Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.
ΛΕΒΙΑΘΑΝ
ЛЕВИАФАН / LEVIAFAN
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ
Πρωταγωνιστούν: Αλεξέι, Σερεμπριάκοφ, Έλενα Λιάντοβα, Ρομάν Μαντιάνοφ, Βλαντιμίρ Βντοβιτσέκοφ
Ο άγγλος φιλόσοφος Τόμας Χομπς (1588-1679), ιδρυτής της πολιτικής φιλοσοφίας κι ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου κράτους, έγραψε το 1651 ένα έργο που του έδωσε το όνομα του βιβλικού τέρατος, Λεβιάθαν. Σύμφωνα με αυτό, ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως εγωιστής και ηδονιστής και ως εκ τούτου οδηγείται στην καταστροφή. Για την αποφυγή της ο Χομπς δημιουργεί τον Λεβιάθαν, το Κράτος, το οποίο θα διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη. Το Κράτος αυτό έχει το μονοπώλιο της βίας και της απόλυτης εξουσίας και προστατεύει τους πολίτες μέσα από μηχανισμούς όπως η αστυνομία και ο στρατός. Γράφει ο Χομπς: «Ιδού, λοιπόν, η γένεση εκείνου του μεγάλου Λεβιάθαν, ή μάλλον (για να μιλήσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό) εκείνου του θνητού θεού, στον οποίο οφείλουμε, ύστερα από τον αθάνατο θεό, την ειρήνη και την διαφέντεψή μας».
Ο συνδυασμός βιβλικού τέρατος και κρατικής εξουσίας δημιουργεί την τερατώδη εξουσία, το κρατικό κτήνος που καταπίνει τους ανθρώπους.
Εδώ βρίσκεται η ρίζα της έμπνευσης του ρώσου σκηνοθέτη, Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ που τον οδήγησε στο γύρισμα της ταινίας «Λεβιάθαν» (Leviathan). Σκηνικό μας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη χερσόνησο Κόλα της βορειοδυτικής Ρωσίας. Εκεί ζει ο Κόλια μαζί με τη γυναίκα του Λίλια και το γιο του από προηγούμενο γάμο, Ρόμα. Ο Κόλια διατηρεί ένα συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται πλάι στο σπίτι του. Ο Βαντίμ, ο διεφθαρμένος δήμαρχος της περιοχής, θέλει να αγοράσει το σπίτι και το συνεργείο για να το αξιοποιήσει, κάτι με το οποίο ο Κόλια δε συμφωνεί. Η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια όπου ο Βαντίμ, ο οποίος διαθέτει στους μηχανισμούς τους δικούς του ανθρώπους, κερδίζει τη δίκη. Και ενώ ο Κόλια ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε, η γυναίκα του τον απατά με το δικηγόρο και φίλο του. Η συνέχεια είναι καταστροφική.
Όταν το 2003 είχαμε δει την «Επιστροφή», είχαμε εντυπωσιαστεί από το νέο –τότε-ρώσο σκηνοθέτη. Η συνέχεια υπήρξε ανάλογη και τώρα, με την 5η του ταινία, μας άφησε και πάλι με ανοιχτό το στόμα. Μια ιστορία ανθρώπων οι οποίοι τα βάζουν με τη διεφθαρμένη εξουσία, μια εξουσία η οποία λειτουργεί με τους κανόνες της μαφίας, ένα άνδρας που λατρεύει τη γυναίκα του, μια γυναίκα αποπροσανατολισμένη μέσα στα προβλήματα, ένας γιος που δεν μπορεί δεχτεί τη μητριά του. Ιδού ο βιβλικός Λεβιάθαν, το τέρας που καταβροχθίζει τους ανθρώπους. Ο Λεβιάθαν-Εξουσία, ο Λεβιάθαν-Καθημερινότητα, και ο Κόλια εκείνος που θα βρεθεί στην κοιλιά του κτήνους, εκείνος που το τέρας θα τον συντρίψει.
Ο μεγάλος Ζβιαγκνίτσεφ δεν αφήνει τίποτε στην τύχη, ούτε δευτερόλεπτο από την 160 λεπτών ταινία του δεν είναι περιττό, ακόμη κι όταν τελειώνει περιμένεις κάτι ακόμη. Όχι επειδή κάτι λείπει, αλλά επειδή προσμένεις τη λύτρωση. Αλλά ο Ζβιαγκίντσεφ δε θέλει να γίνει γλυκανάλατος, το θέμα του δεν έχει χάπι εντ αλλά το αντίθετο. Αυτό που συμβαίνει στο τέλος είναι η συντριβή του ανθρώπου μέσα στα γρανάζια μηχανισμών, όχι μόνον εξουσίας αλλά και προσωπικών επιλογών και σχέσεων.
Η ταινία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Παρόλα αυτά δεν άρεσε καθόλου στη ρωσική κυβέρνηση και την εκκλησία.
«Όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν αλλά θα ποτίζουμε μόνο αυτά που μας αρέσουν» είχε δηλώσει κάποτε με κυνισμό, ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και τότε ο Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ είχε ζητήσει την παραίτησή του. Κι όταν ο Ζβιαγκνίτσεφ γύρισε το «Λεβιάθαν» (Leviathan), ο Μεντίνσκι και κατ’ επέκταση το ρωσικό κατεστημένο και ο Βλαντιμίορ Πούτιν, έδειξαν τα δόντια τους. Πρώτα απ’ όλα υποχρέωσαν το σκηνοθέτη να αλλάξει το μοντάζ και να αφαιρέσει κάποιες εκφράσεις που θεωρήθηκαν ως «βωμολοχίες», στη συνέχεια προσπάθησαν να εμποδίσουν την προβολή της στη χώρα. Από την πλευρά του ο ορθόδοξος ακτιβιστής, Κιρίλ Φρόλοφ, έγραψε: «Είναι μια χυδαία προσβολή κατά της ρωσικής εκκλησίας και το ρωσικό κράτος. Δεν θα ανησυχούσα με την υπόθεση ότι περιορίζουμε τις ατομικές ελευθερίες.
Δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις μας. Το φιλμ είναι το κακό, και δεν υπάρχει χώρος για το κακό στο σινεμά». Τόσο απλά και τόσο… χριστιανικά!
Μετά από όλα αυτά ο Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ, παροτρύνει το κοινό να «κατεβάσει» την ταινία από το διαδίκτυο. «Προτείνω, οι θεατές που δεν έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία στη μεγάλη οθόνη, αφού μάλλον δεν θα φτάσει στις μικρές πόλεις και τα χωριά, να την κατεβάσουν και να τη δουν», λέει.
ΠΟΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΠΟΙΟΝ;
WHO IS SAVING WHOM?
Σκηνοθεσία: Λέσλι Φρανκ, Χέρντολορ Λόρεντζ
Μια ταινία ντοκιμαντέρ, που δείχνει πώς διασώζονται οι τράπεζες σε βάρος μας και πως ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι η δημοκρατία. Μια διεθνής συμπαραγωγή για την κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο σε βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνικής ασφάλειας. Οι πολιτικοί παίζουν ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με όλο και νέες ομπρέλες διάσωσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ στην καρδιά της Ευρώπης άνθρωποι εργάζονται και πάλι για μισθούς πείνας. Μιλάνε για διάσωση, μόνο που καμία διάσωση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ενώ στους φορολογούμενους και τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού φορτώνονται τα ρίσκα δισεκατομμυρίων, για τις τράπεζες, η οικονομική κρίση είναι κυρίως ένα επιχειρησιακό μοντέλο.
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT
Σκηνοθεσία: Άνα Λίλι Αμιρπούρ
Πρωταγωνιστούν: Σίλα Βαντ, Αράς Μαράντι, Μάρσαλ Μάνες, Μοζχάν Μαρνό
Μπορεί η σκηνοθέτιδα να είναι ιρανικής καταγωγής, μπορεί οι πρωταγωνιστές να μιλούν φαρσί (περσικά), αλλά πρόκειται για μια αμερικανικής παραγωγής ταινία τρόμου, με φόντο το Ιράν η οποία όμως γυρίστηκε στην Καλιφόρνια. Η υπόθεση: Σε μια πόλη- φάντασμα στο Ιράν, που ονομάζεται Κακιά Πόλη, ζουν πόρνες, πρεζόνια, νταβατζήδες και κάθε λογής «λουλούδια». Εκεί ζει και ένα μοναχικό βαμπίρ, ένα νεκροζώντανο κορίτσι που γνωρίζει τον έρωτα. Μια ιστορία αγάπης για δύο βασανισμένες ψυχές σε μια απομονωμένη ιρανική πόλη- όπου ένα μοναχικό βαμπίρ καταδιώκει τους πιο διεφθαρμένους κατοίκους της. Γουέστερν, τρόμος και το Ιρανικό Νέο Κύμα, σε ένα περίεργο πάντρεμα με ασπρόμαυρες εικόνες και ξέφρενους μουσικούς ρυθμούς.
Η ταινία βασίζεται σε ένα κόμικς που έχει γράψει η σκηνοθέτιδα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Σίλα Βαντ:
«Η ταινία έχει να κάνει με μια μοναχική βρικόλακα που βρίσκεται σε μια πόλη φάντασμα στο Ιράν, που ονομάζεται Κακιά Πόλη (Bad City). Είναι γεμάτη με τα κατακάθια της κοινωνίας, όπως πόρνες, προαγωγούς και ναρκομανείς. Σ’ αυτή την ερειπωμένη πόλη, βρίσκει τον έρωτα. Δημιουργεί μια απροσδόκητη σχέση με ένα νεαρό αγόρι, που είναι επίσης παγιδευμένο σε μια σειρά δύσκολων καταστάσεων. Είναι σαν να είναι δύο καταραμένοι εραστές, καθώς αυτή είναι βρικόλακας και αυτός δεν είναι. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά και ένα ιρανικό γουέστερν με βρικόλακες. Μου αρέσει που η ταινία είναι στα φαρσί. Δεν μπορούσα να την φανταστώ διαφορετικά. Λαμβάνει χώρα στο Ιράν, κάτι που είναι πραγματικά σπάνιο. Έχω δει κάποιες ταινίες που εκτυλίσσονται σε ξένες χώρες και οι πρωταγωνιστές μιλούν στα αγγλικά, και μου φαινόταν ότι δεν ταιριάζει καθόλου. Είναι πιο καθηλωτική εμπειρία να είναι στα φαρσί. Έχει πλάκα να παίζουν οι ηθοποιοί στα φαρσί, γιατί είναι σαν να προσθέτουν ένα διαφορετικό στρώμα ερμηνείας. Είναι σαν να είναι μεταμορφωμένοι, γιατί οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους, δεν είναι οι κουβέντες που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους».
KINGSMAN: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
KINGSMAN: THE SECRET SERVICE
Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Μάικλ Κέιν, Τάρον Έγκερτον, Σάμιουελ Τζάκσον, Μαρκ Χάμιλ, Μαρκ Στρονγκ, Σοφία Μπουτέλα, Σόφι Κούκσον, Κόρι Τζόνσον, Τζέικ Ντάβενπορτ
Όταν ο πατέρας του πεντάχρονου Γκάρι “Έγκσι” Ανουίν θυσιάσει τη ζωή του, εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια μιας απόρρητης στρατιωτικής άσκησης, η οικογένειά του θα λάβει ένα ασυνήθιστο μετάλλιο. Το μετάλλιο αυτό συνοδεύεται από έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίον ο Έγκσι και η οικογένειά του θα πρέπει να καλέσουν μόνο όταν χρειαστούν κάποια πολύ σημαντική χάρη. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, ο νεαρός αλητάκος που παράτησε πλέον το σχολείο και ζει με τη μητέρα του βρίσκεται σε αδιέξοδο.
ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ
FIFTY SHADES OF GREY
Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Ρίτα Όρα, Μάρσα Γκέι Χάρντεν
Το πιο «δήθεν» μπεστ σέλερ που πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο (μεταφράστηκε σε 51 γλώσσες), μεταφέρεται στο σινεμά. Ο πλούσιος και ηδονικός Κρίστιαν Γκρέι, γοητεύει και οδηγεί σε άγνωστα ερωτικά μονοπάτια την άπειρη ερωτικά, Αναστάζια Στιλ.
Μια από τις πλέον αναμενόμενες μπαρούφες της σεζόν.
Πηγή: http://left.gr