Κάποιοι το θεωρούν φαινόμενο της εποχής. Άλλοι πιστεύουν πως ανέκαθεν υπήρχε αλλά δεν είχε παρατηρηθεί, ενώ υπάρχει και η γνώμη πως είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα. Όλοι, λίγο πολύ, πάντως, έχουμε ακούσει για τη λεγόμενη «μελαγχολία των εορτών». Από πού, όμως ξεκινάει μια τέτοια διάθεση; Πως εξηγείται όλο αυτό; Αυτό είναι που θα μάθεις παρακάτω. Κυρίως, όμως, θα δεις τι πρέπει να κάνεις για να διώξεις τη μελαγχολία από την πιο όμορφη και μαγική γιορτή του χρόνου.
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς. Σηματοδοτούν τη γέννηση του θεανθρώπου. Είναι, ακόμη, μια περίοδος ζεστασιάς, ενότητας με τους γύρω μας, οικογενειακής θαλπωρής και αγάπης. Αυτά τα συναισθήματα, όμως δεν βιώνονται από όλους. Για πολλούς συνανθρώπους μας οι γιορτές αποτελούν το προσωπικό τους μαρτύριο. Μια δύσκολη περίοδο που περιμένουν να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και «αναίμακτα». Εκείνες τις ημέρες αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που κατακλύζουν τη σκέψη του ατόμου. Λύπη, ατονία, αδιαφορία, απαισιοδοξία, σε γενικές γραμμές μια καταθλιπτική διάθεση.
Σύμφωνα με έρευνες που κατά καιρούς πραγματοποιούνται για το θέμα αυτό, η εμπειρία ειδικά των χριστουγεννιάτικων διακοπών αυξάνει το στρες, το οποίο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι και το σύνδρομο της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, μια μερίδα ανθρώπων τείνει να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, πράγμα που εντείνει η μικρότερη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ενταθεί με το επιπρόσθετο στρες που φέρνουν μαζί τους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές και οι ανάλογες απαιτήσεις τους. Αυτή είναι η μία πλευρά του θέματος.
Κυρίως, όμως, για πολλούς ανθρώπους η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι αφορμή για αυτοκριτική, αξιολόγηση του εαυτού τους. Η προσμονή του νέου έτους φέρνει στο μυαλό σκέψεις για περασμένα λάθη, χαμένες ευκαιρίες και άγχος για το μέλλον που μοιάζει αβέβαιο. Η κούραση των ημερών, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη χρονιά που θα ακολουθήσει, αισθήματα ανέχειας ή υπέρ-καταναλωτισμός, ακόμα και για μερικούς το ότι δεν μπορούν να βρίσκονται, για κάποιο λόγο, με τους δικούς τους ανθρώπους. Επίσης, οι διάφορες αγορές που πρέπει να γίνουν, τα πάρτι και οι διάφορες συγκεντρώσεις, μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα έντασης και εκνευρισμού. Όλα τα παραπάνω είναι σίγουρα μια πραγματικότητα. Αυτό που εντείνει το πρόβλημα είναι ο επιφανειακός τρόπος που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Εμπορευματοποίηση των πάντων, δημιουργία ψεύτικων αναγκών, ανταγωνισμός οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου και μια ψευδαίσθηση ότι όλοι πρέπει να είναι λαμπεροί για να εντυπωσιάσουν τους φίλους και τους συγγενείς που έχουν να δουν καιρό. Φυσικά όλα αυτά απέχουν μακράν από την αυθεντική χριστουγεννιάτικη διάθεση και το νόημα των γιορτών.
Τι πρέπει να κάνεις; Χαλάρωσε, με όλη τη σημασία της λέξης. Διώξε τη σκέψη «είναι γιορτές, πρέπει να περάσω καλά, πρέπει να είμαι χαρούμενος». Μην πιέζεις τον εαυτό σου.
Αποδέξου την όποια κατάστασή σου. Οικονομική, συναισθηματική, επαγγελματική ή οτιδήποτε άλλο. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν νιώθεις καλά, όπως είναι η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα, ένας χωρισμός, κλπ, άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και εκφράσου στους δικούς σου ανθρώπους. Μίλησέ τους για τις σκέψεις σου, τις ανησυχίες σου. Δεν θα τους χαλάσεις τις γιορτές και παράλληλα θα νιώσεις ανακούφιση.
Χτίσε στο μυαλό σου τους νέους στόχους σου, με σύνεση και ρεαλισμό. Μόνο έτσι θα πετύχεις στην πράξη. Παράλληλα, οργάνωσε σωστά το χρόνο σου κάνοντας πρώτα τα πιο σημαντικά και αυτά που είναι λιγότερο άστα για πιο μετά. Μην βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πετύχεις το τέλειο εορταστικό κλίμα. Απλά, χρησιμοποίησε φαντασία και μεράκι. Ζήσε όλες τις ημέρες των γιορτών με ότι μπορεί να τις συνοδεύει. Ακόμα κι μια μέρα δεν έχει τίποτα το συναρπαστικό, κάτσε κάπου κοντά στο στολισμένο δεντράκι σου, βάλε ένα cd, το οποίο μπορείς να φτιάξεις ειδικά για σένα, με τα αγαπημένα σου χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και απόλαυσε τη στιγμή. Όσο απλό φαίνεται, τόσο υπέροχο είναι. Εγγυημένα! Εναλλακτικά δες μια ταινία, όχι απαραίτητα χριστουγεννιάτικου περιεχομένου, αλλά προτίμησε κάτι με αισιόδοξα μηνύματα. Μην πιστέψεις ότι επειδή είναι Χριστούγεννα είναι και απαγορευμένο να μην είσαι μια μέρα στις καλές σου, ή να μην έχεις συνεχώς όρεξη για γλέντια και χαρές. Αν σου συμβεί μην αγχώνεσαι, αλλά μην το αφήσεις να σε κυριεύσει κιόλας. Ναι μεν, να είσαι ρεαλιστής με τις προσδοκίες σου αλλά μην πας στο άλλο άκρο. Κάνε θετικές σκέψεις και κοίτα μπροστά.
Αν σου έρθει να θυμηθείς τα παλιά, στιγμές που πέρασαν, κάντο, απλά μην σταθείς μόνο στα αρνητικά. Δες με αισιοδοξία το μέλλον και τη χρονιά που θα έρθει. Αν έχεις παιδιά, άφησε τα να σε ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, παίξε μαζί τους, έλα πιο κοντά σε αυτά. Κάνε μια προσφορά σε κάποιον που έχει ανάγκη. Αναζήτησε ιδρύματα, γηροκομεία, φιλανθρωπικά κέντρα ή ακόμα και ανθρώπους που εσύ ο ίδιος γνωρίζεις ότι χρειάζονται υποστήριξη. Αν νιώθεις την ανάγκη να επικοινωνήσεις με κάποιον που είναι μακριά, αναζήτησέ τον, μίλησέ του, έκφρασέ του την αγάπη και το ενδιαφέρον σου. Αυτές είναι μόνο μερικές καλές ιδέες. Εσύ μπορείς να βρεις και να εφαρμόσεις άλλες τόσες.
Τώρα, λοιπόν, ξέρεις. Δική σου η γνώση, δική σου και η απόφαση. Το πνεύμα των Χριστουγέννων θα είναι και φέτος εδώ. Κάθε χρόνο έρχεται. Εσύ δεν έχεις παρά να το υποδεχτείς. Ζήσε απλά και όμορφα. Δώσε και πάρε αγάπη. Καλές γιορτές.
Της Έλενας Αρώνη