Σε μία άκρως τραγικωμική αντιστροφή ρόλων, μια σειρά από χώρες της Αφρικής απαγορεύουν την είσοδο σε Ευρωπαίους που προέρχονται από χώρες με έξαρση του κορονοϊού.
Κρούσματα κορονοϊού έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί σε 14 αφρικανικές χώρες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στην ήπειρο, άγνωστο γιατί, είναι ακόμη χαμηλός, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις ευπάθειες των εύθραυστων συστημάτων υγείας στην Αφρική. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων στην Αφρική είναι «εισαγόμενα κρούσματα», με τον ιό να έχει σπάνια μέχρι στιγμής διαδοθεί εντός της ηπείρου.
Η Ουγκάντα ήταν η τελευταία χώρα που επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 16 χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 11 χώρες της Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν επιμείνουν να ταξιδέψουν στην Ουγκάντα, οι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.
Η υπουργός Υγείας επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδιο για τον απολυμαντικό ψεκασμό όλων των ταξιδιωτών στην Ουγκάντα.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Ουγκάντα απέλασε 22 επισκέπτες, κυρίως τουρίστες που ήρθαν στη χώρα αεροπορικά, οι οποίοι προέρχονταν από χώρες με έξαρση του ιού και αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα.
Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν ανακοινωθεί και από άλλες Αφρικανικές χώρες. Η Κένυα έχει απαγορεύσει τις απευθείας πτήσεις από Ιταλία, όπως και η Ζανζιβάρη.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ανακοινώσει την επιβολή καραντίνας δύο εβδομάδων σε όλους τους επισκέπτες από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα.
Σε χώρες όπως η Σενεγάλη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βράζουν από πολίτες που εκφράζουν τον θυμό τους απέναντι στους Ευρωπαίους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την εισαγωγή του ιού.
Με πληροφορίες από: who.int, ecdc.europa.eu, theglobeandmail.com