Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 22.30΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» συναντιούνται τρεις σημαντικοί παραδοσιακοί μουσικοί, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος (πολίτικο λαούτο, φωνή), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ).
Η κλασσική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, με τους ύμνους των σούφι και τα ταξίμια αποτελούν τη λόγια -ή οθωμανική- μουσική, η οποία είναι επηρεασμένη από την περσική, την αραβική και τη βυζαντινή μουσική. Με το πέρασμα του χρόνου και τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων στα αστικά κέντρα, και –κυρίως- με τη διαμόρφωση της εργατικής τάξης, όλα αυτά τα δάνεια και αντιδάνεια αραβοπερσικών μακαμιών και ταξιμιών διαμορφώνουν την αρχική μορφή του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες επιχειρούν μια ξενάγηση στο μουσικό κλίμα της Πόλης έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, περνώντας μέσα από τα παλάτια και καταλήγοντας στις συνοικίες και τις φτωχογειτονιές της.
Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Άρχισε να ασχολείται με την κρητική μουσική στα δεκαέξι του χρόνια, παίζοντας με τον Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) λαούτο και μπουλγαρί. Το 1985 συναντά τον Ross Daly. Μαζί του μαθαίνει σάζι και ταμπούρ, ενώ αργότερα συμμετέχει στο συγκρότημά του «Λαβύρινθος» σε συναυλίες, παραστάσεις, δισκογραφία και τηλεόραση. Έχει διδάξει στη σχολή του Συλλόγου προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής, στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Από το 2004 διδάσκει σάζι στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Κάνει ζωντανές εμφανίσεις και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις με πολλά μουσικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Βαγγέλης Καρίπης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το ούτι και τη βυζαντινή μουσική από μικρή ηλικία, ενώ από 17 ετών άρχισε τη μελέτη των κρουστών. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Δ. Σαββόπουλος, ο Ν. Κυπουργός, ο Σ. Μάλαμας, ο Αλκ. Ιωαννίδης, η Ελ. Αρβανιτάκη, ο Theodossi Spasov, η Loreena McKennitt κ.ά. Συνιδρυτής του συνόλου κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ. Έχει εκδώσει τα άλμπουμ «Κρουστά» και «Φωνές Κρουστών». Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στη μουσική σχολή Modern Music School στην Αθήνα.
Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας στο αντικείμενο της εθνομουσικολογίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής μουσικής (Γιάννης Αρβανίτης), τζάζ (Ανδρέας Συμβουλόπουλος) και σύνθεσης (Γιάννης Ιωαννίδης). Από το 1999 διδάσκει νέϋ στο Εθνικό Ωδείο. Στο διάστημα της ενασχόλησής του με το νέϋ έχει συνεργαστεί με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Haig Yazdjian, τον Ross Daly, τον Βασίλη Ρακόπουλο, το συγκρότημα Occasional Dream, την Δόμνα Σαμίου, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Χρίστο Τσιαμούλη κ.ά. σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.
«μπουζούκι μου διπλόχορδο»
Η Κατερίνα Τσιρίδου συναντά τον Μανώλη Δημητριανάκη, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 23.00΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», σε ένα ρεμπέτικο αντάμωμα στους παλιούς πειραιώτικους δρόμους και τ’ ανέγγιχτα απ’ το χρόνο τραγούδια.
Στο μπουζούκι και το τραγούδι ο Αντώνης Ξηντάρης, στο ακορντεόν ο Αλέκος Βαρανάκης και στην κιθάρα και το τραγούδι ο Νίκος Πρωτόπαπας.
Ο Μανώλης Δημητριανάκης γεννήθηκε στο Μύρτος, τελείωσε το σχολείο στην Ιεράπετρα και σπούδασε δικηγόρος. Ξεκίνησε από πολύ μικρό παιδί να παίζει μαντολίνο. Μπουζούκι έμαθε όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο και είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, πλάι στον οποίο μαθήτευσε δυο περίπου χρόνια Πρόλαβε να δουλέψει με παλιούς μουσικούς που ασχολήθηκαν με το ρεμπέτικο όπως τους Στράτο Παγιουμτζή, Μπαγιαντέρα, Κώστα Ρούκουνα, κ.ά. Το 1972, μαζί με τους αδερφούς Δημήτρη και Γιώργο Κοντογιάννη και άλλους μουσικούς σχηματίσανε τη «Ρεμπέτικη Κομπανία». Το 1974 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Τα Μπλέ Παράθυρα». Στην προσωπική του πορεία στην ελληνική δισκογραφία, συνεργάστηκε με τους Ν. Ξυδάκη, Μ. Ρασούλη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λοϊζο κ.ά.
Είσοδος: 4 ευρώ/άτομο.
«απ’ τη Σμύρνη σε λιμάνια ξένα»
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» πραγματοποιεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 23.00΄, μια μουσική διαδρομή που ξεκινά από τα μονοπάτια της Μικράς Ασίας, παρέα με τη «Λιλή τη σκανταλιάρα» και το «Χαρικλάκι», και καταλήγει διαβαίνοντας τα σοκάκια του Πειραιά, με τον Μάρκο και τον Τσιτσάνη, έχοντας προηγουμένως περάσει «μες του Αιγαίου τα νερά» και τη «μαλαματένια βρύση».
Αγαπημένα τραγούδια από τις χαμένες πατρίδες, τη δημοτική μας παράδοση, τα νησιά μας, το ρεμπέτικο, αλλά και το σύγχρονο λαϊκό μουσικό στερέωμα, ερμηνευμένα από την Κατερίνα Τσιρίδου και την Στέλλα Καρύδα. Κιθάρα ο Στέλιος Καρύδας και ο Νίκος Πρωτόπαπας. Μπουζούκι, λαούτο και ούτι ο Βαγγέλης Μαχαίρας.
Είσοδος: 4 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896