7.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Xρήσιμες συμβουλές όταν πίνεις αλκοόλ

Έρχονται μέρες γιορτινές. Όπως κάθε χρόνο, σε τέτοιες περιόδους, νιώθουμε την ανάγκη να βρεθούμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους, να περάσουμε μερικές ευχάριστες στιγμές μαζί τους, να διασκεδάσουμε με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους. Τις περισσότερες φορές, εμείς οι Έλληνες συνδυάζουμε την διασκέδαση με το φαγητό και το ποτό. Ωπ! Εδώ ας κάνουμε μια στάση. Όχι, όχι στο φαγητό. Στο άλλο λέω?ναι, στο ποτό.

Σε 15 περίπου ημέρες θα βρισκόμαστε στην καρδιά των γιορτών και ως γνωστόν, ακόμα και οι λιγότερο φανατικοί του αλκοόλ, ένα ποτηράκι κρασί ή σαμπάνια θα το πιούνε, για το καλό. Επειδή, όμως, είμαστε άνθρωποι, είναι φυσιολογικό και να ξεχαστούμε και να παρασυρθούμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες. Ακόμη και εκείνοι που δεν πίνουν, ενδέχεται να παρασυρθούν, όταν μάλιστα βρίσκονται με την παρέα, περνούν καλά και χαλαρώνουν. Έχει συμβεί σε αρκετούς και φυσικά είναι πολύ πιθανό να συμβεί και σε άλλους, έστω και μία φορά. Όσον αφορά, τώρα εκείνους που συνηθίζουν να «το τσούζουν», δεν χρειάζεται να δώσουμε περαιτέρω περιγραφή. Το σίγουρο είναι ότι το κείμενο αυτό, αφορά όλους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν. Οι σοφοί λένε πως, «ένα γραμμάριο πρόληψης ισούται με ένα κιλό θεραπείας».

Το ότι το ποτό κάνει κακό το ήξερες πριν ακόμα το δοκιμάσεις για πρώτη φορά. Αυτό που πρώτα από όλα πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου είναι ότι δεν πρέπει να πίνεις περισσότερο από όσο αντέχεις, για κανέναν λόγο. Ο οργανισμός σου αντιλαμβάνεται οτιδήποτε του συμβαίνει και αντιδρά με τον ανάλογο τρόπο. Μετά από μια νύχτα κραιπάλης, τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, τάση για εμετό, αφυδάτωση, ζαλάδες, νευρικότητα, δυσαρέσκεια και πολλές ενοχές. Και βέβαια, οι εξαιρετικά υπερβολικές ποσότητες μπορούν κυριολεκτικά να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο. Αξίζει, λοιπόν;

Σύμφωνα με την Dr.Keith Churchwell, καρδιολόγο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Nasville των ΗΠΑ, την περίοδο των γιορτών σημειώνονται πολλά περιστατικά καρδιακής προσβολής. Ένας από τους λόγους είναι η κατανάλωση αλκοόλ η οποία, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών, γεγονός που συμβάλει σε αυτό που ονομάζεται «καρδιακό σύνδρομο γιορτών». Το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στον καρδιακό μυ με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των καρδιακών μυών, ειδικά του κόλπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή έναν μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό κάτι που κλασικά συναντάται στην καρδιά την περίοδο των γιορτών.

Τι σου συμβαίνει όταν πίνεις αλκοόλ

Γνωρίζεις, ότι το αλκοόλ μπορεί να χαρακτηριστεί δηλητηριώδες, βάσει των συστατικών του; Αυτός είναι και ο λόγος των συμπτωμάτων της επόμενης μέρας. Ο εγκέφαλος επηρεάζεται με το που η ουσία περνάει από το στομάχι (ερεθισμός) στο αίμα (ζαλάδα, τάση για εμετό, πονοκέφαλος). Η επόμενη «επίθεση» γίνεται στα νεφρά και έτσι χάνεις πολλά υγρά (αφυδάτωση). Το «ταξίδι» του αλκοόλ στον οργανισμό σου έχει σαν επόμενη στάση το συκώτι. Το εμποδίζει να παράγει γλυκόζη στο αίμα και εξαιτίας της μείωσης αυτής, νιώθεις ακόμα πιο έντονο τον πονοκέφαλο και την ατονία. Με όλα αυτά, λοιπόν, μην περιμένεις να λειτουργεί σωστά η καρδιά σου, αφού αντλεί λιγότερο αίμα άρα ελαττώνεται ο ρυθμός της οξυγόνωσης. Η ένταση των συμπτωμάτων συνδέεται άμεσα με την ποσότητα του αλκοόλ και το χρονικό διάστημα κατανάλωσής του. Επίσης, σημασία έχει η ηλικία και το βάρος του ατόμου, όπως και ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά.

Χρήσιμες συμβουλές

Επειδή, ναι μεν διάβασες τα παραπάνω, συμφώνησες και κάπως προβληματίστηκες, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπιείς, αυτές οι συμβουλές θα κάνουν τουλάχιστον πιο ασφαλή την κατανάλωση?drinks από εδώ και στο εξής :

-Μην πίνεις με άδειο στομάχι. Φάε κάτι λιπαρό για να προστατέψει το στομάχι σου.
-Πριν πιεις αλκοόλ πιες χυμούς και νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Μπορείς να το κάνεις και εναλλάξ με το ποτό σου. Έχε και κανέναν χυμό στο σπίτι ή καλύτερα φτιάξε φρέσκο.
-Προτίμησε τα λευκά ποτά αντί των σκούρων και μην προτιμάς τα φτηνά ποτά. Είναι πιο δηλητηριώδη. Ιδιαίτερα το φτηνό κρασί.
-Ένα ποτό την ώρα είναι αρκετό. Μην αυξήσεις τη συχνότητα.
-Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μην πάρεις παυσίπονα ή άλλα χάπια. Ερεθίζεις το στομάχι σου ακόμα περισσότερο καθώς και το συκώτι.
-Μην πιάσεις σε καμία περίπτωση τιμόνι στα χέρια σου! Επέστρεψε με οδηγό κάποιον φίλο που δεν θα έχει πιει ή με ένα ταξί. Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ στο αίμα αντιστοιχούν σε κατανάλωση τριών ποτηριών μπίρας με περιεκτικότητα αλκοόλ 5%, σε τέσσερα ποτήρια κρασί ή δύο ποτήρια ουίσκι. (Ειδικά τώρα, να αναφέρουμε, ότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της κατανάλωσης αλκοόλ. Το 20% του τζίρου της πώλησης αλκοολούχων ποτών γίνεται το μήνα που διανύουμε.)
– Αν δεις ή αισθανθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κι αν είναι αυτό, μην διστάσεις να επισκεφτείς έναν γιατρό.
– Μετά από μια κραιπάλη, αποτοξινώσου από το αλκοόλ πλήρως και μην πιεις καφέ την άλλη μέρα. Φάε μέλι, πιες τσάι και πολύ νερό. Προτίμησε στέρεες τροφές όπως το ψωμί για το στομάχι, φρούτα ή χυμούς για τη γλυκόζη ή αν δεν έχεις φρούτα στο σπίτι πάρε ένα πολυβιταμινούχο χάπι ή μια βιταμίνη C. Κάνε ένα μπάνιο, όχι κρύο γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο και μην προχωρήσεις σε έντονες δραστηριότητες, όπως γυμναστική, έντονη εργασία κ.λπ.

Πάνω από όλα σεβάσου τον οργανισμό σου, τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις βαρύγδουπους όρκους και υποσχέσεις της στιγμής, ότι «δεν θα ξαναπιείς ποτέ». Ξέρεις πως δεν θα το τηρήσεις. Φυσικά και θα πιεις. Ένα ποτήρι κρασί συμβάλει στην καλή υγεία του οργανισμού όπως και ένα ποτηράκι μπύρα συμβάλει στη νεότητα. (Όχι, μην τα πιεις και τα δύο ταυτόχρονα. Άσε τα αστεία). Να θυμάσαι πως το θέμα είναι η ποσότητα. Μην πίνεις για να διασκεδάσεις, αλλά συνόδευσε τη διασκέδαση με λίγο ποτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από την καλή υγειά. Ετοιμάσου για καλές γιορτές και ζήσε όπως σου αξίζει!

Της Έλενας Αρώνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα