Το σχήμα του ποτηριού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αλκοόλ θα πιεί κανείς.
Σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα, οι άνθρωποι πίνουν αρκετά πιο πολύ από ποτήρια με καμπύλες που έχουν διαφορετική διάμετρο κατά μήκος τους, σε σχέση με τα ίσια ποτήρια που έχουν την ίδια διάμετρο στο πάνω και στο κάτω μέρος τους.
Επειδή οι πότες μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα πόσο πίνουν από ένα ίσιο ποτήρι, τελικά πίνουν μικρότερες ποσότητες από αυτό, ενώ αντίθετα ένα καμπύλο ποτήρι (π.χ. που είναι πλατύ στο πάνω μέρος, στενεύει στη μέση και ξαναγίνεται πλατύ στο κάτω μέρος) δυσκολεύει τον γρήγορο υπολογισμό της ποσότητας του ποτού που περιέχεται σε αυτό (π.χ. της μπίρας), με συνέπεια η κατανάλωση να αυξάνεται και να γίνεται πιο γρήγορη.
Άρα, ένα κατάστημα που σερβίρει ποτά, έχει κίνητρο να διαθέτει καμπύλα ποτήρια, ενώ οι πελάτες αντίθετα θα έπρεπε να προτιμούν τα ίσια για να έχουν καλύτερο έλεγχο της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνουν.
Οι ερευνητές της Σχολής Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Άτγουντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “PLoS ONE”, σύμφωνα με το BBC και το “Science”, έκαναν πειράματα με 159 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους κινηματογράφησαν, καθώς έπιναν διάφορα ποτά (ίδια ποσότητα) από διαφορετικού σχήματος ποτήρια.
Αν και κατά μέσον όρο, οι δύο ομάδες εθελοντών -μία που έπινε από ίσια και μία από καμπύλα ποτήρια- χρειάστηκαν τον ίδιο χρόνο (γύρω στα επτά λεπτά) για να πιούν τα αναψυκτικά, στην περίπτωση της μπίρας υπήρξε μεγάλη διαφορά.
Όσοι έπιναν από ίσιο ποτήρι τελείωσαν το ποτό τους σε 11 έως 13 λεπτά κατά μέσον όρο, ενώ όσοι έπιναν από καμπύλο σε επτά έως οκτώ λεπτά, καθώς έπιναν αρκετά πιο γρήγορα.
Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού επιβραδύνεται σημαντικά, σχεδόν κατά 60%, όταν κανείς πίνει από ίσιο ποτήρι αντί για καμπύλο.
Οι ερευνητές, στη συνέχεια, έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες μισογεμάτων ποτηριών και τους κάλεσαν να υπολογίσουν αν το ποτήρι ήταν περισσότερο ή λιγότερο από τη μέση γεμάτο.
Οι εθελοντές έκαναν περισσότερες λανθασμένες εκτιμήσεις στις περιπτώσεις των καμπύλων ποτηριών από ό,τι των ίσιων.
Πηγή: ΑΠΕ