Στο Νομισματικό Μουσείο, σε μία από τις επτά κατοικίες που σχεδίασε και οικοδόμησε ο Τσίλερ, στην οικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν ο «Τρελαντώνης» συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους λίγες ημέρες πριν κάνει την πρεμιέρα του στις 10 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Βέμπο.
Στο εντυπωσιακό κτίριο, στην αίθουσα που ο Σλήμαν έδινε τις δεξιώσεις, μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για το κτήριο και την ιστορία του.
Ο θίασος όλος ήταν εκεί, φορώντας τα εντυπωσιακά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ , ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα σκηνικά και μας έδωσαν ένα πρώτο δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του με επικεφαλής τον Σταύρο Σβήγκο ο οποίος ερμηνεύει και τον ζωηρό ήρωα της Πηνελόπης Δέλτα.
Η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί την παράσταση η οποία μας μίλησε με αγάπη και ενθουσιασμό για τον Τρελαντώνη, τον ήρωα της παιδικής ηλικίας μας όλων μας, του βιβλίου που είναι το πιο πολυδιαβασμένο της ελληνικής παιδικής ηλικίας.
Ένα βιβλίο που με αφορμή το «ξε-καλοκαίριασμα» μιας παρέας παιδιών (όλοι μας ως παιδιά έχουμε φιλοξενηθεί κάποιο καλοκαίρι σε οικογενειακά-φιλικά σπίτια) μας ωθεί και ανακαλούμε τη μαγεία της παιδικής ηλικίας.
«Η παράσταση», εξηγεί, «έχει στηριχτεί στις ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα και όχι μόνο στον Τρελαντώνη, και αυτό αποτελεί και το μεγάλο μήνυμα της: εξυμνεί την αξία της μνήμης και γι’ αυτό καλούμε όλους να έρθουν και να θυμηθούν, και να αφηγηθούν μια δική τους ιστορία, και να προτρέψουν τα παιδιά τους να θυμούνται. Γιατί η μνήμη είναι ζωή».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, ο οποίος έγραψε τη μουσική της παράστασης, που όπως εξήγησε περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα της μουσικής και των ειδών του, από μπαρόκ μέχρι ραπ και ροκ, κάτι που έγινε όχι επιτηδευμένα αλλά βγήκε αυθόρμητα διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το έργο.
«Είμαι η μουσική του ανθρώπου του 21ου αιώνα, για ένα έργο που γράφτηκε τον 20ο αιώνα και αφορά τη ζωή του 19ου αιώνα», σχολίασε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως τους αρχικούς ενδοιασμούς του για το αν το έργο είναι ξεπερασμένο ή αν μπορεί σήμερα να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών, τους διέλυσε η 7χρονη κόρη του, η οποία ξετρελάθηκε όταν της διάβασε το βιβλίο.
Με τη βεβαιότητα ότι τελικά τα παιδιά δεν αλλάζουν, είναι σε όλες τις εποχές τα ίδια, ο Τρελαντώνης μας έκλεισε το μάτι και μας ανανέωσε το ραντεβού για το Θέατρο Βέμπο, που από τις 10 Νοεμβρίου θα «ξε-καλοκαιριάζουμε» και μεις μαζί του.
Μέχρι τότε θα διαβάσουμε ξανά το βιβλίο, που μας προσφέρθηκε σε ένα πανέμορφο αμπαλάζ δια χειρός Γιάννη Μετζικώφ
γράφει ο Κώστας Ζήσης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