Για πρώτη φορά ανοίγουν τα κλειδωμένα και σκονισμένα δωμάτια του αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, που δεν ήταν διαθέσιμα ούτε στο κινεζικό κοινό, για να αποκαλύψουν προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινέζικου πολιτισμού.
Από τους πιο φημισμένους στην κινεζική ιστορία, ο αυτοκράτορας Qianlong (1711 – 1799), το όνομα του οποίου σημαίνει Ουράνια Ευημερία, υπήρξε μία σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία. Ο Qianlong αναμόρφωσε την Κίνα, διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, φρόντισε την ευημερία των πολιτών της και υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα, σφραγίζοντας με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα. Την εκπαίδευσή του, για να γίνει ο ιδεώδης μονάρχης, ανέλαβαν δέκα μεγάλοι δάσκαλοι. Διοίκησε με σύνεση και σοφία και στη διάρκεια της εξηντάχρονης βασιλείας του η δυναστεία των Qing έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της.
Ο χώρος του Μουσείου Ακρόπολης στον οποίο φιλοξενείται η έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης, της πόλης-ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, για να υποδεχτεί τα 154 αντικείμενα από τα ιδιωτικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα. Έργα τέχνης ανυπέρβλητης αξίας, έπιπλα, τελετουργικά ενδύματα, χρηστικά αντικείμενα και έντυπα από τους χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης, που χρησιμοποιούσε ο Qianlong κατά την περίοδο της ετοιμασίας για να ανέβει στο θρόνο, φωτίζουν το λαμπρό αυτοκρατορικό περιβάλλον και τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του αυτοκράτορα, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια και εμπνεύστηκε τα μελλοντικά του σχέδια.
Οι πέντε εκθεσιακές ενότητες διατρέχουν τα χρόνια της νεότητάς του ως πρίγκηπα μέχρι την ωριμότητά του ως αυτοκράτορα.
Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον Μελλοντικό Αυτοκράτορα
Μπαίνοντας στην έκθεση οι επισκέπτες θα αντικρίσουν τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στο θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της αυτοκράτειρας και ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον πλαισιώνουν. Αυτή η ενότητα αναπαράγει την κύρια αίθουσα του Παλατιού με τον θρόνο, τα σκαλιστά παραβάν, τα περίτεχνα θυμιατήρια και την πινακίδα με την επιγραφή «Αίθουσα των Απολαύσεων του Καλού», γραμμένη από τον ίδιο. Το πορτρέτο του αυτοκράτορα, τα καταστόλιστα αυλικά ενδύματα και τα πανωφόρια με τις κεντημένες μορφές δρακόντων αντανακλούν την υπέρτατη αυτοκρατορική εξουσία.
Τσάι και εκλεπτυσμένη μουσική
Η επόμενη ενότητα περιέχει σερβίτσια τσαγιού και άλλα επιτραπέζια σκεύη για τον αυτοκράτορα και τους καλεσμένους του, ποιητικά κείμενα του ίδιου, εικονογραφημένα χειρόγραφα θεατρικών έργων και κοστούμια των ηθοποιών από ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Ο αυτοκράτορας προσκαλούσε τον πρώτο σεληνιακό μήνα κάθε έτους τους ανώτερους αξιωματούχους του για να πιουν τσάι και να συνθέσουν ποιήματα. Με τον τρόπο αυτό οικοδομούσε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της αυλής, προβάλλοντας την εικόνα του «αυτοκράτορα της ποίησης και της καλλιγραφίας».
Το δωμάτιο των ευωδιαστών ορχιδέων
Εδώ αποκαλύπτεται το ιδιωτικό διαμέρισμα του αυτοκρατορικού ζεύγους, το θερμαινόμενο κρεβάτι του, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση, κοσμήματα και άλλα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του αυτοκράτορα. Έμπνευση για το όνομα του δωματίου αποτέλεσε ένα κείμενο του Κομφούκιου που αναφέρει «το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με ευγενή χαρακτήρα είναι σαν να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο γεμάτο ευωδιαστές ορχιδέες. Μετά από λίγο δεν μυρίζεις το άρωμα γιατί πλέον έχει γίνει μέρος του».
Το σπουδαστήριο της αιώνιας άνοιξης
Ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος εκτίθεται στη συνέχεια, καθώς και το γραφείο, διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη, όπου ο αυτοκράτορας ανέπτυξε τα πολιτικά του οράματα. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας του γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την άσκηση της βασιλικής εξουσίας.
Το μεγαλείο του Βουδισμού
Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά. Ανάμεσα στα σκεύη λατρείας, τα αφιερώματα, τις επιγραφές με τα σπουδαία αποφθέγματα δεσπόζουν τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου τα οποία καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του Βουδισμού στα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα. Ο αφοσιωμένος στον Βουδισμό του Θιβέτ Qianlong μελετούσε καθημερινά τα Ιερά Κείμενα, ιδρύοντας αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του Βούδα σχεδόν σε κάθε παλάτι της Απαγορευμένης Πόλης. Επιπλέον, χρησιμοποίησε τον Βουδισμό ως μέσο ενίσχυσης της εθνικής ενότητας και ειρήνευσης των περιοχών της Μογγολίας και του Θιβέτ. Η άσκηση της λατρείας περιλαμβάνονταν στις καθημερινές συνήθειές του κι έτσι δύο αίθουσες στο παλάτι διαμορφώθηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Εκεί βρήκαν τη θέση τους τα αγάλματα με απεικονίσεις του Βούδα και τα λατρευτικά σκεύη. Το ίδιο οι Επτά και οι Οκτώ θησαυροί, αντικείμενα με ιδιαίτερες μορφές και συμβολισμούς που τοποθετούνται μπροστά στα αγάλματα του Βούδα.
Η έκθεση, που φιλοδοξεί να φέρει τον δυτικό κόσμο πιο κοντά στον πολιτισμό της Κίνας, οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνας.
Εκείνος που μπορεί να αφήσει την ψυχή του πραγματικά ελεύθερη, θα χαρεί τα έργα και θα καταλάβει κάτι από την έκρηξη πολιτισμού που έγινε από τον Qianlong, όπως μας προτρέπει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, κ. Παντερμαλής.
Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019
Τιμή εισιτηρίου: 3€
Επιμέλεια: Λουκία Σταύρου
Φωτογραφίες: Άρτεμις Θεοδωρίδη