27.1 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

15+1 τρόποι επιβίωσης στην καθημερινότητα

Βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, σταματημένοι εδώ και είκοσι λεπτά γιατί περνά μια πορεία. Βρίσκεστε σε μια δημόσια υπηρεσία και μετά από ώρες αναμονής συνειδητοποιείτε πως δεν έχετε όλα τα έγγραφα που σας ζητούν. Ο γείτονας κάνει πάλι πάρτι μέχρι τις 5 το πρωί κι εσείς πρέπει να ξυπνήσετε πρωί. Η διαδρομή του λεωφορείου μέχρι την δουλειά σας διαρκεί μία ώρα, κι έτσι αισθάνεστε πως η μέρα σας δεν είναι πια 24ωρη, αλλά κατά τι μικρότερη. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε παρά να τα υπομείνετε όλα αυτά; Αυτά έχουν οι μεγάλες πόλεις…

Όχι, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η καθημερινότητα στην πόλη κρύβει παγίδες, αλλά ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν τρόποι να τις προσπερνάμε και να τις στρέφουμε προς όφελός μας. Ακολουθούν 16 τρόποι να «επιβιώσετε» σε δύσκολες καθημερινές καταστάσεις, και φυσικά, περιμένουμε τις δικές σας ιδέες στα σχόλια στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

1. Βάλτε ευχάριστο ήχο στο ξυπνητήρι σας – ένα τραγούδι που σας αρέσει για παράδειγμα, στην αφύπνιση του κινητού σας. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα ακούτε όταν ξυπνάτε, δεν θα σας κάνει να θέλετε να σπάσετε κάθε συσκευή του δωματίου. Φυσικά, μετά από λίγες εβδομάδες, θα μισήσετε αυτό το τραγούδι, γι’ αυτό φροντίστε να το αντικαταστήσετε σύντομα.

2. Έχετε πάντα μαζί σας ένα βιβλίο. Ή ένα περιοδικό, ένα σταυρόλεξο κ.ο.κ. Αν μετακινείστε με μετρό, λεωφορείο ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς και η διαδρομή από και προς την δουλειά σας μοιάζει μαραθώνιος, το διάβασμα είναι πάντα η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα. Όχι μόνο γιατί αισθάνεστε ότι ο χρόνος που περνά δεν πηγαίνει χαμένος, αλλά και επειδή ο χρόνος ως διά μαγείας θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε.

3. Δοκιμάστε διαφορετικές διαδρομές. Πάρτε κάθε μέρα και ένα διαφορετικό δρομάκι προς την λεωφόρο ή δοκιμάστε να κόψετε δρόμο μέσα από μια άλλη περιοχή κάθε μέρα. Έτσι, η ρουτίνα θα δυσκολευτεί να σας εντοπίσει κατά την μετακίνησή σας.

4. Ενημερωθείτε για τις απεργίες και τις έκτακτες ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην πόλη. Πριν φύγετε από το σπίτι, ενημερωθείτε για όλα τα παραπάνω στο Tip of the day του In2life, και αναλυτικά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις στάσεις εργασίας της ημέρας στο Apergia.gr.

5. Έχετε μαζί σας όλη την απαραίτητη… χαρτούρα για να νικήσετε την γραφειοκρατία.  Οι δημόσιες υπηρεσίες σε μια μεγάλη πόλη είναι ένα από τα πιο απωθητικά πράγματα στον πλανήτη, γι’ αυτό και πρέπει να πηγαίνουμε προετοιμασμένοι όποτε χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το τέρας της εφορίας, της ΔΕΗ, του ΟΑΕΔ και λοιπών εχθρικών προς τον χρήστη υπηρεσιών. Πριν κατευθυνθείτε προς έναν οργανισμό για μια εκκρεμότητά σας, συμβουλευτείτε το site Dikaiologitika.gr, όπου θα βρείτε ποια χαρτιά θα πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην βρεθείτε μπροστά στον υπάλληλο και τον παρακαλάτε για το γνωστό «χαρτάκι που λείπει».

6. Αγοράστε ένα ποδήλατο. Αν η σκέψη να είναι αυτό το αποκλειστικό μέσο μετακίνησής σας δεν σας περνά καν από το μυαλό, τουλάχιστον θα σας λύσει τα χέρια στην περίπτωση των απεργιών, κατά τις οποίες αφενός τα ΜΜΜ δεν λειτουργούν και αφετέρου το μποτιλιάρισμα εγγυάται ότι δεν θα φτάσετε ποτέ στον προορισμό σας με το αυτοκίνητο.

7. Πληρώστε τους λογαριασμούς σας μέσω τράπεζας ή μέσω web banking. Φως, νερό, τηλέφωνο, internet, φυσικό αέριο, δόσεις… Αν αναλαμβάνετε να πληρώνετε με φυσικό τρόπο όλα τα παραπάνω ξεχωριστά, μην κατηγορείτε την μαύρη τύχη σας, αλλά την άρνησή σας να εκσυγχρονίσετε τις υποχρεώσεις σας.

8. Γνωρίστε τις εταιρίες θελημάτων. Ναι, υπάρχει και τέτοια υπηρεσία πλέον και αναλαμβάνει να κάνει όλες εκείνες τις μικροδουλειές που σας ροκανίζουν λίγο-λίγο όλο τον ελεύθερο χρόνο σας: Πληρωμή λογαριασμών, γραφειοκρατικές δουλειές, τα ψώνια του supermarket κοκ. Μάθετε περισσότερα εδώ.

9. Δώστε… ένα μπισκότο. Θυμάστε τον διάλογο του Θανάση Βέγγου με την Φύση στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατά τον οποίο της πέταξε ένα μπισκότο γιατί ήταν μόνη; Δώστε ένα μπισκότο ή απλώς ένα χαμόγελο στον διπλανό σας στο μετρό, στον φούρναρη που βλέπετε κάθε μέρα, στους συναδέλφους σας που σπάνια μιλάτε. Κάντε την καθημερινότητα πιο φιλική, πιο ανθρώπινη.

10. Διαλέξτε μέρη που δεν θυμίζουν σε τίποτε την πόλη στην οποία βρίσκεστε. Δείτε για παράδειγμα εδώ οκτώ αθηναϊκές οάσεις που θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Δοκιμάστε μια βόλτα στα «νησιώτικα» στενάκια στα Αναφιώτικα της Πλάκας, έναν περίπατο στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, ένα ethnic εστιατόριο, μια ημερήσια εκδρομή στα προάστια, από τις τετριμμένες πιάτσες που προτιμάτε από συνήθεια. Με αυτό τον τρόπο, ποτέ δεν θα βαρεθείτε την πόλη στην οποία ζείτε.

11. Εντοπίστε εγκαίρως τις καλύτερες τιμές. Βρείτε εδώ ποιο κατάστημα έχει τις καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που θέλετε, και κατευθυνθείτε εκεί χωρίς πρώτα να ψάξετε όλη την χαώδη αγορά της Αθήνας για να κάνετε την σχετική έρευνα.

12. Χρησιμοποιήστε επιτέλους την ατζέντα σας. Σημειώστε τις υποχρεώσεις σας σε ένα ημερολόγιο ή έχετε πάντα μαζί σας ένα σημειωματάριο για να καταγράφετε κάποιο έκτακτο ραντεβού, ένα τηλέφωνο, μία διεύθυνση ή το όνομα ενός καταστήματος που σας ενδιαφέρει. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο σε «ψηφιακή μορφή», στο σημειωματάριο του smartphone σας.

13. Και μιας και το αναφέραμε, τα smartphones με τα «σωτήρια» applications τους δεν μπορούν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Από την αγαπημένη σας μουσική για τις δύσκολες στιγμές, το Facebook και τα παιχνίδια για τις στιγμές βαρεμάρας, μέχρι τους χάρτες για τις στιγμές… αποπροσανατολισμού, τα apps για την σωματική άσκηση, για τα ταξίδια, για τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία και τα κοντινότερα βενζινάδικα, για την εύρεση ταξί και για ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (και να χρειαστείτε) θα το βρείτε σε μια εφαρμογή του κινητού σας. 

14. Μιλήστε με τους γείτονές σας, τον ένοικο του διπλανού διαμερίσματος, τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Πέρα από το κοινωνικό μήνυμα του πράγματος –βλέπε αποξένωση- το ζήτημα είναι να έχετε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευθείτε σε έκτακτες ανάγκες. Κάποιον που να καταλάβει και να ενδιαφερθεί για παράδειγμα αν ακούσει ύποπτους θορύβους στο σπίτι σας όσο λείπετε ή κάποιον που θα σας βοηθήσει όταν χάσετε τα κλειδιά σας και όταν χρειαστείτε λίγες κουταλιές ζάχαρης βρε αδερφέ.

15. Θωρακίστε… τον ύπνο σας. Αφού φροντίσαμε να ξυπνήσετε ευχάριστα, πρέπει τώρα να σιγουρευτούμε ότι θα κοιμηθείτε και καλά. Μία από τις δυσκολίες του ύπνου στις πυκνοκατοικημένες πόλεις είναι η φασαρία από τον δίπλα, τον παραδίπλα, τα γειτονικά μπαράκια και πολλές ακόμα πηγές… αϋπνίας, που μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να μην σας ενοχλούν πολύ, αλλά όταν για παράδειγμα έχετε να ξυπνήσετε νωρίς, θέλετε να διαβάσετε, να ξεκουραστείτε κλπ, η ενόχληση είναι αφόρητη. Αν δεν είναι δυνατή η καλύτερη μόνωση του σπιτιού, τότε επενδύστε σε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες ή πάρτε συμβουλές για χαλάρωση και καλύτερο ύπνο από τα σχετικά δημοσιεύματα του in2life.

16. Φύγετε απ’ την πόλη! Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γλιτώσετε από τις δύσκολες καταστάσεις της αστικής πραγματικότητας, είναι να αποδράσετε έστω και για λίγο από αυτή. Αναζητήστε ιδέες ανανεωτικών ταξιδιών για μικρές δόσεις αποτοξίνωσης από την πόλη, ώστε να επιστρέψετε στην συνέχεια στις επάλξεις με φορτισμένες μπαταρίες.

του Γιώργου Κόκουβα

Πηγή: http://www.in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα