thumbnail_1615362795919blob.jpg
 
ΣΥΝΟΨΗ

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Ο ”Απόστρατος” γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.\ 
 

Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός.

Ο ”Απόστρατος” καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης».

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Σενάριο: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
Παραγωγοί: ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
Εταιρία Παραγωγής: FALIRO HOUSE
Συμπαραγωγοί: ΕΡΤ, με την υποστήριξη του ΕΚΚ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΖΩΗ ΜΑΝΤΑ
Μοντάζ: ΣΤΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνικά: ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΛΙΔΗΣ
Σχεδιασμός Ήχου: ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ
Ηχοληψία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μουσική Σύνθεση: ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΕΓΚΛΗΣ
Κουστούμια: ΑΛΚΗΣΤΗ ΜΑΜΑΛΗ
Μακιγιάζ / Μαλλιά: ΙΩΑΝΝΑ ΛΥΓΙΖΟΥ
Casting: ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΝΗ, ΑΚΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΦΕΣΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΑΡΡΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΧΑΤΖΗ,ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ και η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥΒΡΑΒΕΙΑ

60ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
*Βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού
*Βραβείο Νεότητας από την κριτική επιτροπή φοιτητών του ΑΠΘ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
*Βραβείο Σεναρίου ΙΡΙΣ 2020

KINENOVA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Belgrade International Film Festival, KINENOVA International Film Festival, Los Angeles Greek Film Festival, NY Greek Film Expo, Transylvania International Film Festival, Montreal Greek Film Festival, EU Film Festival, Berlin Filmbox

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale Talent Campus και Sarajevo Talent Campus. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η κωμωδία «Ο ΞΕΝΑΓΟΣ» (2011), προβλήθηκε σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ «ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ» (2018) βρίσκεται ακόμη στο φεστιβαλικό κύκλωμα, ενώ η ταινία μυθοπλασίας «ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ» που ακολούθησε έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας. Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερου σεναρίου καθώς και με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο KINENOVA IFF. To 2014 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «ΕΦΤΑ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ» το οποίο αυτή την περίοδο αναπτύσσει σε ταινία animation μεγάλου μήκους. Από το 2015 διδάσκει κινηματογραφικό σενάριο σε ιδιωτικές σχολές της Αθήνας.

Πληροφορίες

  • Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για όλους, καθώς θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια διανομή (χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς) μέσω της Viva.gr. Μπορείτε να απολαύστε την ταινία από την άνεση του σπιτιού σας με δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων.
  • Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας και να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.
  • Τιμή εισιτηρίου: 5,5  ευρώ
  • Η ταινία θα προβάλλεται σε συγκεκριμένες ώρες: 00.00, 03.00, 06.00, 08.00, 11.00, 18.00 και 21.00. Ωστόσο ο θεατής θα έχει περιθώριο να την δει για άλλες τέσσερις ώρες μετά την ώρα έναρξης.