«Η τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια, προβάλλει σκουπίδια, αστειότητες και κουτσομπολιά, ενώ η λογοτεχνία απουσιάζει προκλητικά.
Το θέμα, πάντως, δεν είναι στενά οικονομικό.
Θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τον κόσμο με αυτά τα ευτελή προϊόντα και όχι με ποιοτικό πρόγραμμα που παλιότερα μας έκανε να αποκαλούμε την τηλεόραση «μαγικό κουτί».
Είναι συνειδητή επιλογή αυτό που συμβαίνει. Δείτε, εξάλλου, τι είδους παιδεία έχουμε», τόνισε ο σκηνοθέτης, Κώστας Κουτσομύτης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου (Ηπείρου 41) στον Άγιο Δημήτριο, στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Δίκτυο Εθελοντών Αγίου Δημητρίου «Αλλάζουμε την Πόλη», την 1η Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα.
Από το πάνελ της εκδήλωσης, στην οποίαν παραβρέθηκε και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, ο Νίκος Παναγιωτούνης, ηθοποιός, συγγραφέας και θεατρολόγος και η Ελένη Τζαγκαράκη, ηθοποιός, διάβασαν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Η νύχτα Βασιλιά γεννά» του Βασίλη Μαυρόπουλου, που έχει υπογράψει τα σενάρια για τις τηλεοπτικές σειρές «Οι μάγισσες της Σμύρνης , «Τα παιδιά της Νιόβης», «Οι τρεις χήρες», «Το τυχερό μου αστέρι» κ.α.
Μιλώντας για το βιβλίο, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, τόνισε πως είναι ότι καλλίτερο έχει διαβάσει στο χώρο του μυθιστορήματος τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή του συγγραφέα να προτάξει το αίσθημα της αισιοδοξίας, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στους πρωταγωνιστές του που βασανίζονται από τις μεταξύ τους συγκρούσεις, αλλά και από τα απρόοπτα της μοίρας.
«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με λιτή όσο και γοητευτική γραφή, με μοναδική πλοκή και με εικόνες και διαλόγους που συναρπάζουν», κατέληξε ο Κώστας Κουτσομύτης.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για το ρόλο των σκηνοθετών, που αναδεικνύουν τη λογοτεχνία, όπως και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεταφέροντας με εικόνες τα λογοτεχνικά έργα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.