26.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μια Ελληνίδα στην Ουγκάντα

Τις προηγούμενες δεκαετίες δύο ήταν οι λόγοι που έβλεπε κανείς λευκό στην Αφρική: ή να εκμεταλλευτεί τους ντόπιους ή να τους προσηλυτίσει. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και αγνότερα κίνητρα. Η Ελληνίδα σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνα Νικολαΐδη το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν στην Ουγκάντα και είδε από κοντά την δραστηριοποίηση αρκετών ευρωπαίων για την βελτίωση της ζωής των ξεχασμένων από τον κόσμο ντόπιων.

Η Κωνσταντίνα δημιούργησε πέρυσι την a priori, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων η οποία όμως αναλαμβάνει πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Η μεγαλύτερη εξ αυτών φαίνεται να είναι και η πιο μακρινή: η ανεύρεση Ανάδοχων για Ουγκαντεζάκια. Ουσιαστικά με 22 λεπτά την ημέρα, τουτέστιν 80 ευρώ ετησίως, ένας ανάδοχος θα μπορεί να καλύπτει τη σίτιση και εκπαιδευτική αρωγή (μαθητική στολή, σχολικά είδη κτλ) ενός παιδιού.

Αν και τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση στην Ουγκάντα είναι δωρεάν ωστόσο ταλανίζεται από ένα σωρό προβλήματα για την πλειονότητα των φτωχών Ουγκαντέζων (μικρός αριθμός δασκάλων, ανεπάρκεια πολλών εξ αυτών κ.α.). Ωστόσο επειδή το συγκεκριμένο σχολείο που ανέλαβε να βοηθήσει η a priori βρίσκεται σε χωριό και όχι στην πρωτεύουσα, ο αριθμός των παιδιών είναι τέτοιος ώστε με 100-150 αναδοχές ακόμη μπορεί να καλυφθεί επαρκώς όλος ο μαθητικός πληθυσμός.

Όπως μου εξήγησε η Κωνσταντίνα, αν και οι ανάγκες στη χώρα μας αυτήν την περίοδο είναι αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε, ωστόσο είναι αδύνατον με το ίδιο ποσό των 80 ευρώ να κάνεις κάτι φιλανθρωπικό εδώ καθότι δεν θα έφτανε ούτε για τις ανάγκες ενός μήνα ενώ στην Ουγκάντα η αναλογία χρημάτων είναι τελείως διαφορετική.

Η κατάθεση θα γίνεται στον λογαριασμό Α PRIORI στη Marfin Bank και στη συνέχεια η οργάνωση αποστέλλει κάθε τρίμηνο περίπου τα χρήματα στον λογαριασμό του σχολείου στην Ουγκάντα απαλλάσσοντας τον ανάδοχο καταθέτη από τα έξοδα αποστολής. Αν και από το ταξίδι της στην Ουγκάντα η Κωνσταντίνα διαπίστωσε ότι οι δάσκαλοι είναι κοντά στα παιδιά ωστόσο ο κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να ελέγξει αν τα χρήματά του αξιοποιούνται από το σχολείο πέραν κάποιας επικοινωνίας δια αλληλογραφίας με το παιδί ή ακόμα και με ένα ταξίδι.

Τη στιγμή που το υπουργείο παιδείας στην Ουγκάντα αδυνατεί να κατασκευάσει το επίσημο site του, κινήσεις σαν αυτή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη μπορούν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση έστω λίγων μαθητών.

Πηγή: http://www.protagon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα