19.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Πες μου τι παιχνίδια παίζεις, να σου πω τι τύπος είσαι

Μερικές φορές ο τρόπος που παίζουμε αποκαλύπτει στον συμπαίκτη μας στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν μπορούμε να κρύψουμε. Το είδος όμως των παιχνιδιών που προτιμάμε λέει πολλά για τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός παιδιού.

Μην μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει. Να παίζετε Trivial Pursuit ή μπιλιάρδο ή ακόμη και χαρτιά και να μένετε άφωνοι από τις αντιδράσεις κάποιου συμπαίκτη για τον οποίο μέχρι πρότινος είχατε άλλη άποψη. Ο φίλος της φίλης σας να συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί που του πήραν το παιχνίδι επειδή έχασε, η συνάδελφος του διπλανού γραφείου «κλέβει» για να κερδίσει και η συνεσταλμένη συμμαθήτρια της κόρης σας μετατρέπεται σε αλλαζονικό πλάσμα που κομπάζει για όσα ξέρει.

Μια απλή συζήτηση σπανίως αποκαλύπτει την αληθινή φύση κάποιου. Τουλάχιστον κατά την πρώτη γνωριμία. Υπάρχουν κοινωνικοί κανόνες που καθορίζουν πώς θα μιλήσουμε. Μοιάζει να έχουμε στο μυαλό μας έναν συγκεκριμένο κατάλογο λεκτικών και εννοιολογικών επιλογών, που δεν είναι πάντα ειλικρινείς. Μιλώντας με κάποιον άγνωστο φοράμε ένα προσωπείο ευγένειας και καθωσπρεπισμού που καθιστά δύσκολο, τόσο για τον συνομιλητή μας να διαγνώσει τον χαρακτήρα μας, όσο και για εμάς να καταλάβουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. 

Αληθινό πρόσωπο ή προσωπείο;

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε το αληθινό πρόσωπο κάποιου εύκολα και γρήγορα; Ο Πλάτων, ένας από τους κορυφαίους συζητητές όλων των εποχών, συνήθιζε να λέει: «Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ’ ό,τι σε έναν χρόνο συζητήσεων».

Πράγματι, όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, κάτι κρυφό ξεφεύγει. Ίσως όχι από τα πρώτα λεπτά, αλλά σταδιακά, κατά τη διάρκεια μιας νικηφόρας ζαριάς ή μιας ατυχούς ήττας, αυτό που κρύβουμε μέσα μας βγαίνει στην επιφάνεια. Μια παθιασμένη αντίδραση, η ανάγκη να περιαυτολογήσουμε, η αδυναμία να αποδεχτούμε την ήττα, η ηττοπάθεια και άλλα πολλά χαρακτηριστικά μοιάζει αδύνατο να συγκρατηθούν. Οι μάσκες πέφτουν. Ο συμπαίκτης είναι γυμνός.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά εμπεριστατωμένες έρευνες που να υποστηρίζουν ότι μπορούμε να ”διαγνώσουμε” την προσωπικότητα ενός ατόμου παίζοντας κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ανάγκη για παιχνίδι, όμως, είναι σημαντική όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας αλλά και στην ενήλικη ζωή μας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον ότι μέσω του παιχνιδιού μπορεί να αυξηθεί η εγκεφαλική μας λειτουργία και να μειωθούν τα επίπεδα άγχους. Τα είδη παιχνιδιού που απολαμβάνουμε περισσότερο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα στοιχεία της προσωπικότητας μας, αλλά και των εμπειριών μας» αναφέρει η συμβουλευτική ψυχολόγος Μαρία Ξενάκη.

Ποιοι είναι οι τύποι προσωπικότητας ανάλογα με το παιχνίδι

Dr Stuart Brown, Αμερικανός ψυχίατρος, κλινικός ερευνητής και ιδρυτής του National Institute for Play o οποίος ασχολείται με τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά και στην ευρύτερη υγεία μας, έχει καταλήξει μέσα από τις δικές του εμπειρικές παρατηρήσεις σε 8 τύπους προσωπικότητας, ανάλογα με τα είδη των παιχνιδιών που μας διασκεδάζουν.  

Ο συλλέκτης

Απολαμβάνει τη συλλογή είτε ως μοναχική δραστηριότητα είτε κάνοντάς την το επίκεντρο μιας έντονης κοινωνικής σύνδεσης με άλλους που μοιράζονται το πάθος. Συνδέεται με τα αντικείμενα πιο πολύ από άλλους ανθρώπους και του κινεί την περιέργεια καθετί παράξενο. Αγαπά να αναζητά το διαφορετικό και συνήθως βρίσκει ικανοποίηση στα μικρά πράγματα της ζωής.

Ο ανταγωνιστικός

Η ανάγκη του να είναι ο πρώτος στην ομάδα τον κάνει να θέλει να κερδίζει πάντα. Ο ανταγωνιστικός είναι ο τύπος που δεν παίζει για το παιχνίδι, αλλά για τη νίκη. Είναι ο συνάδελφος που δεν θα πει καλό λόγο για τη δουλειά σου και θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει τη δικιά του. Μπορεί να γίνει ανήθικος, αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, δεν είναι δεδομένο.

Ο δημιουργός / καλλιτέχνης

Η χαρά του είναι να φτιάχνει πράγματα. Σε άλλον αρέσει να τα δείχνει – και να εισπράττει την επιβράβευση των γύρω – σε άλλον όχι. Η δημιουργία μπορεί να είναι κάτι όπως η διακόσμηση ενός δωματίου ή η αποσυναρμολόγηση και η επανασυναρμολόγηση ενός μηχανήματος. Ο καλλιτέχνης είναι συχνά μοναχικός τύπος ή τουλάχιστον χρειάζεται σίγουρα τον προσωπικό του χρόνο, περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι το έργο του έχει μεγαλύτερη αξία για εκείνον από τους ανθρώπους, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με τους άλλους και να τους αγαπήσει.

Ο διευθύνων

Διασκεδάζει κάνοντας τα πράγματα να συμβούν. Συχνά νιώθει πως ξεχωρίζει, επειδή αισθάνεται ότι μόνο αυτός ξέρει πώς να οργανώνει τους πάντες και τα πάντα. Είναι ο τύπος που διοργανώνει τα πάρτι, τις εκδρομές, είναι ο αρχηγός ακόμη και στον τοπικό σύλλογο της γειτονιάς. Στη χειρότερη εκδοχή του μπορεί να γίνει ένας ψυχρός χειριστής: όλος ο κόσμος είναι η σκηνή του και εμείς οι παίκτες στο δικό του παιχνίδι.

Ο αφηγητής

Είναι ο τύπος με την περισσότερη φαντασία. Μπορεί να δει κάτι απλό και να πλάσει μια ολόκληρη ιστορία. Του αρέσει να δημιουργεί ιστορίες παίζοντας και να μπαίνει στους χαρακτήρες και τα συναισθήματα των διάφορων ρόλων. Δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει, αλλά να ζήσει ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θα αναδείξει μια ομαδική δουλειά. Αγαπάει να ακούει και να παρατηρεί τις ιστορίες των ανθρώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεθεί υπερβολικά μαζί τους.

Ο κιναισθητικός

Είναι αεικίνητος. Σκέφτεται όταν κινείται. Παίζει για να κινείται. Κινείται για να ζει. Είναι ο τύπος που αγαπάει τα αθλητικά παιχνίδια. Κι όμως ούτε αυτός παίζει για να κερδίσει. Τον ενδιαφέρει μόνο η κίνηση. Συχνά το να σπρώξει το σώμα του στα όρια. Ως εκ τούτου έχει συχνά μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό του. 

Ο εξερευνητής

Η εξερεύνηση μπορεί να είναι πραγματική, συναισθηματική ή διανοητική, αλλά για τον εξερευνητή δεν σταματά ποτέ. Ο δημιουργός ενός εμβολίου για παράδειγμα, είναι κατ’ ουσίαν εξερευνητής. Η διαδικασία αυτή της ανακάλυψης του καινούργιου, τον γοητεύει τόσο που συχνά φαίνεται να είναι στον… κόσμο του. Πολλές φορές όμως ο κόσμος θα τον ευγνωμονεί για εκείνο που του πρόσφερε.

Ο γελωτοποιός

Στόχος του είναι να κάνει τους άλλους να γελάσουν. Είναι ο κλόουν της παρέας και συνήθως μέσω αυτής της συνήθειας αναζητά την αποδοχή. Είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται επιβεβαίωση και την προσοχή σας.

Διαλέγοντας τους φίλους μας

Οι παραπάνω κατηγορίες μπορεί να μας βοηθήσουν να δούμε ποιος επαγγελματικός προσανατολισμός θα άρεσε σε ένα παιδί ή να αναγνωρίσουμε τις κλίσεις του δικού μας χαρακτήρα και των αγαπημένων μας. Μία παρτίδα όμως τάβλι θα μπορούσε εντελώς εμπειρικά να μας προϊδεάσει για τον σχεδόν άγνωστο συμπαίκτη μας. Μήπως συνηθίζει να κλείνει με δύναμη το τάβλι όταν χάνει και να φεύγει, όταν δεν γίνεται το δικό του; Μόνο εσείς ξέρετε αν θα ταιριάξετε μαζί του!

Πηγή άρθρου: ow.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα