31.4 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο «60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»

Δράσεις του Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έντονη παρουσία θα έχει τo Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πιστό στην επίτευξη των σκοπών του για ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, δικτύωση και εκπαίδευση νέων επαγγελματιών, καθώς και ενημέρωση των Ελλήνων κινηματογραφιστών για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, το Ε.Κ.Κ. έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, στηρίζει και συμμετέχει στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σημείο αναφοράς στην Αποθήκη Γ’, για ακόμη μια χρονιά, το περίπτερο του Ε.Κ.Κ. αποτελεί τόπο δικτύωσης των επαγγελματιών Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, όπου παρουσιάζονται η ετήσια παραγωγή ταινιών, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ε.Κ.Κ., καθώς και οι δράσεις της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα, έχει χρηματοδοτήσει συνολικά δεκατέσσερεις (14) ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές απ’ όσες συμμετέχουν στην επετειακή 60η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα:

Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

COSMIC CANDY της Ρηνιώς Δραγασάκη, ZIZOTEK του Βαρδή Μαρινάκη και Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ του Κώστα Αθουσάκη, THE LAIR του Βασίλη Νούλα, ENTWINED του Μίνωα Νικολακάκη, ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή, ΑΝΑΚΡΙΣΗ του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη και ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ του Σύλλα Τζουμέρκα.

Ειδικές προβολές

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Τάκη Σπυριδάκη και ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ του Γιώργου Καρυπίδη

Διεθνές Πρόγραμμα

I WILL CROSS TOMORROW της Sepideh Farsi, (Ξεπερνώντας τα σύνορα), MELTEM του Βασίλη Δογάνη, (Δεύτερη Ματιά), WINDOW TO THE SEA του Miguel Ángel Jiménez (Ανοιχτοί Ορίζοντες), A TALE OF THREE SISTERS του Emin Alper και THE FATHER των Kristina Grozeva & Petar Valchanov (Ματιές στα Βαλκάνια).

 Βραβεία Ε.Κ.Κ.

Το Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο της πολιτικής του για  την ενίσχυση νέων κινηματογραφιστών, αλλά και της προώθησης της Ελλάδας ως τόπου κινηματογραφικών γυρισμάτων, όπως επίσης και της ανάδειξης των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καινοτόμου κινηματογραφικού περιεχομένου, έχει θεσμοθετήσει και απονέμει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τα ακόλουθα βραβεία: 

Βραβείο αξίας 5.000 € πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε Ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.

Βραβείο αξίας 3.000 €  στην ταινία που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο της διεθνούς επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).

Βραβείο αξίας 1.500 € Best Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε Ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.

 Δράσεις του Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο της Αγοράς

John Waters Workshop, 8 Νοεμβρίου

Το Ε.Κ.Κ., στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους κινηματογραφιστές, συνδράμει το Φεστιβάλ στην διοργάνωση του workshop σκηνοθεσίας για 35 νέους κινηματογραφιστές του διεθνούς φήμης Αμερικανού σκηνοθέτη John Waters, επίσημου καλεσμένου της 60ής διοργάνωσης. Σε όσους συμμετέχοντες διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης, η φιλοξενία (εισιτήριο τρένου και μία διανυκτέρευση) θα καλυφθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Mike Werb, γνωστός για τα σενάρια της κινηματογραφικής κωμωδίας THE MASK με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ, του θρίλερ FACE OFF του John Woo με τους Τζον Τραβόλτα και τον Νίκολας Κέιτζ και της περιπέτειας LARA CROFT: TOMB RAIDER με την Αντζελίνα Τζολί, είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου για τα Όσκαρ στην Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) καθώς και στην Writers Guild of America.

 Agora Talks, 5 Νοεμβρίου (12:00-14:00, Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος)

«Το παρόν και μέλλον των τηλεοπτικών σειρών και η εξέλιξη της τηλεόρασης σε σχέση με τον κινηματογράφο»

Η συμμετοχή του Mike Werb (σεναριογράφος – παραγωγός με έδρα το Λος Άντζελες, ΗΠΑ) στο συγκεκριμένο πάνελ ομιλητών στο Agora Talks, ως καλεσμένος της Διεύθυνσης  Hellenic Film Commission του Ε.Κ.Κ., συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφο στη 60ή διοργάνωση.

 Mike Werb Masterclass, 8 Νοεμβρίου (12:00 – 14:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας)

Ο Mike Werb θα παραδώσει ένα εξειδικευμένο masterclass για το σενάριο, βασισμένος στην μακρόχρονη πορεία του από τις κινηματογραφικές σπουδές μέχρι τα στούντιο του Χόλιγουντ, καλύπτοντας θεματικές όπως: Τι χρειάζεται μια καλή ιστορία; Τέχνη VS Τεχνικές συγγραφής σεναρίου. Η θεμέλιος λίθος των τριών πράξεων. Τηλεοπτικό σενάριο VS κινηματογραφικό σενάριο. Πηγές έμπνευσης καλών ιδεών και διατήρηση ενδιαφέροντος του αναγνωστικού και κινηματογραφικού κοινού.

 festival 60-1.jpg

Creative Europe – MEDIA

4 Νοεμβρίου (12.00 – 15.00, Πολυχώρος ΥΨΙΛΟΝ)

«Working Programme 2020 – Προοπτικές και Προκλήσεις» – Συνάντηση των Γραφείων Δημιουργική Ευρώπη ΜEDIA

Το Γραφείο Δημιουργικής Ευρώπης MEDIA της Ελλάδας και το Ε.Κ.Κ διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με στόχο την εξωστρέφεια του νέου Προγράμματος 2020-2027, την ενημέρωση των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σχετικά με τη σημασία του προγράμματος MEDIA και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασιών  και δράσεων μεταξύ των Γραφείων.

Συμμετέχοντα MEDIA DESKS: Martina Petrovic – Κροατία, Kamen Balkanski –Βουλγαρία, Emilija Romeva – Βόρεια Μακεδονία, Nevena Negojevic – Σερβία, Άννα Κασιμάτη – Ελλάδα

 6 Νοεμβρίου (15.00 -16.30, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)

 «Κινηματογράφος και Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευκαιρίες και Προοπτικές» – Συζήτηση EU&Me με την συμμετοχή του MEDIA Desk Ελλάδας του Ε.Κ.Κ.

Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας του κινηματογράφου να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που του δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κάνει το όνειρό του και το έργο του πραγματικότητα; Τι μπορούν να προσφέρουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Creative Europe και το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA σε ένα νέο καλλιτέχνη; Μια συζήτηση για τον κινηματογράφο και τις προοπτικές δημιουργίας στον χώρο της τέχνης σε μια σύγχρονη Ευρώπη.

Ομιλητές: Tίνα Ζουρνατζή -Υπεύθυνη Τμήματος, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Helene Skikos -Διαχειρίστρια Προγράμματος, Creative Europe, Άννα Κασιμάτη -Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, Βασιλική Διαγουμά – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΟΜΕ, Βασίλης Κεκάτος – σκηνοθέτης.

7 Νοεμβρίου (13:00 – 15:00, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)

«Ενημερωτική ημερίδα Γραφείων Δημιουργικής Ευρώπης Ελλάδας» – στο πλαίσιο του «Creative Europe Info Day»

Παρουσίαση του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός και MEDIA», με στόχο την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει, ειδικά για τα Σχέδια Διακρατικής Συνεργασίας, , τη νέα πιλοτική πρωτοβουλία που αφορά σε Σχέδια Διακρατικής Συνεργασίας με πολιτιστικούς οργανισμούς και επαγγελματίες από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και κατάρτιση στα ζητήματα του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη – Υπο-πρόγραμμα MEDIA.

Ομιλητές: Ειρήνη Κομνηνού – Επικεφαλής Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας – Υπο-πρόγραμμα Πολιτισμός & Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε., Αγγελική Πελέκη – Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Helene Skikos – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόγραμμα Creative Europe, Άννα Κασιμάτη – Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA

8 Νοεμβρίου (Εντευκτήριο Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Γεύμα δικτύωσης καλεσμένων του AGORA Film Market

Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων επικοινωνίας του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA καθώς και της εξωστρέφειας και της συνέργειάς του με άλλους συναφείς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

8 Νοεμβρίου (20:00, Αποθήκη Γ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Συμμετοχή στη τελετή βράβευσης Crossroads Coproduction Forum

Το Crossroads Co-production Forum επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Στόχος του είναι να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Στην απονομή των βραβείων, η οποία έχει σημαντική δημοσιογραφική κάλυψη, συμμετέχει το σύνολο των επαγγελματιών των δράσεων του Agora Film Market.

festival 60-2.jpg

SEE CINEMA NETWORK

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί η 30η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του SEE CINEMA NETWORK, Κινηματογραφικό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο ενισχύει οικονομικά από το έτος 2003 την Ανάπτυξη σχεδίων κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους διεθνούς συμπαραγωγής μεταξύ των Χωρών – Μελών του Δικτύου (Development)  και από το 2007 την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους κατά προτεραιότητα διεθνούς συμπαραγωγής μεταξύ των Χωρών – Μελών του Δικτύου.

Στη φετινή 30η συνεδρίαση της Γ.Σ έχουν κατατεθεί ως υποψήφια χρηματοδότησης από το Δίκτυο 15 Σχέδια κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους διεθνούς συμπαραγωγής και 15 Σχέδια ταινιών μικρού μήκους προερχόμενα από τις Χώρες – Μέλη του Δικτύου. Η Γενική Συνέλευση θα επιλέξει για χρηματοδότηση τα οκτώ επικρατέστερα Σχέδια Development και τα οκτώ επικρατέστερα Σχέδια ταινιών μικρού μήκους.

Από το 2003 μέχρι σήμερα το SEE CINEMA NETWORK έχει χρηματοδοτήσει 99 Σχέδια κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους διεθνούς συμπαραγωγής και 63 Σχέδια ταινιών μικρού μήκους προερχόμενα από τις Χώρες – Μέλη του Δικτύου.  

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Κ.Κ. και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα