17.2 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 16-20 Νοεμβρίου

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου: Οι «Rebetien» στο «Πέραν»

Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, και κάθε Τετάρτη στις δέκα και μισή το βράδυ, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος-μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης-κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση-ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας-βιολί/μπαγλαμάς) μας ταξιδεύουν στην περίοδο του μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Επί μακρά σειρά ετών δραστηριοποιείται ως βιολιστής στο χώρο του ρεμπέτικου, της λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης και, γενικότερα, της ελληνικής μουσικής. Είναι διπλωματούχος κλασικού βιολιού. Σπούδασε τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, επίσης, διδάσκων βιολιού στο ίδιο τμήμα. Ακόμη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 ετών. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Επί τρία χόνια, παρακολούθησε μαθήματα τροπικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών με τον Χρίστο Τσιαμούλη και νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.

Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με την έμμεση παρακίνηση του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μέλος της «Απόδημης Κομπανίας» στη Μελβούρνη. Μετά το λύκειο, έφυγε πάλι για την Αυστραλία, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με το μπουζούκι, εμφανιζόμενος σε διάφορα φεστιβάλ εκεί, με το μουσικό του σχήμα. Από το 2013 μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε το 1986. Η πρώτη του επαφή με την κιθάρα έγινε στην ηλικία των οκτώ ετών, πρώτα με την κλασική, όπου παρακολούθησε μαθήματα σε ωδείο για πέντε χρόνια, μαζί με θεωρητικά, και ύστερα, τα χρόνια της εφηβείας, με την ηλεκτρική, σχηματίζοντας μαθητικά γκρουπάκια με φίλους. Τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τον ακολουθούσαν πάντα σαν άκουσμα, μέσω του πατέρα του, που ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν. Εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός από 18 ετών.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου: Στέλιος Βαμβακάρης – Νίκος Τατασόπουλος  «Από γενιά σε γενιά…»

Σπουδαίοι γιοι σπουδαίων πατεράδων, ο συνθέτης Στέλιος Βαμβακάρης και ο σολίστας Νίκος Τατασόπουλος κουβαλούν αναπόφευκτα μέσα τους το μεγαλείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «Πατριάρχη» της ελληνικής λαϊκής μουσικής, και του Γιάννη Τατασόπουλου, του «καλύτερου μπουζουξή μας», όπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης. Πατώντας σε όσα διδάχτηκαν από εκείνους, διαμόρφωσαν το δικό τους μουσικό ύφος, χάραξαν το δικό τους δρόμο και εξελίχθηκαν σε μορφές μοναδικές του σύγχρονου μουσικού στερεώματος. Ωστόσο, όσα έμαθαν κοντά τους, αλλά και όσα ανακάλυψαν μόνοι τους αργότερα στην πορεία τους, όλη αυτή την πολύτιμη γνώση, θέλουν να τη διαδώσουν και να την «κοινωνήσουν» στον κόσμο.

Με έρεισμα αυτή την ανάγκη τους να «φανερώσουν την ψυχή τους με τις νότες, όταν παίζουν», πλαισιωμένοι από εξαιρετικούς μουσικούς, έφτιαξαν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια των πατεράδων τους, δικά τους, αλλά και άλλων αξιόλογων δημιουργών, και θα το παρουσιάζουν από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, στις 22.30, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». Μαζί τους η σημαντική λαϊκή φωνή Εβελίνα Αγγέλου, η Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα- τραγούδι), ο Γιάννης Νιάρχος (μπαγλαμάς-τραγούδι) και ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν).

Ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι ο δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. Από δώδεκα ετών εργάζεται επαγγελματικά στο πλευρό του πατέρα του. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, αλλά και της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής. Είναι από τους πρώτους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο μπλουζ και το ρεμπέτικο. Γράφει τραγούδια, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών, με ιδιαίτερα προσωπικό στυλ, «παντρεύοντας»  τα καραντουζένια με τα μπλουζ. Το καινοτόμο μουσικό ύφος του είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

Ο Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –το βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Γιώργος Ξηντάρης – Κατερίνα Τσιρίδου  «γκελ, γκελ, καϊξή»

Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε.

Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου: «Γλέντι από το χθες στο σήμερα»

Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο, στις έντεκα το βράδυ, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», με το αυθεντικό, «αλλοτινό» του περιβάλλον μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα εκείνων των παλιών, ωραίων εποχών με τα παροιμιώδη, αξέχαστα γλέντια και γίνεται συνδετικός κρίκος που ενώνει το χθες με το σήμερα με τραγούδια και σκοπούς που συντρόφεψαν ολόκληρες γενιές.

Οι νέοι, ταλαντούχοι μουσικοί της ανανεωμένης επταμελούς ορχήστρας του «Πέραν» μας μεταδίδουν το κέφι και τη ζωντάνια τους, προσκαλώντας μας να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε μπάλλους, σούστες και συρτά, χασάπικα, ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια, σε ένα επιλεγμένο με ιδιαίτερη φροντίδα πρόγραμμα, με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που αγκαλιάζει όλες τις μουσικές περιόδους, ταξιδεύοντας στην Πόλη και τη Σμύρνη, στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στα σοκάκια του Πειραιά και της παλιάς Αθήνας…

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ – τραγούδι, Ρία Ελληνίδου – τραγούδι, Ανδρέας Ανδρέου – ούτι/μπουζούκι/τραγούδι, Ηλίας Μαντικός – κανονάκι/τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος – βιολί, Απόστολος Καρποντίνης – λαούτο/κιθάρα/τραγούδι, Λουκάς Μεταξάς – κρουστά.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου, μεσημέρι: Χρίστος Τσιαμούλης – Καίτη Κουλλιά «Πολίτικο Αιγαιοπελαγίτικο γλέντι»

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 3.30 το μεσημέρι, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μας προσκαλεί να γίνουμε θαλασσινοί συνταξιδιώτες του σε μια μελωδική περιδιάβαση από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία ως τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και να γλεντήσουμε παρέα με την Καίτη Κουλλιά, τον Χρίστο Τσιαμούλη (λαούτο-ούτι-φωνή), τον  Γιώργο Μαρινάκη (βιολί) και τον Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο).

Ο Χρίστος Τσιαμούλης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Το 1984 ίδρυσε μαζί με άλλους το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Δυνάμεις του Αιγαίου». Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς και με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης», σε συνεργασία με τον Π. Ερευνίδη (Δόμος, 1998) και «Αριθμητικό τροπικό σύστημα της ελληνικής μουσικής» (Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2010). Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Καίτη Κουλλιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια διαμονής της στην Αθήνα, εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου και μ’ αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με υποτροφία. Ακολουθούν συνεργασίες με τους Γιάννη Βόγλη, Μαρίζα Κωχ, Χρίστο Τσιαμούλη, Ορφέα Περίδη, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.ά. Έχει στο ενεργητικό της 6 προσωπικούς δίσκους και πολλές συμμετοχές σε παραγωγές άλλων δημιουργών.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)

Κυριακή 20 Νοεμβρίου, βράδυ: Αντώνης Απέργης – Δέσποινα Αποστολίδου   «Αξέχαστα παλιά λαϊκά»

Ο Αντώνης Απέργης θα βρεθεί ξανά στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» το βράδυ της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου, στις 22.00.  Ο γνωστός βιρτουόζος της κιθάρας και συνθέτης μας προσκαλεί να αφεθούμε σε ένα μουσικό ταξίδι στο παρελθόν, ερμηνεύοντας με τη μοναδική τεχνική του τραγούδια που έχουν μείνει αξέχαστα στη μνήμη μας. Ξεχωριστές παρουσίες δίπλα του η Δέσποινα Αποστολίδου, μια τραγουδίστρια με ιδιαίτερες φωνητικές δυνατότητες, ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά και ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο.

Ο Αντώνης Απέργης γεννήθηκε το 1963 στη Νίκαια του Πειραιά. Είναι συνθέτης και στιχουργός, παίζει κιθάρα, ούτι, κανονάκι και κοντραμπάσσο. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Ένας δίσκος με σόλο ούτι ήταν η πρώτη του δισκογραφική παρουσία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Κώστα Παυλίδη στο Βγάλε φτερά και πέτα, όπου έγραψε τη μουσική και τους στίχους, όπως και στο Ποια γη και ποια πατρίδα. Ενορχήστρωσε δίσκους του Πέτρου Δουρδουμπάκη και της «Οπισθοδρομικής κομπανίας». Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τη μουσική και τα τραγούδια του με το δικό του συγκρότημα. Στη δισκογραφία του ανήκουν ο Ίκαρος, με ορχηστρική μουσική, Το στεφάνι, με τη Σοφία Ασσυχίδου και Νύχτα με αστέρια, με τη Λιζέτα Καλημέρη και τον Κώστα Παυλίδη.

Η Δέσποινα Αποστολίδου είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Έκανε την πρώτη της μαθητεία στην φωνητική τέχνη στην Αθήνα δίπλα στον Γιώργο Σαμαρτζή. Παρακολούθησε σεμινάρια κλασσικού Οθωμανικού τραγουδιού με τον Ahmet Erdogdular στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος. Ασχολείται με τις παραδοσιακές μουσικές της ανατολικής Μεσογείου, του Πόντου και της Ελλάδας, ενώ εργάζεται ως μουσικός ερμηνεύοντας ξενόγλωσσα τραγούδια από την τουρκική, αρμένικη και ποντιακή παράδοση. Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σχήματα ALCALICA,  SELANIK TRIO, ELECTRO BALKANA, ΜΕΛΠΙΣ, KOPARE, ΚΑΡΑΚΑΗΔΟΝΕΣ, ΔΥΣΑΝΑΤΟΛΙΑ και με άλλους καταξιωμένους μουσικούς σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Λουκάς Μεταξάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στην Αθήνα και μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει κάνει σπουδές κλασσικής μουσικής, αλλά η γνωριμία του με τον Ross Daly Και τον Χρίστο Τσιαμούλη τον οδήγησε στη μελέτη των τοπικών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Ανατολής. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «Λωξάντρα». Ως κρουστός –αλλά και παίζοντας κοντραμπάσο- έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Dilek Kots, ο  Ross Daly, ο Χρίστος Τσιαμούλης κ.ά.

Ο Γιώργος Βεντουρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Αλέξανδρο Ζέρβα και τζαζ κιθάρα με τον Βασίλη Ρακόπουλο και τον Απόστολο Λεβεντόπουλο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κοντραμπάσου με τον Βαγγέλη Ζωγράφο στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
    
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος  Δεκελείας 20,  Νέα Χαλκηδόνα
http://www.peran.gr  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα