«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της, η περιουσία της. Και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς». Σε μια χώρα που ο πολιτισμός δεν πρωταγωνιστεί πια και οι ηθοποιοί θεωρούνται «πολίτες δεύτερης διαλογής», μια παράσταση «στήνεται» μπροστά στους θεατές και με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη μιλάει για την σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου.
Παρουσίαση – Περίληψη
Σημείωμα του θέατρου:
To «2013 / Melina M.» είναι η δεύτερη προσωπική σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Κωνσταντίνου Ασπιώτη μετά το περσινό «Να ΄ρθω μαζί σου;» που παίχτηκε με επιτυχία για 4 μήνες στην κεντρική σκηνή του 104, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
Ο σκηνοθέτης έχοντας στο πλευρό την ομάδα των ικανών συντελεστών του, και 4 από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, καταπιάνεται με ένα καινούριο πείραμα, πάνω στο άξιο συζήτησης θέμα του ελληνικού πολιτισμού εν έτει 2013.
Αφορμή, εκκίνηση και αντικατοπτρισμός πάνω σε αυτό το θέμα, γίνεται η Μελίνα Μερκούρη, η οποία εκτός των άλλων υπήρξε κατά το παρελθόν η μακροβιότερη υπουργός πολιτισμού στην Ελλάδα.
Η παράσταση αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλει τη σημερινή κατάσταση, με την ανυπαρξία προσοχής –που αρμόζει– στον πολιτισμό, αλλά και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί –και όχι μόνο– στις δύσκολες αυτές ημέρες μας.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων «Off Οff Athens» τον Ιούνιο του 2013 για δυο μόνο παραστάσεις αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης
Δραματολόγος: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια φωνητικών αυτοσχεδιασμών: Μίνως Θεοχάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λάζαρος Βαρτάνης
Παίζουν:
Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Λάζαρος Βαρτάνης
Ελένη Κάκκαλου
Ζωή Καραβασίλη
Μάριος Μακρόπουλος
Θέατρο «Επί Κολωνώ» – Κεντρική σκηνή
Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου 2013
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 19:15, Κυριακή: 21:15
Tιμές εισιτηρίων:
Tιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 10,00€
Φοιτητικό/μαθητικό: 7,00€
Ανέργων: δωρεάν (συγκεκριμένος αριθμός θέσεων)
Διάρκεια: 50 λεπτά
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Είπαν για την παράσταση:
Η παράσταση είχε ομοιογένεια, ήταν γρήγορη, σχεδόν κινηματογραφικής ταχύτητας, με αξιοθαύμαστους αυτοσχεδιασμούς, χωρίς καθόλου χάσματα, με ύφος δηκτικό, φρέσκο, ορμητικό, νεανικό και, όσο χρειαζόταν, καταγγελτικό. Μια παράσταση, όπως θα έλεγε και η ίδια η Μελίνα, παλικαρίσια.
Ειρήνη Αιβαλιώτου (www.catisart.gr)
Η δουλειά που έγινε σ΄ αυτή τη μικρή περφόρμανς η οποία κράτησε παραπάνω από 35΄ (ευτυχώς) είναι υποδειγματική από κάθε άποψη. Η παράσταση σε γοργούς αλλά καλά μελετημένους ρυθμούς, διαπνέεται από χιούμορ, σαρκασμό, αυθεντική συγκίνηση και εύστοχα σκηνοθετικά ευρήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα την ξαναδούμε σε μια πιο εξελιγμένη (από άποψης διάρκειας εννοώ) εκδοχή της, κι ότι θα έχουμε ανάλογα δείγματα από πολλούς νέους Έλληνες δημιουργούς αφού εν τέλει η τέχνη, τέτοια τέχνη φυσικά, αξιοποιεί την δυσχέρεια και παρηγορεί την μελαγχολία, προσφέροντας ταυτόχρονα μια ενίοτε επώδυνη αλλά πάντα πολύτιμη συνειδητοποίηση.
Μαρία Κυριάκη (www.episkhinis.gr)
Η ομάδα «Κατά Λάθος» μόνο κατά λάθος δεν υλοποίησε την παράσταση που απολαύσαμε! Ουσιαστικά έκανε πράξη την ρήση που υπάρχει στους καλλιτεχνικούς και όχι μόνο κύκλους, ότι το ταλέντο δηλαδή αποτελεί το 10% ενώ το υπόλοιπο είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά… Επί σκηνής παρακολουθούσαμε ένα δεμένο ανσάμπλ ηθοποιών και σκηνοθέτη που κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον μας με την δυναμική και τον γρήγορο ρυθμό του… Μια άρτια παράσταση, σοβαρή, με χιούμορ και ευφυής…
Φωτεινή Τσαρδούνη (www.culturenow.gr)
Έχοντας δει και την παράσταση του χειμώνα «Να ΄ρθω μαζί σου;» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη πιστεύω ολόκληρη ότι είναι συμπαντικά συμφωνημένο να μη χαθεί ούτε δράμι από τα γερά μυαλά, τις σεμνές ψυχές, τα δυνατά χέρια. Η αντίσταση στην ασχήμια είναι υπόθεση κόπου και αξιοπρέπειας…
Χρύσα Φωτοπούλου [www.onlytheater.gr]