13.9 C
Athens
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Τα μουσικά του Πέραν για τις 7, 8, 9 και 11 Νοεμβρίου

Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»

Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» εγκαινιάζει τη χειμερινή σαιζόν το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 23.00΄, με ένα οκταμελές σχήμα επί σκηνής. Κάθε Σάββατο, το Πέραν συνδέει τους αιώνες και γίνεται πολύχρωμος καμβάς όπου πάνω του συνυφαίνονται ήχοι, μουσικές, αρώματα και γεύσεις Δύσης και Ανατολής, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις.

Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το πιάνο με το λαούτο, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική, με δεξιοτέχνες μουσικούς που υποστηρίζουν με αυθεντικότητα και μεράκι το ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, το καφέ αμάν της πόλης μας προσφέρει για μια ακόμη φορά ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ -τραγούδι, Κωνσταντία Ιωάννου-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου- τραγούδι, τζουράς, Σπύρος Γκούμας –μπουζούκι, Σωτήρης Μαργώνης–βιολί, Γιώργος Παππάς–λαούτο, κιθάρα, Τάσος Πούλιος –κανονάκι, μπάσο, τραγούδι, Γιώργος Γκαραβούνης –πιάνο, κρουστά.

«απ’ τις όχθες της αυγής στην Αλμαγέστη ενός χαμάλη…»

Η μουσική σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», θα είναι ο πρώτος σταθμός της χειμερινής περιοδείας του τραγουδοποιού Βασίλη Φλώρου και του σχήματος «Φάλτσα διήρης», την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, στις 22.30΄.

Ο τραγουδοποιός Βασίλης Φλώρος με νέο δίσκο («Αλμαγέστη ενός χαμάλη») στα σκαριά και νέα διαλεχτή μουσική παρέα, τους «Φάλτσα διήρης» που αποτελούνται από τους σπουδαίους μουσικούς Νίκο Αγγελόπουλο στο στεριανό και το πολίτικο λαούτο και Δημήτρη Μπρέντα στο κλαρίνο και τη γκάιντα, λύνουν κάβους, ανοίγουν πανιά και διαλαλούν τη μουσική τους πραμάτεια.

Τραγούδια από τη προσωπική δισκογραφική πορεία του τραγουδοποιού αναμειγνύονται με άλλα, αγαπημένα, που γέννησε αυτός ο τόπος και που σμίλεψαν το μουσικό του χαρακτήρα.

«Τώρα που η γη γυρίζει πιο φάλτσα από ποτέ, ας γίνει το τραγούδισμα βάλσαμο κι όχι αφιόνι…»

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»

Μια ακόμη Παρασκευή βράδυ παρέα με τη Φωτεινή Βελεσιώτου προτείνει για τις 7 Νοεμβρίου το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 11.00΄ μ.μ. Μαζί της στο μπουζούκι ο δεξιοτέχνης Σπύρος Γκούμας. Στο ακκορντεόν και το τραγούδι ο Δημήτρης Τσιολχάς και στην κιθάρα και το τραγούδι ο Δημήτρης Μπαρτζώκας.

Ερμηνεύοντας ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και έντεχνα τραγούδια και πλαισιωμένη από τους τρεις αυτούς εξαιρετικούς μουσικούς, η Φωτεινή Βελεσιώτου, με τη ζεστή και βαθειά –σαν «τις ρίζες ενός δέντρου»- φωνή της, μεταδίδει το κέφι και τη ζωντάνια της στον κόσμο με ένα μοναδικό, δικό της τρόπο. Ορχήστρα και κοινό γίνονται ένα, τραγουδούν και διασκεδάζουν μαζί, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη και χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Η σεμνή, γνήσια παρουσία της Φωτεινής Βελεσιώτου διαφαίνεται στο τραγούδι της, υποδηλώνοντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ήθος και ευπρέπεια.  Μεγάλωσε ακούγοντας κλασσική και βυζαντινή μουσική. Τα ρεμπέτικα μπήκαν στη ζωή της αργότερα, όταν ήταν πια φοιτήτρια, αλλά τα αγάπησε αμέσως για την καθαρότητα και την απλότητα των στίχων και της μουσικής τους. Έγινε ευρύτερα γνωστή με τις Μέλισσες και τα Διόδια. Ασχολείται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια από το 1981 και έχει να παρουσιάσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Μελίνα Κανά κ.ά.  

