Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020
Οι παθογένειες του κινηματογραφικού χώρου γενικότερα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ειδικότερα, είναι γνωστές και διαχρονικές. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ήταν ένα από τα μακροβιότερα του ΕΚΚ, την τελευταία πενταετία.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από τον Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα έχει αλλάξει πέντε Προέδρους, πέντε Γενικούς Διευθυντές και πολλαπλές συνθέσεις Διοικητικών Συμβουλίων.
Από την πρώτη ημέρα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είχε επιλέξει να τοποθετείται ανοιχτά τόσο για τα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΚΚ, όσο και για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ουσιαστικές και δραστικές λύσεις ως προς τον κινηματογραφικό νόμο, αλλά και ως προς το ίδιο το ΕΚΚ, τον τρόπο λειτουργίας του και την ανάγκη να μετασχηματιστεί και να θωρακιστεί. Η προπαρασκευαστική διαδικασία για τον νέο κινηματογραφικό νόμο, η οποία θα διέπει και την λειτουργία του ΕΚΚ, έχει ήδη ξεκινήσει και θα συζητηθεί ανοικτά με το σύνολο των κινηματογραφικών φορέων.
Δυστυχώς, η πίεση που ασκήθηκε στο ΔΣ από εξωγενείς παράγοντες, με αφορμή το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας, λόγω του κορωνοϊού, ήταν πιεστική και ασφυκτική, οδηγώντας στην παραίτησή του, πριν από την ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος το οποίο προικοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ με γενναία χρηματοδότηση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης κινηματογραφικής κοινότητας.
Σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας, σημειώνονται τα εξής: Ως γνωστόν, η πρώτη φάση έτρεξε από το ΕΚΚ, το οποίο ενήργησε, όσο γρήγορα του επέτρεπαν οι δομές του, ακολουθώντας τις υποδείξεις του νομικού του συμβούλου. Δηλαδή, του ίδιου νομικού, ο οποίος σήμερα εκφράζει επιφυλάξεις για τη λύση που προτάθηκε για τη διάσωση του ειδικού προγράμματος, αντιμετωπίζοντας την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την λογική της λοταρίας και των πιθανοτήτων της στατιστικής. Διατηρούνται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και την σκοπιμότητα των όσων αναφέρει στην από 21.9.2020 εισήγησή του, την οποία ζήτησε και έλαβε η Υπουργός, αφενός, επειδή οι υπάρχουσες νομικές εισηγήσεις δεν συντάσσονται με τις απόψεις του, και αφετέρου, επειδή η νομική του αξιολόγηση περιορίστηκε σε δύο γραμμές πράγμα που δεν επιτρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή, στην οποία προέβη.
Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου το ΕΚΚ να απαλλαγεί από βυζαντινισμούς, σκιές και προσωπικές ατζέντες, οι οποίες υπονομεύουν το κοινό καλό της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι της ιδιοτέλειας, όποια μορφή και αν αυτή έχει.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επόμενη μέρα στο ΕΚΚ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε τα εξής:
“Σέβομαι την απόφαση των μελών του ΔΣ, και ευχαριστώ για την συμβολή τους ως σήμερα. Θα προχωρήσουν αμέσως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές και άλλες ενέργειες που θα θωρακίσουν το EKK, ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό του σκοπό και αφετέρου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αδιάκοπα, χωρίς καθυστερήσεις, εντάσεις και αγκυλώσεις. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε συμπαραστάτη και συνομιλητή την κινηματογραφική κοινότητα, ιδιαίτερα δε το ενεργό και δημιουργικό, αλλά συχνά σιωπηλό μέρος της. Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την παραίτηση του ΔΣ του ΕΚΚ, πρόθεσή μας είναι σε συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα οριστεί τις επόμενες μέρες να διασφαλίσομε το Ειδικό Πρόγραμμα, προκειμένου τα 2.800.000 ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί να φθάσουν το συντομότερο στην κινηματογραφική κοινότητα, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση των συμβάσεων που έχει ήδη υπογράψει το απελθόν ΔΣ του ΕΚΚ. Για όλα τα ανωτέρω, καλούμε να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις της κινηματογραφικής κοινότητας».