: iris.asimakopoulou@goethe.de 

04 και 05 Ιουλίου 2019, 21:00, παραστάσεις «Αυτόχειρες Παρθένοι / The Virgin Suicides» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πειραιώς 260
Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Με τη φιλική υποστήριξη του State of Concept και του Apparat Athen.

Βιογραφικό της Susanne Kennedy:
– Münchner Kammerspiele
– Volksbühne Berlin

Βιογραφικό της Stefanie Diekmann

Η Stefanie Diekmann είναι καθηγήτρια Θεωρίας των Μέσων και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσων, Θεάτρου και Δημοφιλούς Κουλτούρας του Πανεπιστημίου του Hildesheim. Αρθρογραφεί, ερευνά και διδάσκει γύρω από τα θέματα της αμοιβαίας σχέσης και επιρροής διαφορετικών μέσων (intermediality), της θεωρίας της εικόνας και της αισθητικής των μέσων.

Το 2016 και το 2018 ήταν υπότροφος στα ερευνητικά κέντρα των Πανεπιστημίων της Κωνσταντίας και της Βαϊμάρης, αντίστοιχα. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: “Dasgeteilte Bild: Diedigitale Fotografie” (επιμ., Κωνσταντία 2019), “Die Attraktion des Apparativen” (Μόναχο 2019) και “Dieandere Szene” (επιμ., Berlin 2014), δοκίμια, άρθρα καταλόγων και κριτικές ταινιών για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Der Freitag», καθώς και βιβλιοκρισίες και μια στήλη για κόμικς στο διαδικτυακό περιοδικό perlentaucher.de.

Links:
www.greekfestival.gr
greekfestival.gr/festival_events
stateofconcept.org/
www.facebook.com/apparat.athen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα