Οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία από σήμερα να ξεναγηθούν στα οινοποιεία, να δοκιμάσουν κρασί, εδέσματα από γνωστούς σεφ, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Μια ιστορία παλιά, που χρονολογείται από τις απαρχές του κόσμου, θα εκτυλίσσεται από σήμερα στη Νεμέα. Οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», που πραγματοποιούνται από το 2003, αποτελούν μετεξέλιξη της παραδοσιακής γιορτής του κρασιού, που γινόταν ανέκαθεν αρχές του Σεπτέμβρη, παράλληλα με τον τρύγο. «Επρεπε να αδειάσουν οι δεξαμενές από το παλιό κρασί, για τις ξαναγεμίσουμε, έτσι σκαρώναμε υπαίθρια πανηγύρια και τρία μερόνυχτα πίναμε, τραγουδούσαμε και χορεύαμε» διηγούνται οι γηραιότεροι με διονυσιακή έκσταση στα μάτια τους.
Η μεγαλύτερη οινοποιητική ζώνη «ανοίγει», λοιπόν, τις πύλες της στους απανταχού οινόφιλους, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κρασί με όλα τα… «συμπαραμαρτούντα». Οσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση, θα γνωρίσουν από κοντά τους οινοποιούς, θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής μούστου στο πατητήρι, αλλά και σεμινάρια μαγειρικής με βάση το κρασί και δη το Αγιωργίτικο, την κατεξοχήν δηλαδή τοπική ποικιλία, από κορυφαίους σεφ, όπως ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και η Βέφα Αλεξιάδου. Και, βέβαια, επειδή ο «οίνος ευφραίνει καρδίαν», αλλά πάντοτε συνοδεία μουσικής, τα οινοποιεία διοργανώνουν μουσικές βραδιές για κάθε γούστο: από μπλουζ, τζαζ και ροκ εν ρολ μέχρι και κουβανέζικους ρυθμούς. Οι εκκολαπτόμενοι οινόφιλοι μπορούν να απασχοληθούν πατώντας σταφύλια σε ένα πρόγραμμα ειδικά για παιδιά, ενώ οι αθλητικοί τύποι καλούνται να συμμετάσχουν στον ποδηλατικό δρόμο 85 χλμ. «Αηδόνια 2013».
Τα φώτα της δημοσιότητας «πέφτουν» μεν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Νεμέα, ωστόσο η περιοχή είναι όλο τον χρόνο ανοικτή στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες – Ελληνες και ξένους. Από τα περίπου τριάντα οινοποιεία τα δέκα υποδέχονται και ξεναγούν μεμονωμένους επισκέπτες και γκρουπ όλο τον χρόνο. «Στις περυσινές εκδηλώσεις υποδεχθήκαμε 2.000 άτομα, ενώ συνολικά 20.000 άτομα όλο το έτος» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παλυβός από το ομώνυμο οινοποιείο, που εγκαινίασε από το 1999 την περίφημη διαδικασία του wine tasting (οινική δοκιμή) στον χώρο του.
«Δεν είμαστε μόνον γιορτές και πανηγύρια εδώ πέρα», λέει με νόημα στην «Κ» ο κ. Παλυβός. «Εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε την ίδρυση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μιας σύμπραξης μεταξύ συνδέσμου Οινοποιών και του Δήμου Νεμέας, που στόχο θα έχει να προάγει παρόμοιες δραστηριότητες». Θέμα, άλλωστε, του φετινού εορταστικού τριημέρου είναι ο Οινοτουρισμός, ένας κλάδος που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Μία εκ των άμεσων προτεραιοτήτων τής υπό ίδρυσης κοινοπραξίας θα είναι η μεταφορά παρόμοιων εκδηλώσεων με τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Παράλληλα, «βρίσκεται εν εξελίξει μια ισοτοπική έρευνα που εκπονούν ερευνητές από τον «Δημόκριτο» σε συνεργασία με τέσσερα οινοποιεία». Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των κρασιών της περιοχής. «Οι επιστήμονες κάνουν καταγραφή του DNA του Αγιωργίτικου, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί κάποιος από μια σταγόνα κρασί να προσδιορίζει τη γεωγραφική του ταυτότητα, κάτι που ζητούν όλο και πιο επιτακτικά οι αγορές του εξωτερικού».
«Το μοντέλο αξιοποίησης των οινοποιητικών ζωνών του Μπορντώ και της Τοσκάνης πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο για μας», εξηγεί ο δημοσιογράφος οίνου και ειδικός σε θέματα γαστρο-οινικού τουρισμού, κ. Θόδωρος Λέλεκας, που με τη σημερινή του ομιλία κηρύσσει την έναρξη της γιορτής. «Τα οφέλη από την ανάπτυξη του οινοτουρισμού μπορούν να είναι εντυπωσιακά», προσθέτει, «είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που δεν αποτελεί καν παραδοσιακά οινοποιητική ζώνη, το 10% του τουριστικού εισοδήματος της Πολιτείας προκύπτει από τον οινοτουρισμό». Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα προστίθεται η μη εποχικότητα του οινοτουρισμού, αλλά και ο εναγκαλισμός του με άλλα είδη θεματικού τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός. Πέρα, όμως, από τα μακροπρόθεσμα κέρδη, τα οινοποιεία επωφελούνται και άμεσα, καθώς σπάνια οι επισκέπτες αντιστέκονται στην επί τόπου αγορά κρασιών.
«Σας περιμένουμε για ένα απολαυστικό ταξίδι στο κόκκινο του Αγιωργίτικου», υπόσχεται ο κ. Παλυβός, που μας αποκαλύπτει ότι η φετινή χρονιά υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη για την οινική παραγωγή, «χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου και του Ιουλίου».
Πηγή: www.kathimerini.gr