35.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

BIG BANG INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL

Και μαζί οι πρώτες ταινίες μικρού μήκους των καταξιωμένων

Κριστιάν Μουνγκίου, Κρίστι Πούιου, Κορνέλιου Πορουμπόιου

7-9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες νέων Ρουμάνων μικρομηκάδων προσφέρει στους έλληνες κινηματογραφόφιλους το φετινό Big Bang International Short Film Festival και η t-shOrt. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 7-9 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο.

Θα διαγωνιστούν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης αλλά και παλαιότερης παραγωγής από την Ρουμανία, και η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης είναι πως θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα τις πρώτες ταινίες μερικών από τους γνωστότερους Ρουμάνους δημιουργούς, όπως ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο Κρίστι Πούιου και ο Κορνέλιου Πορουμπόιου.

Επιπλέον το τριήμερο προβολών θα περιλαμβάνει ξεχωριστό αφιέρωμα με θέμα “Υγεία και ασφαλιστικό σύστημα”, στο οποίο θα συμμετέχουν ταινίες από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Αυστρία.

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και animation.

Το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, θα πραγματοποιηθεί 7-9 Ιουνίου (Παρασκευή-Κυριακή) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Την Κυριακή 9/6, στην τελετή λήξης (10 μ.μ.), θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τη Ρουμανία. Ερμηνεύει η Gabriela Apostol (φωνή) και ο Igor Sprincean (κιθάρα).

Ώρες προβολών: 6 μ.μ., 8 μ.μ., 10 μ.μ.

Όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ υπάρχουν στο www.shortfilm.gr, τον μοναδικό ιστότοπο αποκλειστικά αφιερωμένο στην μικρού μήκους ταινία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»

 

Ο Ρουμανικός κινηματογράφος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής με σπουδαίες ταινίες από εμπνευσμένους δημιουργούς. Το έργο των Ρουμάνων μικρομηκάδων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σηματοδοτεί μια “έκρηξη” του ρουμανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια που οδήγησε στο λεγόμενο «Ρουμανικό νέο κύμα». Πρόκειται για ένα σινεμά πραγματικότητας, όπου οι στιγμές ακολουθούν η μια την άλλη όπως και στην πραγματική ζωή. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τις ταινίες αυτές. Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που περιλαμβάνει από τις σχέσεις γονιών και παιδιών, την φιλία, τους εφηβικούς έρωτες και τις γνωριμίες μέσω ίντερνετ, μέχρι την ανεργία, την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την μετανάστευση, την ασθένεια και τον αλκοολισμό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Την Παρασκευή 7/6/2019, κατά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ στις 18:00, θα παραστούν και θα παρουσιάσουν, σε πάνελ, το νέο Ρουμανικό κινηματογράφο, οι Ρουμάνοι προσκεκλημένοι σκηνοθέτες: Cristian Pascariou, Sergei Chiviriga, Andrada Botezatu & Razvan Mihai Badea καθώς και η Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Κριτικός Κινηματογράφου και σκηνοθέτιδα, Manuela Cernat, που θα τιμήσει το φεστιβάλ με την παρουσία της.

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή την συζήτηση αυτή να συντονίσει η κ. Ιωάννα Αθανασάτου, Ιστορικός Κινηματογράφου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σε ξεχωριστό αφιέρωμά του, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες καταξιωμένων δημιουργών ώστε να διαφανεί η πρωτογενής κινηματογραφική σκέψη και πορεία των Ρουμάνων σκηνοθετών, που έφτασαν μέχρι τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο και απέσπασαν πολύ μεγάλες διακρίσεις διεθνώς. Όλες τους πολυβραβευμένες, οι ταινίες των Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Cor. Porumboiu, Cãlin Peter Netzer, Constantin Popescu, Doru Nitescu, Οvidiu Georgescu που εξασφάλισε το BBISFF, θα προβάλλονται στην αρχή κάθε προγράμματος προβολής του φεστιβάλ.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Υγεία

Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα ειδικό δίωρο θεματικό αφιέρωμα. Για το 2019 επιλέχθηκε η θεματική «Υγεία». Σ’ αυτήν τη θεματική εντάσσεται κάθε ιστορία που θίγει αυτό το θέμα σε οποιαδήποτε μορφή του. Είτε άμεσα ως κυρίαρχο θέμα της ταινίας, είτε έμμεσα, αν δηλαδή υπάρχει σε δεύτερο επίπεδο μέσα στην ιστορία αλλά έχει βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη και την δράση της ταινίας (δικαίωμα στην υγεία, δομές υγείας, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με ζητήματα υγείας, περίθαλψης και φροντίδας υγείας κ.λπ. ). Το ειδικό αφιέρωμα θα περιλαμβάνει πανελλαδικές πρεμιέρες, δωρεάν είσοδο και προβολή υποτιτλισμένων στα ελληνικά ταινιών. Οι ταινίες θα προβληθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Στην αίθουσα υπάρχει εύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

Ο προσκεκλημένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Cristian Rascariu θα προλογίσει τα δύο δίλεπτα promo video του και θα μιλήσει για την δράση του σχετικά με την Art Therapy στη Ρουμανία.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ είναι η πανελλαδική διανομή των βραβευμένων ταινιών, που εξασφάλισε η t-shOrt, σε δυο κεντρικούς και ιδιαίτερα αγαπητούς από το σινεφίλ κοινό κινηματογράφους της Αθήνας, τον Κινηματογράφο «Mikrokosmos» και τον Κινηματογράφο «Studio Art Cinema» αλλά και στο δίκτυο αιθουσών της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (Ο.Κ.Λ.Ε.), οι οποίες είναι περισσότερες από 20 και είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας (http://oklegr.blogspot.gr ). Έτσι η μικρού μήκους ταινία βρίσκει τον τελικό της προορισμό, την κινηματογραφική αίθουσα.

To Big Bang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt (www.t-short.gr), που υποστηρίζει με πάθος την μικρού μήκους ταινία κι επιδιώκει να προβάλει τα καινούρια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πρότυπα και σε ταινίες που επιχειρούν ιδιαίτερο και προσωπικό λόγο.

Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Στον χώρο της διοργάνωσης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην για ΑΜΕΑ

Είσοδος ελεύθερη

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

(Μετρό Κεραμεικός) 10435 Αθήνα

Τ.(210) 36 09 695, 36 12 046

  1. 6940099221

F.(210)3628468

tickets@tainiothiki.gr

www.tainiothiki.gr

http://www.facebook.com/tainiothiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα