Μιας και σε μία εβδομάδα έχουμε την 87η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά κυρίως ως Βραβεία Όσκαρ, θα τιμήσει τις καλύτερες ταινίες του 2014, θα σας παρουσιάσω μία ταινία που πιστεύω θα πάρει τις περισσότερες διακρίσεις…
Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στο Θέατρο Ντόλμπι στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια και οικοδεσπότης της τελετής θα είναι ο Νιλ Πάτρικ Χάρις.
Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2015 από την πρόεδρο της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς, τους σκηνοθέτες Τζ. Τζ. Έιμπραμς και Αλφόνσο Κουαρόν και τον ηθοποιό Κρις Πάιν.
Η Θεωρία των Πάντων είναι βρετανική βιογραφική, δραματική, αισθηματική ταινία παραγωγής 2014. Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ και αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τον θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ καθώς και τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία στη φυσική. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζέιμς Μαρς και το σενάριο έγραψε ο Άντονι Μακάρτεν. Πρωταγωνιστούν ο Έντι Ρέντμεϊν και η Φελίσιτι Τζόουνς ενώ συμμετέχουν και οι Τσάρλι Κοξ, Έμιλι Γουάτσον, Σάιμον ΜακΜπέρνεϊ, Κρίστιαν Μακέι και Ντέιβιντ Θιούλις.
Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 7 Σεπτεμβρίου 2014. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 7 Νοεμβρίου 2014 ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2015. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς με τους περισσότερους να επαινούν τις ερμηνείες και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Α’ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες των Ρέντμεϊν και Τζόουνς ανίστοιχα και δέκα υποψηφιότητες για BAFTA. Βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερη Μουσική και Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα για την ερμηνεία του Ρέντμεϊν. Ο Ρέντμεϊν βραβεύτηκε επίσης με το Screen Actors Guild Award Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο.
Ο φοιτητής του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ γνωρίζει την Τζέιν και αν και ντροπαλοί στην αρχή, γρήγορα έρχονται πιο κοντά. Ο Στίβεν σύντομα μαθαίνει για την ασθένειά του και αποφασίζει να αφήσει την Τζέιν έξω από τη ζωή του. Αλλά η Τζέιν επέμεινε και έμεινε μαζί του αν και γνώριζε ότι η ασθένειά του Στίβεν θα χειροτέρευε και σταδιακά θα τον έπαιρνε από κοντά της. Πολύ σύντομα παντρεύονται και ο Στίβεν τελειώνει με το διδακτορικό του, έχοντας αποκτήσει έντονο ενδιαφέρον για την κοσμολογική φυσική. Η Τζέιν στέκεται στο πλάι του Στίβεν καθώς η ασθένειά του χειροτερεύει, αλλοιώνοντας την κίνηση, την ισορροπία, την ομολία του μέχρι και την κατάποση. Αποκτούν δύο παιδιά και η δουλειά του Στίβεν αρχίζει να κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας. Σιγά σιγά όμως η Τζέιν αρχίζει να χάνει το πνεύμα της, αν και δεν το αποκαλύπτει.
Η μητέρα της Τζέιν, τη συμβουλεύει να συμμετάσχει στην εκκλησιαστική χορωδία για να τη βοηθήσει να γεμίσει το χρόνο της. Εκεί η Τζέιν γνωρίζει τον δάσκαλο της χορωδίας, τον Τζόναθαν. Ο Τζόναθαν έρχεται κοντά στην Τζέιν και την οικογένειά της ακόμα και στον Στίβεν. Η Τζέιν αρχίζει τελικά να αποκτά συναισθήματα για τον Τζόναθαν, αλλά ο ίδιος απομακρύνεται όταν φίλοι και οικογένεια αρχίζουν να μιλάνε για τη σχέση τους. Ένα βράδυ που ο Στίβεν πηγαίνει στην όπερα, παθαίνει ένα επεισόδιο και πέφτει σε κώμα. Οι γιατροί διστάζουν στο να του κάνουν τραχειοτομή εξαιτίας των μυών του που ήδη έχουν ατροφήσει, το οποίο σημαίνει ότι ο Στίβεν θα χάσει την ικανότητα να μιλάει. Η Τζέιν επιμένει στην τραχειοτομία.
Η Τζέιν προσλαμβάνει μια βοηθό, η οποία γρήγορα έρχεται κοντά στον Στίβεν εξυπηρετώτνας τις ανάγκες του, ενώ η ίδια σιγά σιγά απομακρύνεται από αυτόν. Ο Στίβεν αποκτά το βοηθητικό πρόγραμμα ρομποτικής ομιλίας, κάτι που τον βοηθά πολύ. Η Τζέιν φτάνει στα όριά της και χωρίζει τον Στίβεν και παντρεύεται τον Τζόναθαν. Για τον Στίβεν, η Τζέιν παραμένει η πρώτη σύζυγός του, η οποία τον συνόδευσε να δεχτεί τιμητικό τίτλο από την Βασίλισσα.
Μία ταινία που θα σε συγκλονίσει για την δύναμη της πίστης , το μεγαλείο της δύναμης και της αέναους προσπάθειας για ζωή και της εξέλιξης σε μεταβατικό στάδιο.Μία ασθένεια που μπορεί να σου αλλάξει την ζωή, να ζεις με την αμφιβολία του αύριου και να αποζητάς ένα καλύτερο μέλλον…
Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και με μία εξαιρετική αντρική ερμηνεία!
Υσ: Άραγε αν ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήταν τόσο διάσημος και δεν είχε αποκτήσει τόσα πλούτη και δόξα, θα είχε την ανάλογη αντιμετώπιση και θα ζούσε τόσα πολλά χρόνια; Είναι ένα ερώτημα που το έκανα αρκετά συχνά καθόλη την διάρκεια της ταινίας..
Της Αλεξίας Βλάρα, 15-2-2015