Ο Σπύρος Γκούμας γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες δεξιοτέχνες του τρίχορδου μπουζουκιού, με πολύ ιδιαίτερο ήχο.  που ισορροπεί απόλυτα το συναίσθημα με την τεχνική, τη γνώση με τη φαντασία. Η δισκογραφική του καριέρα άρχισε το 1984, με το Μινόρε της Αυγής. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις δίσκων, διαφόρων γνωστών συνθετών. Έχει, επίσης, συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις για πάρα πολλά χρόνια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά και με την Χαρούλα Αλεξίου, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τον Διονύση Σαββόπουλο και πάρα πολλούς άλλους.

Ο Δημήτρης Τσιολχάς βρίσκεται ενεργά στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης από το 1983. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές με συμμετοχές σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2002 έως το 2011 δίδασκε στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο τμήμα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής. Τα τελευταία έξι χρόνια τον συναντάμε σταθερά παρέα με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Ο Δημήτρης Μπαρτζώκας γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Σπούδασε μουσική στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται σε πολλούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Τιμώντας τους δασκάλους»

Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», σεβόμενο την παράδοση και τους καλλιτέχνες που διασώζουν τη μουσική μας κληρονομιά, τιμά τους δασκάλους της μικρασιάτικης μουσικής, Νίκο και την Γιασεμή Σαραγούδα, φιλοξενώντας τους με μεγάλη χαρά στη μουσική του σκηνή την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 2.30΄ το μεσημέρι. Μαζί τους, ο σπουδαίος σολίστας στο ούτι Χρίστος Τσιαμούλης, ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και ο κορυφαίος κρουστός Ανδρέας Παππάς.

Ο Νίκος Σαραγούδας πρωτοέπιασε στα χέρια του ούτι σε ηλικία 40 ετών. Το λάτρεψε και ξεκίνησε ένα δρόμο μοναχικό, κόντρα στις προσταγές της μόδας της εποχής. Έμαθε μόνος του, με τη βοήθεια της συζύγου του, Γιασεμής, μαζί με την οποία σιγά-σιγά έφτιαξαν ένα ρεπερτόριο κυρίως με μικρασιάτικα τραγούδια, ακόμη τότε όχι τόσο ευρέως διαδεδομένα. Από τότε, ό, τι έκανε το έκανε για να προωθήσει και να αναδείξει το ούτι. Και να διαδώσει, πάντα μαζί με τη Γιασεμή, τη μικρασιάτικη μουσική. Πλέον θεωρούνται θρύλοι, αυθεντίες του είδους, που, όμως, υπηρετούν ταπεινά και με απόλυτο σεβασμό.

Ο Χρίστος Τσιαμούλης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Το 1984 ίδρυσε μαζί με άλλους το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Δυνάμεις του Αιγαίου». Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς και με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης», σε συνεργασία με τον Π. Ερευνίδη (Δόμος, 1998) και «Αριθμητικό τροπικό σύστημα της ελληνικής μουσικής» (Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2010). Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει μελετήσει σε βάθος την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με αποτέλεσμα να μπορεί να την προσφέρει πλουσιοπάροχα στο κοινό ως μουσικός και στους μαθητές και φοιτητές του ως δάσκαλος. Συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς μουσικούς και διδάσκει την ελληνική παράδοση του βιολιού σε Τ.Ε.Ι., ωδεία, αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Ανδρέας Παππάς ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή το 1975, συμμετέχοντας σε παραδοσιακές ορχήστρες. Παίζει κυρίως νταούλι, τουμπελέκι, μπεντίρ και ντέφι. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1994 έως το 1997 ήταν μέλος της Κ.Ο.Ε.Μ. υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος κρουστών «Κρόταλα». Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών.

Είσοδος: 5 ευρώ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Πέραν

Διεύθυνση Λεωφόρος Δεκέλειας 20, Νέα Χαλκηδόνα 143 43
Τηλέφωνο:21 0253 3896

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα