Ο Michel Rolland ένας από τους πιο συζητημένους οινολόγους και σύμβουλος παραγωγής σε αρκετά από τα πιο σημαντικά οινοποιεία παγκοσμίως, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου Οίνου Κώστα Λαζαρίδη.
Ο Rolland είναι συνεργάτης των οινοποιείων του Κώστα Λαζαρίδη από το 2004, ως σύμβουλος για την βελτίωση της οινοπαραγωγής και ιδίως των ερυθρών οίνων, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν την υπογραφή του. Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, είναι το μοναδικό ελληνικό οινοποιείο με το οποίο έχει δεχτεί να συνεργαστεί, φιγουράροντας έτσι στη λίστα με τα πιο ευυπόληπτα οινοποιεία-πελάτες του Rolland διεθνώς.
Το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη όντας πραγματικά ένας χώρος που τιμά την άμπελο, τα προϊόντα της και την άρρηκτη σχέση τους με τον άνθρωπο, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, θα εγκαινιαστεί με μια μεγάλη γιορτή, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους φίλους του κρασιού την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ευχηθούν τα καλορίζικα για το νέο μουσείο, δοκιμάζοντας την τελευταία σοδειά κρασιών και αποσταγμάτων του Κτήματος, αλλά και να ξεναγηθούν στους πανέμορφους και φιλόξενους χώρους του Πολυχώρου της Οινότριας Γης.
Το Μουσείο Οίνου του Κώστα Λαζαρίδη
Ένα μοναδικό για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα Μουσείο κρασιού έχει δημιουργηθεί στον πολυχώρο Οινότρια Γη, του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής. Ένα Μουσείο που ξεχωρίζει για την αισθητική του, την υπερσύγχρονη οργάνωσή του και την μοναδικότητα των εκθεμάτων και αντικειμένων που φιλοξενεί.
Το «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη» προσφέρει μια εκπαιδευτική διαδρομή από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία έως τις χώρες του Νέου Κόσμου που βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει όλα τα στάδια ζωής του σταφυλιού, από το αμπέλι έως την φιάλη της μοναδικής απόλαυσης.
Πολυάριθμα εκθέματα και αντικείμενα από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας, τα οποία συλλέχθηκαν από τον Κώστα Λαζαρίδη και τους συνεργάτες του με ιδιαίτερο μεράκι τα τελευταία 25 χρόνια, πλαισιώνονται από υπερσύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ώστε ο επισκέπτης να δημιουργήσει μια σφαιρική άποψη για την ιστορία και διαδικασία παραγωγής του κρασιού αλλά και των αποσταγμάτων.
Πιεστήρια, αντλίες, εργαλεία τρύγου, όργανα οινοποίησης, βαρέλια, φελλοί, φιάλες, ανοιχτήρια και πολλά άλλα αντικείμενα, εκτίθενται σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί από τον αρχιτέκτονα-ζωγράφο Γιάννη Νάνο για να δημιουργήσουν μια επιβλητική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, έτσι όπως αξίζει στα δώρα του Θεού Διονύσου. Στο Μουσείο Αποσταγμάτων, οι επισκέπτες θα δουν παλαιούς αλλά και σύγχρονους Άμβυκες και όργανα, ανακαλύπτοντας τη διαδικασία απόσταξης τόσο του τσίπουρου όσο και των αποσταγμάτων σταφυλής.