41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
24o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
16- 22 Σεπτεμβρίου 2018
H φετινή διοργάνωση ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, μετά την δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει επιτέλους το Φεστιβάλ Δράμας, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το ΕΑΠ αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα.
Πρόεδρος άλλωστε της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος θα είναι ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργού κύριου Χαρίτση, το Φεστιβάλ είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, φέτος προσκαλεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα –δηλαδή αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο το προφίλ μιας διοργάνωσης που ανέκαθεν είχε στο επίκεντρο τους ίδιους τους κινηματογραφιστές, μεταμορφώνοντας για μια εβδομάδα την πόλη της Δράμας σε κέντρο της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.
Το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).
Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος “Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών, και το ταλέντο, προσδίδουν αυτή την γλυκιά, ουμανιστική ‘’γεύση’’ που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής.Το σίγουρο είναι, ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές.
Αλλά κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία”
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που τελικά κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation.
Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Και στην φετινή διοργάνωση περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους.
H οικονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ξενιτιά, χρέη, εξώσεις, κατασχέσεις και τζόγος. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος έχουν οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες. Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους.
Τα γηρατειά, η μοναξιά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση γυναικών, η εγκατάλειψη παιδιών, οι αυτοκτονίες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, η σχέση εγγονών και παππούδων συνεχίζουν να απασχολούν μια σημαντική μερίδα δημιουργών. Αν και φέτος λείπουν οι κωμωδίες, αρκετοί σκηνοθέτες έχουν επιλέξει να διηγηθούν μετααποκαλυπτικές ιστορίες για το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού σε παρακμή.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας, η οικογένεια και ο έρωτας συνεχίζουν σταθερά να εμπνέουν τους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού (όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων).
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Έλλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Έρση Μαλικένζου, Αλκη Παναγιωτίδη, Σοφία Σεϊρλή, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Τζουμάκη, Τάκη Σπυριδάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Μάριο Ιωάννου, Κώστα Ξυκομηνό, Δημήτρη Αλεξανδρή, Νίκο Γεωργάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Κουκαλάνι, και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη..
Από φέτος, στο Εθνικό Φεστιβάλ, θεσπίζεται ένα ακόμα βραβείο για ταινίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον. Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και προσφέρεται από την εταιρεία «Κύκλωψ».
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:
- «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» – Βασίλης Κεκάτος
- «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» – Ζακλίν Λέντζου
- «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ & Λίντσει Αλιξανιάν
Και από την Κύπρο:
- «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κλήρης
Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις ως προς το καστ των ταινιών:
* Στην γαλλική ταινία «Delectable you» του Aξιέλ Κουρτιέρ πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ
*Στην καναδέζικη ταινία «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ η βραβευμένη με όσκαρ Ολυμπία Δουκάκις ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης και καταθέτει την μαρτυρία της για τους έλληνες φυλακισμένους
*Ο Άρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με την ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ στην ταινία από την Σουηδία «When I die the world ends» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ. Η Φλουτούρ έγινε γνωστή από την ταινία «Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουνγκίου –και για την ερμηνεία της αυτή κέρδισε το βραβείο εμρηνείας στο φεστιβάλ των Καννών.
* Η Έλλη Τρίγγου, που παίζει και σε ταινία του ελληνικού προγραμματος, πρωταγωνιστεί και στην γερμανική ταινία «Excuse me, I’m looking for the ping pong room and my girlfriend» του Μπέρνχαρντ Βένγκερ
* Τέλος, ο νεαρός Βέλγος ηθοποιός Τζόνας Μπλόκετ που θα δούμε στην γαλλική μικρού μήκους ταινία «By Blood» του Γκιγιόμ Ενάρ, συμπρωταγωνιστεί στην χολιγουνταινή ταινία «Η Καλόγρια» που σε λίγο καιρό θα προβληθεί στην Ελλάδα, ενώ έχει εμφανιστεί και στο «Elle» του Πολ Βερχόφεν.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας.
Πρόεδρος: Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, σκηνοθέτης, παραγωγός
Έλενα Μαυρίδου, ηθοποιός
Άρης Σταύρου, κινηματογραφιστής
Γιώργος Τελτζίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου και διδάσκουσα ιστορίας κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πρόεδρος: Andrew Horton, σεναριογράφος, συγγραφέας, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστήμιο Οκλαχόμα (ΗΠΑ)
Μέλη:
Ovidiu Georgescu, καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Κινηματογράφου, UNATC, Βουκουρέστι, σκηνοθέτης (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Gabriele Oricchio, παραγωγός (ΙΤΑΛΙΑ)
Χριστόφορος Χριστοφής, σκηνοθέτης, δραματουργός, σεναριογράφος, στιχουργός (ΕΛΛΑΔΑ)
Ella Zaharano, σκηνοθέτις (ΙΣΡΑΗΛ)
Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), καθηγήτρια πανεπιστημίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτις.
DRAMA PITCHING LAB
Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).
To Drama Pitching Lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Θα διεξάγεται καθημερινά από Δευτέρα 17/9 έως και Παρασκευή 21/9.Το Pitching Forum θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21/9 (12.30-15.30).
Το φετινό επίπεδο των αιτήσεων συμμετοχής κρίθηκε πολύ υψηλό, και ως εκ τούτου επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Εργαστήρι 15 σχέδια (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.dramafilmfestival.gr/5thpitchinglab_selected-projects-2018.html)
Στους σταθερούς εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab που είναι οι Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (καθηγητής σεναρίου) προστίθεται φέτος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Andrew Horton.
Ο βραβευμένος σεναριογράφος Andrew Horton, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής το Διεθνούς Φεστιβάλ, θα δώσει μάστερκλας με τίτλο «Δημιουργώντας αξέχαστους χαρακτήρες για ένα διεθνές κοινό» την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου (Δημοτικό Ωδείο Δράμας, 10.30 π.μ.). Το μάστερκλας θα είναι ανοιχτό σε κινηματογραφιστές αλλά και κινηματογραφόφιλους.
Οι ταινίες του περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου» (1988). Ο Horton είναι συγγραφέας τριάντα βιβλίων για τον κινηματογράφο και το σενάριο που θεωρούνται πολύτιμα εργαλεία για τους υποψήφιους σεναριογράφους
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
–4ο Βαλκανικό Πανόραμα
Φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες και περιλαμβάνει δύο σκέλη.
- Βαλκανικό Σπουδαστικό πανόραμα με ταινίες πρόσφατης παραγωγής των σημαντικότερων σχολών κινηματογράφου από Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Τουρκία και φυσικά Ελλάδα.
- Focus στη Σερβία. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία. Το focus περιλαμβάνει τρία προγράμματα: δύο με επιλεγμένες σέρβικες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη του Βελιγραδίου και ένα αφιερωμένο στην Ακαδημία Κινηματογραφικής Τέχνης του Βελιγραδίου.
–«Ας σώσει όποιος μπορεί τη μικρού μήκους –Sauve qui peut le court–metrage. 40 χρόνια Φεστιβάλ Clermont–Ferrand».
Το Φεστιβάλ Δράμας το οποίο συνεργάζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με το μεγαλύτερο φεστιβάλ μικρού μήκους στην Ευρώπη, παρουσιάζει και τιμά τους πρωτεργάτες του Φεστιβάλ Clermont- Ferrand. Θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με highlights του Clermont ενώ στην τελετή έναρξης θα παραστεί ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Jean-Claude Saurel μαζί με τον Eric Wojcik, στέλεχος και εκλέκτορα του Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης.
–SHORT MATTERS! 2017 Ειδικό πρόγραμμα με τις 15 υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017 (EFA awards).
–EUandΜΕ: Πέντε ταινίες μικρού μήκους ενημερώνουν για ισάριθμα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαική Ένωση (όπως η κινητικότητα, η βιωσιμότητα και η επιχειρημαιτκότητα). Μια από τις ταινίες υπογράφει ο έλληνας Γιώργος Ζώης.
–Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια 17-21/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στον δημοφιλή θεσμό του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος οι: Άλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Βίβιαν Στεργίου, Ηλίας Μωραϊτης, οι Δραμινοί Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνα Γ. Μπανά καθώς και οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλου που θα παρουσιάσουν τα νέα βιβλία τους.
–Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό. Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.
–Προβολές για παιδιά. Έξι ταινίες μικρού μήκους για τους μικρούς μας φίλους από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισλανδία, ΠΓΔΜ και Γεωργία.
–Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
–Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και τον Οκτώβριο (11-17/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».
Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 80 πόλεις και 6 χώρες αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά εντός κι εκτός Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.
OI XOΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Ευχαριστούμε τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ Δράμας
Βουλή των Ελλήνων
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Δήμο Δράμας
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
19:30 Τελετή Έναρξης- Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση Προγράμματος
Παρουσίαση Κριτικών Επιτροπών
Tιμητικό Αφιέρωμα στο Clermont- Ferrand ISFF
“Ας σώσει όποιος μπορεί τη μικρού μήκους”
40 Χρόνια Φεστιβάλ Clermont- Ferrand
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
22:00-00:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 EUandMe –Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Σερβία
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
12:00-14:00 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
20:30-22:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
12:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:30 Παρουσίαση Βιβλίων
ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 EUandMe –Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-03:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
12:00-14:00 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
20:30-22:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
12:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:30 Παρουσίαση Βιβλίων
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 EUandMe- Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
10.30 Masterclass του Andrew Horton
12:00-14:00 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16.30-18.30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2017
18.30-20.30 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Σερβία
20:30-22:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
13:30 Παρουσίαση Βιβλίων
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00- 18:00 EUandMe- Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
12:00-14:00 4ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16:30-18:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2017
18:30-20:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2017
20:30-22:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:30 Παρουσίαση Βιβλίων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 EUandMe- Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
12:30 – 15:30 Drama Pitching Forum
20:30-22:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:30 Παρουσίαση Βιβλίων
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
13:30-15:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2017 (επανάληψη)
15:30-17:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2017 (επανάληψη)
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
19:30 Τελετή λήξης
Μετά την τελετή λήξης συναυλία της Τηγανούρια Ζωής
στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Ωδείου
«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
12:30 Grand Temoin Διεθνούς Φεστιβάλ
13:00 Grand Temoin Εθνικού Φεστιβάλ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
19:00 Οι Βραβευμένες Ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 2018