«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά, από την ομάδα Οι Βικτωριανοί, στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Η παρέα των Βικτωριανών μετακομίζει στον Κεραμεικό και παρουσιάζουν ένα «θέατρο στο τραπέζι». Ένα θεατρικό αναλόγιο δηλαδή λίγο πριν σηκωθεί από το τραπέζι. Ένα théâtre à table από την καρδιά του Παρισιού απευθείας στην καρδιά του Κεραμεικού! Το θέατρο στο τραπέζι είναι μια μορφή δραματοποιημένης ανάγνωσης, λίγο πριν το θεατρικό έργο ανέβει στη σκηνή, με όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν το ανέβασμα του έργου.
Η κωμωδία «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή είναι το έργο που σας προτείνουμε και ο λόγος που το επιλέξαμε είναι η γλώσσα. Άλλωστε, το έργο μας ταξιδεύει σε μιαν αλλοτινή εποχή, στην Κωνσταντινούπολη του 1830, όπου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, η γλώσσα είναι πλούσια σε ιδιωματισμούς και δάνεια από τούρκικες και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο χειρισμός του Μισιτζή στο θέμα του λόγου είναι πρόκληση και για τον ηθοποιό και για τον θεατή. Είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας, την οποία τιμούμε και μάλιστα σε μια εποχή που διαφαίνεται έντονα η ανάγκη της επαναφοράς στις ρίζες μας, ίσως με μια γλυκιά νοσταλγία, αλλά και σαν σε μια επανεκκίνηση με μια ιδιαίτερη προσέγγιση σε εναλλακτικούς χώρους.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο ήρωας Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή «Ο Φιάκας» ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870, βουτηγμένος στα χρέη. Νεαρός, κομψευόμενος και πονηρός, παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Αυτή, συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και φαντασιόπληκτη, γίνεται εύκολα θύμα του. Η κωμική πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η πραγματική του κατάσταση και μεταμορφώνεται σε Γερμανό βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη.
Το έργο μάς μεταφέρει στην Ελλάδα της μετεπαναστατικής εποχής και παρουσιάζει τους ανθρώπους με τις αγωνίες τους, όπως τον υπηρέτη με τη γνωστή καπατσοσύνη που βλέπουμε στα έργα των Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων και τους γυναικείους χαρακτήρες που θέλουν να μιμηθούν τις κυρίες των ξένων που κάθε φορά εγκαθιστόνταν στη χώρα μας. Συναρπαστικό στοιχείο κι ένας επιπρόσθετος λόγος που επιλέξαμε το έργο είναι οι ιδιωματικοί γλωσσικοί κώδικες και το πλούσιο κοσμοπολίτικο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες τον 19ο αιώνα, με εκφράσεις και λέξεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
Λίγα λόγια για την ομάδα Οι Βικτωριανοί
Η παρέα των Βικτωριανών δημιουργήθηκε το 2013 από καλλιτέχνες της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας. Έκτοτε, έχουμε παρουσιάσει αφιερώματα σε πολλούς Έλληνες κυρίως συγγραφείς όπως οι: Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Κεχαΐδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Η γυναικοκρατία» του Βυζάντιου, αποσπάσματα έργων του Κεχαΐδη, «Ένα δώρο» της Άννας Δαμιανίδη, «Θόρυβοι» έργο μέσα από αυτοσχεδιασμούς, και τώρα ο «Φιάκας» του Μισιτζή.
Εμπνευστής μας είναι ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Η παρέα των Βικτωριανών απαρτίζεται από ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και στην ευρύτερη περιοχή του 6ου διαμερίσματος.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Δημοσθένης Μισιτζής (1826-1911)
Σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίντα Πεπέ
Αφίσα: Θανάσης Κεφαλάς
Διανομή ρόλων:
Φιάκας: Νίκος Πανόπουλος
Γιάννης: Νίκος Αναστασόπουλος
Ευανθία: Αννα Μωραΐτου
Κοκκώνα Φρόσω: Κλεοπάτρα Ροντήρη
Καζαμίας: Μπάμπης Ούστογλου
Πληροφορίες:
Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54
Χάρτης: https://goo.gl/maps/ZmeoVdWayiiw5Xx68
Τηλέφωνο: 2103454831
Facebook page: www.facebook.com/mikroskerameikos
Μόνο για δύο παραστάσεις, τις Κυριακές 11 και 18 Ιουνίου 2023 στις 19:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος), με δωρεάν ποτό (κρασί ή μπύρα)
Προπώληση εισιτηρίων:
TICKET SERVICES
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr/event/o-fiakas
Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου
Επιμέλεια άρθρου: Σέρρας Πλάτων