16.5 C
Athens
Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 7 έως 12 Ιανουαρίου

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: Χαρούλα Τσαλπαρά
-το ακορντεόν στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική-

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, στα πλαίσια του αφιερώματος στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄, η Χαρούλα Τσαλπαρά, μια ταλαντούχα νέα μουσικός, παρουσιάζει την πορεία του οργάνου στην παραδοσιακή μουσική, σε ένα πρόγραμμα με λαϊκά, δημοτικά, σμυρναίικα, πολίτικα και νησιώτικα τραγούδια. Μαζί της η Θεοδώρα Αθανασίου-φωνή/κιθάρα και ο Γλαύκος Σμαριανάκης-βιολί.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».

Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.

Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.  

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου: Γιώργος Ξηντάρης – Κατερίνα Τσιρίδου
        «γκελ, γκελ, καϊξή»

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00΄, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε. Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).

Είσοδος: τραπέζι: menu από 20,00 ευρώ/άτομο, μπαρ: είσοδος 3,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες menu στον σύνδεσμο : http://www.peran.gr/menu-prosfores 

Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ανθούλα Μίχου-τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.

Είσοδος: τραπέζι: menu από 20,00 ευρώ/άτομο, μπαρ: είσοδος 3,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες menu στον σύνδεσμο : http://www.peran.gr/menu-prosfores

Κυριακή 10 Ιανουαρίου:  Γρηγόρης Νταραβάνογλου – Μανώλης Καρπάθιος
                           «εδώ Κωνσταντινούπολη»

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου (φωνή) και ο Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι), σε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που ταιριάζει αρμονικά με την ανατολίτικη  ατμόσφαιρα του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». Τους δύο σπουδαίους μουσικούς συνοδεύουν οι, επίσης εξαιρετικοί, Γιώργος Παππάς (ούτι), Χρυσάνθη Γκίκα (πολίτικη λύρα), Γιώργος Τζανέτος (κρουστά) και Μιχαέλα Αρχοντή (κρουστά).

Είσοδος: τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου: «μουσικές της Πόλης»

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στις 22.30΄, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» φιλοξενεί τρεις σημαντικούς παραδοσιακούς μουσικούς, τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (πολίτικο λαούτο, φωνή), τον Χάρη Λαμπράκη (νέυ) και τον Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά).

 Η κλασσική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, με τους ύμνους των σούφι και τα ταξίμια αποτελούν τη λόγια -ή οθωμανική- μουσική, η οποία είναι επηρεασμένη από την περσική, την αραβική και τη βυζαντινή μουσική. Με το πέρασμα του χρόνου και τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων στα αστικά κέντρα, και –κυρίως- με τη διαμόρφωση της εργατικής τάξης, όλα αυτά τα δάνεια και αντιδάνεια αραβοπερσικών μακαμιών και ταξιμιών διαμορφώνουν την αρχική μορφή του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες επιχειρούν μια ξενάγηση στο μουσικό κλίμα της Πόλης έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, περνώντας μέσα από τα παλάτια και καταλήγοντας στις συνοικίες και τις φτωχογειτονιές της.

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Άρχισε να ασχολείται με την κρητική μουσική στα δεκαέξι του χρόνια, παίζοντας με τον Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) λαούτο και μπουλγαρί. Το 1985 συναντά τον Ross Daly. Μαζί του μαθαίνει σάζι και ταμπούρ, ενώ αργότερα συμμετέχει στο συγκρότημά του «Λαβύρινθος» σε συναυλίες, παραστάσεις, δισκογραφία και τηλεόραση. Έχει διδάξει στη σχολή του Συλλόγου προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής, στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Από το 2004 διδάσκει σάζι στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Κάνει ζωντανές εμφανίσεις και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις με πολλά μουσικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Βαγγέλης Καρίπης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το ούτι και τη βυζαντινή μουσική από μικρή ηλικία, ενώ από 17 ετών άρχισε τη μελέτη των κρουστών. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Δ. Σαββόπουλος, ο Ν. Κυπουργός, ο Σ. Μάλαμας, ο Αλκ. Ιωαννίδης, η Ελ. Αρβανιτάκη, ο Theodossi Spasov, η Loreena McKennitt κ.ά. Συνιδρυτής του συνόλου κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ. Έχει εκδώσει τα άλμπουμ «Κρουστά» και «Φωνές Κρουστών». Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στη μουσική σχολή Modern Music School στην Αθήνα.

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας στο αντικείμενο της εθνομουσικολογίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής μουσικής (Γιάννης Αρβανίτης), τζάζ (Ανδρέας Συμβουλόπουλος) και σύνθεσης (Γιάννης Ιωαννίδης). Από το 1999 διδάσκει νέϋ στο Εθνικό Ωδείο. Στο διάστημα της ενασχόλησής του με το νέϋ έχει συνεργαστεί με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Haig Yazdjian, τον Ross Daly, τον Βασίλη Ρακόπουλο, το συγκρότημα Occasional Dream, την Δόμνα Σαμίου, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Χρίστο Τσιαμούλη κ.ά. σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.  

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα