Ο Μανώλης Πάππος στο Πέραν : «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά εμένα μ’ αγαπούνε…»
Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στις 23.00΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» θα ακουστεί η αυθεντική πενιά του μοναδικά εκφραστικού βιρτουόζου του τρίχορδου μπουζουκιού Μανώλη Πάππου. Μαζί του η Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, ο Νίκος Γύρας στην κιθάρα και ο Αλέξης Πάππος στο κοντραμπάσο εγγυώνται γνήσια ρεμπέτικη και λαϊκή διασκέδαση.
Ο Μανώλης Πάππος γεννήθηκε το 1963 στον Πειραιά. Από το 1978 άρχισε να ασχολείται με τη λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική, μαθαίνοντας μπουζούκι, ούτι και κιθάρα.
Είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Σωκράτης Μάλαμας, Loreena McKennitt, Vinicio Capossela, Ross Dally, Nasheer Shama, Michel Χατζηγεωργίου κ.ά. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη στην όπερα Λυσιστράτη και με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από το 2004 είναι μόνιμος συνεργάτης της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) και του Σταύρου Ξαρχάκου. Το 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος Όσα σου μοιάζουν (UNIVERSAL), με τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους των Ηλία Κατσούλη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Χρήστου Σπουρδαλάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου και ερμηνεύτρια την Σοφία Παπάζογλου.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος Αιγαίο (PROTASIS), που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν από κοινού με τον Βασίλη Δρογκάρη για το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη, Αιγαίο Νυν και Αεί.
Η Ανατολή Μαργιόλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρία Σουλτάτου, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Νίκο Τατασόπουλο κ.ά.
Ο Νίκος Γύρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με ειδίκευση στο ούτι και δευτερεύοντα όργανα το κανονάκι, το βιολί και το νέυ, Έχει συνεργαστεί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Παναγιώτη Λάλεζα, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Γιάννη Χαρούλη κ.ά.
Ο Αλέξης Πάππος γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά. Εξαιρετικός κοντραμπασίστας, αλλά και κιθαρίστας και τραγουδιστής, ασχολείται με τη μουσική από παιδί, παίζοντας μαζί με τον αδελφό του, Μανώλη. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
«Μεσόγειος, μια θάλασσα τραγούδια»
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η τελευταία συνεύρεσή τους στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», η μουσική σκηνή του φιλοξενεί ξανά τα Σάββατα 18 και 25 Οκτωβρίου, στις 22.30΄, τον γνωστό δεξιοτέχνη στο ούτι και πολύ ιδιαίτερο συνθέτη, Haig Yazdjian, τον βιρτουόζο στο κανονάκι Μάνο Κουτσαγγελίδη και τον σπουδαίο πνευστό Tigran Sargsyan. Την παρέα συμπληρώνουν ο δεξιοτέχνης κρουστός Γιάννης Παπαγιαννούλης και ο εξαιρετικός Γιώργος Παππάς στο λαούτο. Πέντε ξεχωριστοί δεξιοτέχνες μουσικοί μας ταξιδεύουν στη μουσική παράδοση της Μεσογείου, από λιμάνι σε λιμάνι, σε μια θάλασσα από τραγούδια με τη γεύση της αλμύρας και τους ήχους των κυμάτων.
Ο Haig Yazdjian θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από γονείς Αρμένιους. Στην Ελλάδα ήρθε το 1980. Καθιερώθηκε γρήγορα ως κορυφαίος σολίστ, αλλά και ως ιδιαίτερα εκφραστικός ερμηνευτής, και συνεργάστηκε με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Loreena McKennitt, η Ελένη Βιτάλη, ο Theodossi Spasov, η Μαρία Φαραντούρη, ο David Lynch, ο Omar Farouk Tekbilek, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμειγνύει διαφορετικά στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσοντας ένα προσωπικό ύφος με χαρακτηριστικά αραβικά και αρμένικα ηχοχρώματα.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα, τον Νίκο Αβαγιαννό, κ. ά.
Ο Tigran Sargsyan γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ξεκίνησε να μαθαίνει φλάουτο shevi στα έξι του χρόνια. Εκτός από μεγάλος δεξιοτέχνης στα πνευστά (shevi, duduk, pku, zourna, bloyl, sering, oboe, κλαρινέτο, σαξόφωνο), έχει μια ιδιαίτερη φωνή και θεωρείται εξαιρετικός ερμηνευτής.
Ο Γιώργος Παππάς είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου στο ούτι και το σάζι. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Μανώλης Καρπάθιος και πολλοί άλλοι. Επίσης, συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες και διδάσκει σε μουσικά σχολεία, και ωδεία.
Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Ασχολείται περίπου 20 χρόνια µε τα κρουστά. Από το 1998 μέχρι το 2004 φοιτά στο Ωδείο Φ. Νάκας. Έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Αντώνη Απέργη, τον Γιάννη Χαρούλη και πολλούς άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
«Umitlerim Σμύρνη»
Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 11.00΄ το βράδυ, θα βρίσκονται στο «ΠΕΡΑΝ, το καφέ-αμάν της πόλης» η πολύ ιδιαίτερη ερμηνεύτρια Μαρία Σουλτάτου, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Κοντά της οι φίλοι και συνεργάτες της: ο δεξιοτέχνης στο κανονάκι Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Νίκος Πασσαλίδης στο ούτι και το λαούτο, ο εξαιρετικός Σωτήρης Μαργώνης στο βιολί και ο Νίκος Τσιατσούλης στα κρουστά.
Η Μαρία Σουλτάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της συνεργασία με τον Λίνο Κόκοτο και από τότε συνεργάστηκε με πολλούς εκπροσώπους της Ελληνικής μουσικής: Αριστείδη Μόσχο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Χρήστο Νικολόπουλο, Μίκη Θεωδοράκη, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Λεοντή κ.ά. Η ερμηνεία της χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία.
Τα σμυρναίικα τραγούδια την συγκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία. Όπως η ίδια λέει: «Όταν έφτασε στα αυτιά μου για πρώτη φορά ο ήχος του Σμυρναίικου τραγουδιού, αν και ήμουν πολύ μικρή, με μάγεψε. Θυμάμαι πως έμεινα ακίνητη για αρκετή ώρα, ιδιαίτερα συγκινημένη, προσπαθώντας να καταλάβω τι μουσική, τι τραγούδι, τι φωνή ήταν αυτό που άκουγα. Αυτό όμως που με παραξένεψε περισσότερο ήταν ότι, ενώ αυτό που άκουγα ερχόταν από το ραδιόφωνο, νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες, αλλά και μυρωδιές γιασεμιού, βασιλικού και κανέλας.
Έτσι, τα Σμυρναίικα τραγούδια από πολύ νωρίς έγιναν πρώτα στις μουσικές προτιμήσεις μου. Άρχισα, λοιπόν, να μαθαίνω τραγούδια και να φαντάζομαι τις εικόνες που το καθένα από αυτά μου έδινε. Τελικά τα λάτρεψα. Η συνεργασία μου με τον Αριστείδη Μόσχο με έκανε να ασχοληθώ με τη μουσική, αλλά και με την ιστορία των Μικρασιατών πιο λεπτομερειακά, για τον νταλκά, τη δύναμη, τη λεβεντιά που είχαν τα τραγούδια τους στο ταξίδι του μυαλού και της ψυχής.
Ελπίζω να καταφέρω να προσεγγίσω το Σμυρναίικο τραγούδι, χαρίζοντας θύμισες στους ανθρώπους που θα έρθουν να τη δουν, αλλά και σε μένα εκτόνωση ψυχής, βαδίζοντας στους βυζαντινούς δρόμους που τόσο αγαπώ.»
Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
Sam Roma
«Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα»
συμμετέχει η Αγγελική Τουμπανάκη
Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 10.30΄ το βράδυ, το «Πέραν, το καφέ-αμάν της πόλης», ξαναφιλοξενεί στη σκηνή του τους Sam Roma, σε μια βραδιά βγαλμένη σαν από τσιγγάνικο παραμύθι, με τη συμμετοχή της εξαίσιας φωνής της Αγγελικής Τουμπανάκη.
Οι Sam Roma (είμαι Ρομά) είναι μια καινούρια ορχήστρα νέων κυρίως Τσιγγάνων μουσικών. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει –τι άλλο; τσιγγάνικες μουσικές, Τούρκικα αλλά και Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
Τους Sam Roma αποτελούν οι: Αλέξης Βασιλείου –κρουστά, Γιάννης Βασιλείου –κρουστά, Χρήστος Βασιλείου -βιολί, Νίκος Ιωαννίδης –φωνή, Θανάσης Καρακάσης –κανονάκι/ταμπουρά(σάζι), Μίλτος Καρακάσης -κιθάρα, Λευτέρης Ματθαίου- ούτι/φωνή, Χρήστος Ράντης –μπάσο, και Γιώργος Δημακόπουλος πλήκτρα.
Η Αγγελική Τουμπανάκη είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα ερμηνεύτρια, με ιδιαίτερες σπουδές πάνω στο παραδοσιακό τραγούδι πολλών χωρών. Η ζεστή, βαθειά φωνή της και ο ιδιαίτερος εκφραστικός της τρόπος, την έχουν καταστήσει ως ξεχωριστή και ήδη σημαντική παρουσία στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι.
Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
Πέραν
Διεύθυνση Λεωφόρος Δεκέλειας 20, Νέα Χαλκηδόνα 143 43
Τηλέφωνο:21 0253 3896